FreeCinema

Follow us

21 ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ (2021)

(21E FESTIVAL DU FILM FRANCOPHONE DE GRÈCE)

  • ΕΙΔΟΣ: Φεστιβάλ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 10 - 16 Ιουνίου

Μετά την αναγκαστική απουσία ενός έτους (εξαιτίας την πανδημίας) και μία online εκδοχή της τον περασμένο Απρίλη, η μεγαλύτερη και πλέον καθιερωμένη αλλοδαπή διοργάνωση για την 7η Τέχνη στα μέρη μας, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, δεν το βάζει κάτω και γιορτάζει τα 21α του γενέθλια όπως πρέπει: εκεί έξω! Από τις 10 έως και τις 16 Ιουνίου 2021, στα θερινά σινεμά Κάρμεν, Στέλλα, Λαΐς και Σινέ Δάφνη.

Το 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου προσκαλεί το κοινό ν’ απολαύσει 28 ταινίες από το πρόγραμμά του στη μεγάλη οθόνη των θερινών σινεμά Κάρμεν, Στέλλα, Λαΐς και Σινέ Δάφνη, από τις 10 έως και τις 16 Ιουνίου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα δύο φιλμ του Διαγωνιστικού Τμήματος που κέρδισαν τα βραβεία κοινού Fischer κι εκείνο της Κριτικής Επιτροπής ΟΠΑΝΔΑ στην online εκδοχή του Φεστιβάλ τον περασμένο Απρίλιο: «Το Καλοκαίρι του ‘85» του Φρανσουά Οζόν και «Ένας Γιος» του Μεντί Μπαρσαουί.

Θα προβληθούν επίσης επιλεγμένες ταινίες από το Πανόραμα γαλλικού και γαλλόφωνου κινηματογράφου, με τη συμμετοχή των Πρεσβειών του Βελγίου και της Ελβετίας. Οι μικροί (και οι μεγαλύτεροι, φυσικά) φίλοι της διοργάνωσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν δύο ταινίες από το πρόγραμμα Νεανικών Προβολών, ενώ οι πιο απαιτητικοί κινηματογραφόφιλοι θα μπορέσουν ν’ ανακαλύψουν δύο από τις ταινίες της Λευκής Κάρτας στο προσκεκλημένο Champslysées Film Festival, που εκπροσωπούν επάξια το ανεξάρτητο γαλλικό σινεμά.

Τέλος, σε τούτη την επετειακή για την Ελλάδα χρονιά και σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου παρουσιάζει μια πρώτη γεύση από το εκτενές αφιέρωμα «Ελλάδα – Γαλλία: Κινηματογραφικές Συναντήσεις», το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβρη, με την προβολή 7 ταινιών που αποτέλεσαν σταθμούς στην Ιστορία της 7ης Τέχνης, όπως τις έχουν επιλέξει αντίστοιχοι Έλληνες σκηνοθέτες. Οι Στέλλα Θεοδωράκη, Εύα Στεφανή, Σύλλας Τζουμέρκας και Γιάννης Οικονομίδης θα δώσουν το παρόν σε αυτές τις προβολές.

Μετά την Αθήνα, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου τηρεί την υπόσχεση που έδωσε τον Απρίλιο στο σινεφίλ κοινό του για αντάμωση μπροστά από τη μεγάλη οθόνη και ταξιδεύει σε Πάτρα, Ρόδο, Θεσσαλονίκη και Βόλο! Με μια εγκάρδια κι αισιόδοξη ευχή: η λέξη «πανδημία» να υπάρχει μόνο στις ταινίες στο μέλλον!

Αναζήτησε το αναλυτικό πρόγραμμα των προβολών και πληροφορίες για τις ταινίες που θα προβληθούν από την επίσημη σελίδα της διοργάνωσης.


MORE REVIEWS

SPIDER-MAN: ΑΚΡΟΒΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΑΡΑΧΝΟ-ΣΥΜΠΑΝ

Η Γκουέν Στέισι και ο Μάιλς Μοράλες εισέρχονται σ’ ένα σπαϊντερμανο-verse με άπειρες «εναλλακτικές» versions του ηρωικού alter ego τους και παλεύουν με «κάτι» κακό (αν όχι τις… κατσάδες από τα σπίτια τους!).

Ο ΜΕΓΑΛΟΔΟΝΤΑΣ

Ο Πολ ταξιδεύει με την οικογένειά του στο Μεξικό, με απώτερο σκοπό την επιθεώρηση και αδειοδότηση (ή όχι) της λειτουργίας μιας εξέδρας πετρελαίου που είχε βοηθήσει να στηθεί στο παρελθόν. Σήμερα, η ευρύτερη περιοχή εμφανίζει σημάδια εγκατάλειψης, με τους ντόπιους που έχουν απομείνει να πιστεύουν στην ύπαρξη ενός μυθικού μεγαλόδοντα, ο οποίο μοιάζει να επιζητά μια ύστατη θυσία για την οικολογική καταστροφή του ωκεανού.

ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΜΙΣΟΣ

Επιτυχημένη ηθοποιός του θεάτρου μισεί θανάσιμα τον επίσης επιτυχημένο συγγραφέα αδελφό της και τούμπαλιν. Το πολύ σοβαρό τροχαίο ατύχημα των γονιών τους, ίσως μπορέσει ν’ ανοίξει το παράθυρο της επανασύνδεσης. Εκείνοι, όμως, μισιούνται. Σταθερά.

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΜΟΥ

Στο Παρίσι της δεκαετίας του ’30, πτωχή πλην τίμια ηθοποιός κατηγορείται για τον φόνο μεγαλοπαραγωγού. Η καλύτερή της φίλη, μία άνεργη δικηγόρος, θα αναλάβει την υπεράσπισή της, βασιζόμενη στο σενάριο της άμυνας απέναντι σε βίαιη απόπειρα κακοποίησης. Ο Τύπος θα μετατρέψει την κατηγορούμενη σε star και σύμβολο φεμινισμού, όμως, είμαστε σίγουροι πως η αλήθεια θα λάμψει;

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΜΑΖΙ

Η Ζόε, μία ντοκιμαντερίστρια που ζει στο Λονδίνο, αποφασίζει να βουτήξει στα βαθιά νερά των συνοικεσίων που διέπουν την πακιστανική κοινότητα, με σκοπό να κινηματογραφήσει αυτό το «ταξίδι». Αρωγός και κεντρικό πρόσωπο σε τούτη την προσπάθεια θα σταθεί ο καλύτερός της φίλος, Καζ, ο οποίος έχει έναν τέτοιο γάμο στα σκαριά.