FreeCinema

Follow us

ΚΟΠΟΛΑ. ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΔΕ ΧΩΡΑΝΕ ΣΕ ΤΙΤΛΟ.


Ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες στην Ιστορία του σινεμά goes… CINEMaD!

Το χειμώνα του 2009, ο Φράνσις Φορντ Κόπολα έκανε ένα πέρασμα από την Αθήνα, ουχί για γυρίσματα στην Ακρόπολη (αυτό συνέβη το 1988, για το «New York Stories»), αλλά για την πρεμιέρα (και την προώθηση) της ταινίας «Tetro».

Ως μια από τις ηγετικές μορφές στον επανα-προσδιορισμό του αμερικανικού κινηματογράφου στη δεκαετία του ’70, ο Κόπολα μιλούσε με την καλύτερη διάθεση και απαντούσε «απλόχερα» σε πισωγυρίσματα του χρόνου, όχι αυτάρεσκα, αλλά με την επίγνωση του status του. Άσχετα από τη φθορά του σήμερα, πάντα προκαλεί δέος το να βρίσκεσαι δίπλα σε έναν ζωντανό μύθο.

Στη συνέντευξη που μου έδωσε για την εκπομπή CINEMaD, απαντά σε ερωτήσεις για τον ορισμό της οικογένειας και τους προσωπικούς συμβολισμούς που χαρακτηρίζουν τους ήρωες του έργου του, για τη δόξα και τα βραβεία, για το σινεμά όπως το αγάπησε από μικρό παιδί.


MORE INTERVIEWS

Ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος για το «Monday».

Δεν είχε τύχει να το κάνουμε ξανά έτσι, να μιλάμε μόνοι μας, μπροστά από κάμερες. Μας αρέσει να μιλάμε εκεί έξω, γενικά. Το «Monday», η νέα ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, στάθηκε η καλύτερη αφορμή για να βρεθούμε… κι έτσι. Όπως συμβαίνει συνήθως, με ανθρώπους του (ελληνικού) σινεμά που εκτιμώ καλλιτεχνικά, δεν προέκυψε μία «συνέντευξη», αλλά μια μεγάλη σε διάρκεια κουβέντα. Που θα μπορούσε να συνεχίζεται για ώρες…

«Trainspotting»: The Cannes interview.

Το Μάιο του 1996, το Φεστιβάλ των Καννών υποδέχθηκε ένα βρετανικό φιλμ που είχε προκαλέσει σάλο στην πατρίδα του από τα τέλη Φεβρουαρίου εκείνης της χρονιάς. Ο υπόλοιπος πλανήτης περίμενε να δει με τα ίδια του τα μάτια εάν όλο αυτό το hype για το «Trainspotting» ήταν αληθινό. Η πρεμιέρα της ταινίας έσκασε σαν βόμβα molotov στην Κρουαζέτ. Ακολούθησε το μεγαλύτερο και πιο rock party όλων των εποχών! Κι εγώ, μαζί μ’ αυτά, έχω να θυμάμαι μια συνέντευξη με τους τρεις ανθρώπους που δημιούργησαν… το μύθο.

ΟΥΜΑ ΘΕΡΜΑΝ: ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΡΙΕΜΕΝΟ ΠΛΗΘΟΣ.

Το 1994 βρέθηκα στο Φεστιβάλ των Καννών και είχα την ευκαιρία να συναντήσω την Ούμα Θέρμαν, με αφορμή την πρεμιέρα του «Pulp Fiction» του Κουέντιν Ταραντίνο. The rest is history. Κυριολεκτικά, από τα πράγματα που (αξίζει να) θυμάσαι για πάντα.

Γκιγέρμο ντελ Τόρο: Η φαντασία είναι το παν.

Το 2006 είχα τη χαρά να συναντήσω τον Γκιγέρμο ντελ Τόρο στο Φεστιβάλ των Καννών, όπου παρουσίασε για πρώτη φορά στον κόσμο το φιλμ το οποίο απογείωσε την καριέρα του, όσο και τη σημασία του ονόματός του καλλιτεχνικά. Φυσικά, ήταν ο «Λαβύρινθος του Πάνα». Εννοείται πως η εμπειρία ήταν αξέχαστη. Γιατί ο άνθρωπος αυτός αγαπάει απίστευτα πολύ αυτό που κάνει. Μαζί και την κινηματογραφική Τέχνη. Και τι υπέροχο μυαλό, διάβολε!

Σοφία Κόπολα. Eat cake!

Το 2006, ακόμη αιχμάλωτη του ονόματός της, η Σοφία Κόπολα πήγε στις Κάννες σαν μικρή πριγκίπισσα προσφέροντας... παντεσπάνι και βγάζοντας γλώσσα απέναντι στην Ιστορία. Πρόλαβα να της μιλήσω, προτού της πάρουν το κεφάλι! Για τη «Marie Antoinette», φυσικά.