FreeCinema

Follow us

ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ 2020 (2020)

(26TH ATHENS INTERNATIONAL FILM FESTIVAL)

  • ΕΙΔΟΣ: Φεστιβάλ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 23 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου 2020

Για 26η χρονιά, το καθιερωμένο ραντεβού των Αθηναίων που θέλουν να γιορτάζουν την αγάπη τους για το σινεμά δίνεται και πάλι σε τούτη την πόλη, από τις 23 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου, με συνολικά 138 ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, τρία διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ, πρεμιέρες της εγχώριας παραγωγής και ελληνικά φιλμ μικρού μήκους. Έτοιμοι για Νύχτες Πρεμιέρας;

Για 26η χρονιά, από τις 23 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου, οι Νύχτες Πρεμιέρας, αυτή η σινεφιλική διοργάνωση των «παιδιών» του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ που έγινε ο must θεσμός των φίλων του κινηματογράφου στην Αθήνα, μας προσφέρει ξανά την αίσθηση μιας μεγάλης γιορτής της πόλης, που φέτος ειδικά αντιμετώπισε αδιανόητους σκοπέλους υπό το «ό,τι να ‘ναι» κυβερνητικό καθεστώς πλήρους χάους και αταξίας, με το… «άλλοθι» του κορονοϊού. Γι’ αυτό και χρειάζεται την επιπλέον στήριξη του κοινού.

Λόγω συνθηκών και με φρέσκια ακόμη την απαγόρευση της λειτουργίας των χειμερινών αιθουσών στην Αττική (έως τις αρχές Οκτωβρίου), οι Νύχτες Πρεμιέρας υποχρεώθηκαν έξαφνα να μεταφέρουν το πρόγραμμά τους αποκλειστικά σε οκτώ θερινά της Αθήνας: Αίγλη Ζαππείου, Άνεσις, Αθηναία, Ριβιέρα, Τριανόν, Λαΐς (Ταινιοθήκη της Ελλάδος), Στέλλα και Άρτεμις.

Φέτος παρουσιάζονται συνολικά 138 ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, τρία διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα (ξεχωρίζει εκείνο για τα όνειρα στο σινεμά), ντοκιμαντέρ, ελληνικές πρεμιέρες, επιλογές από το ακυρωμένο Φεστιβάλ Καννών και ελληνικές ταινίες μικρού μήκους, ενώ οι συνεργάτες του ιστορικού περιοδικού comics Βαβέλ έχουν «carte blanche» και επιλέγουν αγαπημένα τους φιλμ (με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ του Μελέτη Μοίρα «Βαβέλ: Από τη Σιωπή στην Έκρηξη»). Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης. Γενική τιμή εισιτηρίου στα 6€.

Ακολουθεί το αναλυτικό, ωρολόγιο πρόγραμμα (κλικ επάνω στις εικόνες, μεγαλώνουν και διαβάζονται ευκολότερα), το οποίο (εναλλακτικά) μπορείτε να «κατεβάσετε» από εδώ:


MORE REVIEWS

Η ΦΩΛΙΑ

Υπερφιλόδοξος entrepreneur ζητά από την οικογένειά του να μετακομίσουν στην πατρίδα του, την Αγγλία, για να κυνηγήσει μεγάλη επαγγελματική ευκαιρία. Στα ξαφνικά, θα βρεθούν να κατοικούν σε εξοχική έπαυλη και υπεράνω των δυνατοτήτων τους, με την κρίση να τους πλησιάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα…

ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΦΩΤΙΑ

Έχοντας εκτίσει μεγάλο μέρος της ποινής του, ο Άμαντορ αιφνιδιάζει τους κατοίκους του χωριού του, βγαίνοντας από τη φυλακή πριν από την ώρα του. Επιστρέφοντας στο σπίτι της γηραιάς μητέρας του, θα αντιμετωπίσει μονάχα την ψυχρότητα αυτής της μικρής κοινωνίας που δεν θέλει να σχετίζεται με έναν εμπρηστή.

Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ

Χάνοντας τους γονείς της από επιδημία χολέρας, η δεκάχρονη Μέρι αφήνει την Ινδία της δεκαετίας του ’50, ώστε να ζήσει στην έπαυλη του θείου της, στο Γιόρκσαϊρ της Αγγλίας. Εκεί θ’ ανακαλύψει τα πολλά κρυμμένα μυστικά του σπιτιού και θα δώσει νέα πνοή στο «μαραμένο» περίγυρο της.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΜΑΣ

Δεκαπέντε χρόνια μετά τις σοβαρότατες απώλειες του Δευτέρου Παγκοσμίου, μια γυναίκα θα έρθει και πάλι αντιμέτωπη με το εφιαλτικό παρελθόν, όταν πιστέψει πως ο γείτονάς της είναι ο αξιωματικός των SS που την είχε κακοποιήσει βάναυσα λίγο πριν το τέλος του μεγάλου πολέμου.

ANTEBELLUM: Η ΕΚΛΕΚΤΗ

Οι ζωές μιας μαύρης σκλάβας σε βαμβακοφυτεία του Νότου στον 19ο αιώνα και μιας μαύρης κοινωνιολόγου και διακεκριμένης συγγραφέως στο παρόν πρόκειται να συναντηθούν με έναν (ελαφρώς) αναπάντεχο τρόπο.