FreeCinema

Follow us

ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΡΔΙΑ (2012)

(À COEUR OUVERT)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Μαριόν Λεν
  • ΚΑΣΤ: Ζιλιέτ Μπινός, Έντγκαρ Ραμίρες, Ιπολίτ Ζιραρντό
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 87’
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: VIDEORAMA

Δυο καρδιοχειρουργοί, η Μίλα και ο Ξαβιέ, ζουν μαζί τα τελευταία δέκα χρόνια μια δυνατή ερωτική σχέση, παρά την πίεση της δουλειάς. Το όλο και πιο έντονο πρόβλημα του Ξαβιέ με το ποτό και η ξαφνική εγκυμοσύνη της Μίλα, θα δοκιμάσουν τις αντοχές της σχέσης.

Αν ψάχνεις ένα τυπικό παράδειγμα των πιο ακραίων κλισέ ερωτικού δράματος, η Μαριόν Λεν φρόντισε να τα βρεις σε μια ταινία. Και παγίδευσε και τους καλούς ηθοποιούς της σε ερμηνείες υπερβολικές, που μπερδεύουν το πάθος και την ένταση, με τα ντεσιμπέλ της φωνής και τις γκριμάτσες. Στο βιβλίο του Ματιάς Ενάρ κρύβεται μια ιστορία για τη φθορά, την αγάπη και τα διλήμματα για τις επιλογές σε μια σχέση. Ο τρόπος, ωστόσο, με τον οποίο το έχει μεταφέρει η Μαριόν Λεν, έχει σκοπό να προσφέρει μασημένη τροφή στον θεατή και να εκθέσει τους πρωταγωνιστές της.

Για τη Λεν, ερωτικό δράμα και ένταση, όπως φαίνεται, σημαίνει να φωνάζει κανείς, να έχει γουρλωμένο βλέμμα, να σπάει διάφορα γυαλικά και να έχει μια έκφραση πόνου και μιζέριας. Και πόσο πιο προφανές είναι το γεγονός ότι πρόκειται για καρδιοχειρουργούς με προβλήματα… καρδιάς;

Η Μίλα, που πάντα έβαζε τον εαυτό της σε δεύτερο πλάνο μπροστά στον ταλαντούχο άνδρα της, βρίσκεται να αναλαμβάνει ευθύνες, όταν ο αλκοολισμός του ξεφεύγει από τα όρια. Και μια απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη θα της δώσει τον πρώτο ρόλο εκτός από το νοσοκομείο και στο σπίτι, κάτι που ο Ξαβιέ, αλλά ούτε και η σχέση, πρόκειται να αντέξει. Όσο εξελίσσεται η ταινία, στα μόλις 87 της λεπτά, συγκεντρώνει περισσότερη αναβράζουσα υστερία απ΄ όση μπορείς να αντέξεις. Και προς το φινάλε παίρνει μια τροπή που δε δικαιολογείται από το μέχρι εκείνη τη στιγμή κλίμα.

Με όλες τις φωνές και το δράμα, η «Ανοιχτή Καρδιά» δύσκολα θα καταφέρει να πλησιάσει τη δική σου, αφού οι χτύποι της μοιάζουν προμελετημένοι και σχεδιασμένοι να αγγίξουν συναισθήματα που η ίδια η ταινία δε διαθέτει.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Θα το αντέξεις κυρίως αν είσαι fan της Μπινός ή χαίρεσαι με το γυμνό στήθος του Ραμίρες. Αν, όμως, θες να δεις ερωτική ιστορία της προκοπής, μάλλον θα σε πιάσει πονοκέφαλος με τις φωνές και τα σπασίματα.


MORE REVIEWS

Η ΧΑΜΕΝΗ ΚΟΡΗ

Αγγλίδα μόνη, σε διακοπές στις Σπέτσες, παρατηρεί φασαριόζικη οικογένεια λουόμενων και, συνειρμικά, ο νους της «σκαλίζει» διαρκώς τραύματα του δικού της νεανικού παρελθόντος, λάθη μητρότητας κι επιλογές μιας ζωής που… έχασε.

ΟΥΠΣ 2! Ο ΝΩΕ ΞΑΝΑ ΕΦΥΓΕ...

Οι περιπέτειες του Φίνι και της Λία συνεχίζονται, αυτή τη φορά εκτός κιβωτού, όταν μετά από ένα απρόσμενο συμβάν καταλήγουν στον ωκεανό. Τώρα θα πρέπει να βάλουν τα δυνατά τους προκειμένου να επανενωθούν με την οικογένειά τους πριν να είναι αργά!

ΤΑ ΤΡΙΑ ΠΑΤΩΜΑΤΑ

Τρεις οικογένειες, οι οποίες διαμένουν σε τριώροφο κτήριο στα προάστια της Ρώμης, αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων στις εσωτερικές σχέσεις τους, που δεν λένε να λυθούν όσα χρόνια κι αν περάσουν.

ΜΑΪΣΑΜΠΕΛ

Χήρα δολοφονημένου Βάσκου πολιτικού λαμβάνει επιστολή από τον φυλακισμένο, πλέον, εκτελεστή του συζύγου της, ο οποίος εκφράζει την επιθυμία να τη συναντήσει. Τα έντεκα χρόνια που έχουν μεσολαβήσει, άραγε, μπορούν να έχουν γιατρέψει τις πληγές;

ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΛΑΣ ΒΕΓΚΑΣ

Ο Μπεν φτάνει στο Λας Βέγκας με σκοπό να πεθάνει από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Η Σέρα είναι μια πόρνη που θα σταθεί δίπλα του στην πορεία, τηρώντας μια αμοιβαία συμφωνία: κανείς δεν θα ζητήσει από τον άλλον ν’ αλλάξει κάτι από τα «θέλω» του. Μέχρι τέλους.