FreeCinema

Follow us
21.1217:30

Ελληνικό box-office: Εισιτήρια από… «Άλλο Κόσμο».


Τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό box-office; Το FREE CINEMA σχολιάζει τις τάσεις των θεατών, τη συνολική εικόνα από τα ταμεία και τα… κακώς κείμενα από κάθε πλευρά της ντόπιας κινηματογραφικής αγοράς. Αυτή την εβδομάδα, το «Ένας Άλλος Κόσμος» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη απέδειξε τι μπορεί να συμβεί στο ελληνικό σινεμά όταν μια ταινία το αξίζει.

Μπορεί να μην ξεπέρασε… τον εαυτό του στα ταμεία αυτό το τετραήμερο, αλλά από μόνος του έφερε την Ανάσταση στο ελληνικό box-office! Για την ακρίβεια, ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης… άγγιξε το άνοιγμα που είχε κάνει στις 29 Νοεμβρίου του 2012 το «Αν…»: 98.892 εισιτήρια (από 114 οθόνες) τότε, 95.343 (από 158 οθόνες) τώρα. Η αλήθεια είναι ότι περίμενα κάτι παραπάνω από 100.000 εισιτήρια, αλλά, και πάλι, μιλάμε για εισπράξεις που αντιπροσωπεύουν το 58% της συνολικής αγοράς για το weekend που μας πέρασε!

Enas Allos Kosmos022

Το «Αν…» είχε κλείσει πρώτη εβδομάδα με το εντυπωσιακό νούμερο των 171.015 εισιτηρίων. Έχω μεγάλη περιέργεια να δω πώς θα ολοκληρώσει το πρώτο του επταήμερο το «Ένας Άλλος Κόσμος». Υπάρχουν οι εξής σημαντικοί παράγοντες που θα παίξουν ρόλο: α) ο υψηλότερος αριθμός αιθουσών, β) οι προσφορές της Τετάρτης που έχουν εκτινάξει εκείνη την ημέρα σε… σημαντικότερη της εβδομάδας (συνήθως), γ) το εξαιρετικό word of mouth των πρώτων θεατών και δ) το ότι διανύουμε εορταστική περίοδο και ο κόσμος είναι κάπως πιο χαλαρός για να πάει σινεμά ακόμη και στις καθημερινές.

Παρατηρώντας το πρόγραμμα διανομής των νέων φιλμ που έπονται, το «Ένας Άλλος Κόσμος» δείχνει να παίζει μόνο του μέχρι την εμφάνιση του «Νοτιά» του Τάσου Μπουλμέτη, στις 14 Ιανουαρίου. Κοινώς, δεν υπάρχει άλλος… μαζικός αντίπαλος που θα μπορούσε να διεκδικήσει και να προκαλέσει δίλημμα στην επιλογή τού κοινού το οποίο μπορεί να προσελκύσει η ταινία του Παπακαλιάτη στις επόμενες εβδομάδες. Άρα, η πτώση τού φιλμ στα επερχόμενα τετραήμερα μάλλον θα είναι μικρότερη από τις εβδομαδιαίες πτώσεις τού «Αν…». Ουσιαστικά, ο μεγάλος «εχθρός» της ταινίας θα είναι… ο αριθμός των αιθουσών που θα συνεχίζουν ή όχι το έργο. Αυτό θα κρίνει τη σταθερότητα της ταινίας στα ταμεία. Γιατί από θετικό word of mouth, αυτό βρίσκεται στα ύψη! Δικαίως.

The Good Dinosaur

Όπως ήταν λογικό, το πέρασμα του Παπακαλιάτη ισοπέδωσε σχεδόν οτιδήποτε άλλο (και ενήλικο) παιζόταν εκεί έξω. Μιλάμε για πτώσεις εισιτηρίων που έφτασαν μέχρι και το 81%! Από τα νέα φιλμ της εβδομάδας, ο animated «Καλόσαυρος» (φωτό) ήταν η μόνη περίπτωση… αντίστασης στο «Ένας Άλλος Κόσμος». Άνοιξε στη δεύτερη θέση, με 27.160 εισιτήρια (από 162 οθόνες). Ενδεικτικά, το «Ξενοδοχείο για Τέρατα 2», το πιο πρόσφατο blockbuster στο είδος αυτό, είχε ανοίξει με 45.815 εισιτήρια (από 129 οθόνες), άρα μιλάμε για κάτι όχι ακριβώς φορτσαρισμένο. Και στο τελευταίο τετραήμερο του έτους, ο «Μικρός Πρίγκιπας» σίγουρα θα κάνει μια κάποια ζημιά.

