FreeCinema

Follow us
09.0911:30

«Landmarks»: Οι ταινίες πάνε… στον τόπο τους!


Δέκα μοναδικά κινηματογραφικά τοπόσημα. Δέκα ελληνικές ταινίες οι οποίες προβάλλονται… στον τόπο που γεννήθηκαν! Ένα από τα πιο πρωτότυπα αφιερώματα προβολών που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, ξεκινά να ταξιδεύει ανά την Ελλάδα από τις 10 Σεπτεμβρίου έως και τις 23 του μήνα.

Σε μία εποχή όπου έχουμε πήξει στις κινηματογραφικές διοργανώσεις… όπου να ‘ναι, με τυχαία προγράμματα προβολών που ενίοτε (αυτο)βαπτίζονται και ως «φεστιβάλ», η Ένωση Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) εμφανίζεται για να ξαφνιάσει ευχάριστα με ένα ιδιαίτερο… road trip για το ελληνικό σινεμά! «Ένα αυτοκινούμενο όχημα, με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, γίνεται ένας κινούμενος θερινός κινηματογράφος που θα διασχίσει μεγάλο μέρος της χώρας, αναζητώντας περιοχές όπου γεννήθηκαν σημαντικές ελληνικές ταινίες», όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου του «Landmarks».

«Στόχος είναι, κάθε προβολή να δημιουργήσει ένα διάλογο του έργου με τον τόπο καταγωγής του και την εκάστοτε αναπαράσταση. Μέσα από το βλέμμα του εκάστοτε δημιουργού, ο αντίστοιχος τόπος μεταμορφώνεται εντελώς, προκειμένου να υπηρετήσει μια ψυχική κατάσταση, γίνεται ένα αφηγηματικό όχημα και εντέλει αποκαλύπτει την ματιά του δημιουργού πάνω στην ίδια την ζωή.

Η περιπέτεια του μοναδικού αυτού κινηματογραφικού ταξιδιού, θα αποτελέσει ταυτόχρονα τη βάση για ένα μικρό ντοκιμαντέρ, το οποίο θα αναδεικνύει την σχέση των ταινιών με τους συγκεκριμένους τόπους, αλλά και την ζωή ενός αυτοκινούμενου θερινού κινηματογράφου που διασχίζει την Ελλάδα.»

Το πρόγραμμα φέρει την υπογραφή του Δ.Σ. της ΕΣΠΕΚ (Σοφία Γεωργοβασίλη, Νίκος Νικολόπουλος, Γιώργος Νούσιας, Γιώργος Φουρτούνης, Άγγελος Φραντζής), ενώ υπεύθυνη διοργάνωσης και συντονισμού είναι η Μέη Καραμανίδη. Οι προβολές είναι δωρεάν και ανοιχτές για το κοινό, και πραγματοποιούνται με την υποστήριξη τοπικών φορέων πολιτισμού, με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, καθώς και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Ακολουθεί αναλυτικά η… διαδρομή των προβολών:

1η στάση
Σάββατο 10/09 – Κινέττα
Προαύλιος χώρος της Κοινότητας – Ομοσπονδίας Κινέτας Δήμου Μεγαρέων | 21:00
ΚΙΝΕΤΤΑ του Γιώργου Λάνθιμου (2005)
Στην Κινέττα, εκτός καλοκαιρινής σεζόν, ένας αστυνομικός διερευνά κάποιους φόνους που έχουν γίνει στην περιοχή, αναπαριστώντας τους με τη βοήθεια ενός φωτογράφου και μιας καμαριέρας σε τοπικό ξενοδοχείο.

2η στάση
Κυριακή 11/09 – Αθήνα
Ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ πλατεία Σταθμού Λαρίσης | 21:00
3 ΑΘΗΝΑΪΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ της Εύας Στεφανή

ΑΘΗΝΑΙ (1995)
Η ζωή στον Σταθμό Λαρίσης, μια ανοιξιάτικη βραδιά του 1995. Γυρισμένο κατά τη διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων, το φιλμ υιοθετεί τη χρονολογική δομή μίας και μόνο βραδιάς και αποτελεί μια πινακοθήκη προσώπων που συχνάζουν στον σταθμό.

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ (2001)
Χρησιμοποιώντας ετερόκλητα υλικά (αρχειακό υλικό από κάμερες σούπερ 8, επίκαιρα, παλιές πορνογραφικές ταινίες), η ταινία «Ακρόπολις» είναι ένα πείραμα παραλληλισμού του «ιερού βράχου» με το γυναικείο σώμα.

ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ (2017)
Η Μόλυ, μία γυναίκα-σκύλος τριγυρνάει στην πόλη κάνοντας φούσκες. Είναι εθνική γιορτή και η Μόλυ περπατάει στα τέσσερα ανάμεσα σε παρελάσεις, ενστόλους και παραστάσεις αρχαίου δράματος.

