FreeCinema

Follow us

ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ 2020 (2020)

(26TH ATHENS INTERNATIONAL FILM FESTIVAL)

  • ΕΙΔΟΣ: Φεστιβάλ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 23 Σεπτεμβρίου - 4 Οκτωβρίου 2020

Για 26η χρονιά, το καθιερωμένο ραντεβού των Αθηναίων που θέλουν να γιορτάζουν την αγάπη τους για το σινεμά δίνεται και πάλι σε τούτη την πόλη, από τις 23 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου, με συνολικά 138 ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, τρία διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ, πρεμιέρες της εγχώριας παραγωγής και ελληνικά φιλμ μικρού μήκους. Έτοιμοι για Νύχτες Πρεμιέρας;

Για 26η χρονιά, από τις 23 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου, οι Νύχτες Πρεμιέρας, αυτή η σινεφιλική διοργάνωση των «παιδιών» του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ που έγινε ο must θεσμός των φίλων του κινηματογράφου στην Αθήνα, μας προσφέρει ξανά την αίσθηση μιας μεγάλης γιορτής της πόλης, που φέτος ειδικά αντιμετώπισε αδιανόητους σκοπέλους υπό το «ό,τι να ‘ναι» κυβερνητικό καθεστώς πλήρους χάους και αταξίας, με το… «άλλοθι» του κορονοϊού. Γι’ αυτό και χρειάζεται την επιπλέον στήριξη του κοινού.

Λόγω συνθηκών και με φρέσκια ακόμη την απαγόρευση της λειτουργίας των χειμερινών αιθουσών στην Αττική (έως τις αρχές Οκτωβρίου), οι Νύχτες Πρεμιέρας υποχρεώθηκαν έξαφνα να μεταφέρουν το πρόγραμμά τους αποκλειστικά σε οκτώ θερινά της Αθήνας: Αίγλη Ζαππείου, Άνεσις, Αθηναία, Ριβιέρα, Τριανόν, Λαΐς (Ταινιοθήκη της Ελλάδος), Στέλλα και Άρτεμις.

Φέτος παρουσιάζονται συνολικά 138 ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, τρία διαγωνιστικά τμήματα, ειδικά αφιερώματα (ξεχωρίζει εκείνο για τα όνειρα στο σινεμά), ντοκιμαντέρ, ελληνικές πρεμιέρες, επιλογές από το ακυρωμένο Φεστιβάλ Καννών και ελληνικές ταινίες μικρού μήκους, ενώ οι συνεργάτες του ιστορικού περιοδικού comics Βαβέλ έχουν «carte blanche» και επιλέγουν αγαπημένα τους φιλμ (με αφορμή την προβολή του ντοκιμαντέρ του Μελέτη Μοίρα «Βαβέλ: Από τη Σιωπή στην Έκρηξη»). Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης. Γενική τιμή εισιτηρίου στα 6€.

Ακολουθεί το αναλυτικό, ωρολόγιο πρόγραμμα (κλικ επάνω στις εικόνες, μεγαλώνουν και διαβάζονται ευκολότερα), το οποίο (εναλλακτικά) μπορείτε να «κατεβάσετε» από εδώ:


MORE REVIEWS

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΟΛΛΙΝΙ

Ένας νεαρός δικηγόρος αναλαμβάνει την πρώτη μεγάλη υπόθεση της καριέρας του, μία φαινομενικά ξεκάθαρη δολοφονία υψηλά ιστάμενου επιχειρηματία στη Γερμανία. Όσο περισσότερο «σκαλίζει» τη δικογραφία, όμως, τόσο περισσότερο αντιλαμβάνεται πως το έγκλημα αυτό κρύβει πίσω του μυστικά… πολλών δεκαετιών.

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΑΓΙΟΥ

Ληστής καταδιωκόμενος από την αστυνομία, θάβει τη λεία της τελευταίας του δουλειάς σε απομονωμένο λόφο, στη μέση του πουθενά της μαροκινής ερήμου. Όταν μετά την αποφυλάκισή του επιστρέφει εκεί, αντικρίζει στη θέση του τάφου που είχε σκάψει… μαυσωλείο προς τιμήν του θαυματουργού «Αγνώστου Αγίου». Θα γίνει το θαύμα που επιθυμεί;

ΕΛΑ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ

Ο 8χρονος Όλιβερ πάσχει από αυτισμό και η επικοινωνία του με τον έξω κόσμο εξαρτάται κυρίως από κινητά και tablets τα οποία χρησιμοποιεί για να «μιλήσει», είτε στο σπίτι, είτε στο σχολείο. Σε μία από αυτές τις συσκευές θα κάνει την εμφάνισή του ο Λάρι, ένα μοναχικό τέρας που τον παρακολουθεί από την άλλη πλευρά των γήινων οθονών και θέλει να γίνουν «φίλοι», ώστε να τον τραβήξει στη δική του διάσταση.

Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Ένα νεαρό ζευγάρι θα έρθει αντιμέτωπο με τις δυσκολίες της καθημερινής ζωής, όταν λίγο μετά τη γέννηση της κόρης του περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση. Η οικογενειακή γαλήνη θα δοκιμαστεί και από την αναπάντεχη έλευση του πρόσφατα αποφυλακισθέντος παππού.

ΣΑΝ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΜΕ ΤΗ ΓΑΤΑ 3

Αρκετά χρόνια μετά την «Μεγάλη Συμφωνία», όπου οι σκύλοι και οι γάτες δημιούργησαν μαζί ένα σύστημα το οποίο διατηρεί την αρμονική και ειρηνική τους συμβίωση, μια ομάδα άλλων κατοικίδιων, ξεχασμένων σ’ ένα pet shop, απειλεί να καταστρέψει τα πάντα.