Ouzeri Tsitsanis

Κάτω κατά 56% σε σχέση με το περασμένο τετραήμερο η «Γέφυρα των Κατασκόπων» με 8.290 εισιτήρια (από 31 οθόνες), βρίσκεται στην τρίτη θέση, με το… υγιές για την εποχή σύνολο των 125.199 εισιτηρίων. Στην τέταρτη θέση, αναμενόμενα, το «Ουζερί Τσιτσάνης» εξατμίζεται… απ’ όπου και να το κοιτάξεις. Πτώση της τάξης του 68%, οι αίθουσές του μειώθηκαν από 93 σε 46 (!) και αυτό το τετραήμερο έκοψε 7.473 εισιτήρια, για να φτάσει τα 94.751, μόλις. Είχα πει ότι η πρώτη μέρα του Παπακαλιάτη (21.400 εισιτήρια) θα είναι το νούμερο που έκοψε συνολικά στο δεύτερο weekend του (23.537 εισιτήρια) ο «Τσιτσάνης», εντάξει; Και δεν ήταν κακία. Ρεαλιστική πρόβλεψη ήταν…

Carol - 2015

Το μόνο φιλμ που δεν… καταπλακώθηκε από το «Ένας Άλλος Κόσμος» μιλάει σε… ένα άλλο κοινό. Η «Carol» (φωτό) του Τοντ Χέινς είχε το μικρότερο drop στο top 10 (-34%), κόβοντας 5.799 εισιτήρια (από 22 οθόνες, μεγάλη αύξηση από τις 9 της περασμένης εβδομάδας, άρα εξηγείται καλύτερα το κράτημα με… πολύ χειρότερο screen average στην πραγματικότητα, όμως). Το σύνολο της ταινίας έφτασε τα 32.287 εισιτήρια. Στην έκτη θέση ακολουθεί το «Spectre» με πτώση 53% και 5.480 εισιτήρια (από 27 οθόνες). Σύνολο στα 474.962 εισιτήρια και επίφοβο το πόσες αίθουσες θα βρίσκει από εδώ και μπρος για να συνεχίσει να παίζει. Το τελευταίο μέρος του «The Hunger Games» (-63%) πρόσθεσε άλλα 3.647 εισιτήρια (από 15 οθόνες) για να φτάσει τα 118.399, ενώ οι «Ανατριχίλες» (-59%) έκοψαν μόλις 1.659 εισιτήρια (από 21 οθόνες) στο δεύτερο weekend τους, με σύνολο στα 7.691.

By The Sea

Το αληθινό… «πιστολίδι» του τετραημέρου έπεσε στο δεύτερο weekend των φιλμ «Το Πρόγραμμα» (-79%, 354 εισιτήρια από 8 οθόνες και σύνολο στα 3.200), «Δίπλα στη Θάλασσα» (-80%, 1.398 εισιτήρια από 27 οθόνες και σύνολο στα 12.754) και «Η Κόρη του Ρέμπραντ» (-81%, 305 εισιτήρια από 9 οθόνες και σύνολο στα 2.924). Ας μην αναφερθούμε ξανά στις σχεδόν… ισόβιες εισπράξεις των animated ταινιών που συνεχίζονται ή σε άλλα… τριψήφια νούμερα της αγοράς.

Star Wars - Force Awakens

Το ερχόμενο τετραήμερο φέρνει στις ελληνικές οθόνες το νέο κεφάλαιο του «Star Wars» που, προβλέψιμα, σάρωσε το αμερικανικό box-office και αποτελεί ένα από τα πλέον… μυστηριώδη στοιχήματα της χρονιάς, αφού αυτό το υπερεπιτυχημένο franchise… στο εξωτερικό δεν υπήρξε ποτέ το ίδιο δημοφιλές και στη χώρα μας. Άραγε, ποιος θα βρεθεί στην κορυφή του χριστουγεννιάτικου box-office εδώ; Νομίζω πως μπορώ να σας απαντήσω με σιγουριά, αλλά δεν θα έλεγα ποτέ όχι και σε μια έκπληξη! Εννοείται πως δεν θα ονοματίσω το τι πιστεύω, αρκετά σχόλια έχω δεχθεί εδώ και τόσες εβδομάδες γύρω από αυτή την ανόητη (και μυθώδη) «κόντρα»… Πάντως, αφού παρακολούθησα το «Η Δύναμη Ξυπνάει», ανέβασα λιγάκι τον πήχη των εισπρακτικών μου προβλέψεων για το local σύνολο του νέου «Star Wars»!