3η στάση
Δευτέρα 12/09 – Λαμία
Προαύλιο 6ου Γυμνασίου Λαμίας (Πέτρινο) | 21:00
Η ΜΠΑΛΑΝΤΑ ΤΗΣ ΤΡΥΠΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ του Γιάννη Οικονομίδη (2020)
Σε μια μικρή πόλη της Ελλάδας, όταν το ερωτικό πάθος διασταυρώνεται με την απληστία για το χρήμα, τα πτώματα αρχίζουν να στοιβάζονται το ένα μετά το άλλο, ενώ η «ωραία κοιμωμένη», η Όλγα, δεν θα μάθει ποτέ από τι πραγματικά έχει γλιτώσει…

4η στάση
Τετάρτη 14/09 – Λίμνη Καϊάφα
Λουτρά Καϊάφα | 20:30
ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΜΕΛΙΤΟΣ του Γιώργου Πανουσόπουλου (1979)
Ένα ζευγάρι συνταξιούχων συναντά τους φίλους του στην λουτρόπολη του Καϊάφα, όπου περνούν τα καλοκαίρια τους κάθε χρόνο, επαναλαμβάνοντας μια γνώριμη ρουτίνα. Ωστόσο, ο φόβος του θανάτου, κοινός σε άντρες και γυναίκες, τους οδηγεί σε ένα ύστατο ξέσπασμα, μια αργοπορημένη, τελευταία επανάσταση.

5η στάση
Πέμπτη 15/09 – Μεσολόγγι
Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός | 21:00
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ του Περικλή Χούρσογλου (1993)
Είναι δεκαπέντε χρόνια από τη ζωή που χτίζει ένα «λαμπρό» παιδί. Είναι τα χρόνια μέσα στα οποία αλλάζει. Είναι η νιότη που χάνει. Είναι το βράδυ της Πρωτοχρονιάς όταν συνειδητοποιεί ότι θυσιάζει μια ζωή, για να ‘χει το δικαίωμα ν’ αποκτήσει ακόμα μία.

6η στάση
Σάββατο 17/09 – Κιλκίς | 21:00
ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΡΟΜΟΣ του Παντελή Βούλγαρη (1998)
Σπονδυλωτή ταινία, για τρεις ανθρώπους που πορεύονται προς μία οριακή στιγμή της ζωής τους. Ένας αρχαιολόγος, του οποίου ο φαντάρος γιος αυτοκτόνησε στο φυλάκιο, ένας θηροφύλακας που μιλάει τη γλώσσα των πουλιών, και ένας επιπλοποιός που τα σπάει σ’ ένα σκυλάδικο, επειδή τον εγκατέλειψε η γυναίκα του.

7η στάση
Κυριακή 18/09 – Βόλβη | 21:00
ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ του Σταύρου Τσιώλη (1998)
Τέλη Ιουλίου, καιρός για διακοπές. Τρεις μπατζανάκηδες, καθ’ οδόν για τη Θάσο, όπου παραθερίζουν οι γυναίκες τους, καθυστερούν συνεχώς το ταξίδι τους, με πρόσχημα ερωτικά ειδύλλια (αληθινά και φανταστικά) που συναντούν στο δρόμο τους. Αφού οι γυναίκες τους μπορούν να περιμένουν, αυτοί μπορεί και να μην φτάσουν κοντά τους ποτέ…

8η στάση
Τρίτη 20/09 – Βίτσα
Θέατρο Αλώνι, επέκεινα χώρα | 20:30
ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1970)
Έπειτα από χρόνια στη Γερμανία, ένας άντρας επιστρέφει στο χωριό στην Ήπειρο. Λίγες μέρες αργότερα, η γυναίκα του και ο εραστής της θα τον δολοφονήσουν και θα τον θάψουν στον κήπο, όμως οι συγχωριανοί τους υποπτεύονται και καλούν την αστυνομία.

9η στάση
Τετάρτη 21/09 – Κέρκυρα, Πάνω Πλατεία Σπιανάδα | 21:00
ΜΕΛΟΔΡΑΜΑ; του Νίκου Παναγιωτόπουλου (1980)
Ένας τριαντάχρονος, που επιστρέφει από την Αμερική σε πλήρη υπαρξιακή κρίση, έρχεται στην Κέρκυρα για να δει την άρρωστη μητέρα του και προσπαθεί να πιαστεί από έναν απελπισμένο έρωτα με μια νεαρή δασκάλα μουσικής.

10η στάση
Παρασκευή 23/09 – Άσπρα Σπίτια, Βοιωτίας
ATTENBERG της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγγάρη (2010)
Η Μαρίνα μεγαλώνει με τον πατέρα της, ο οποίος είναι σοβαρά άρρωστος, σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη. Το ανθρώπινο είδος την απωθεί. Περνά τις ώρες της παρακολουθώντας ντοκιμαντέρ για τη ζωή των θηλαστικών και κάνοντας παρέα με τη φίλη της Μπέλλα, ώσπου γνωρίζει έναν μηχανικό που έχει έρθει στην πόλη για δουλειές.

TAGS: