FreeCinema

Follow us
15.110:30

Ελληνικό box-office: Όταν πιάνουν οι… «Ευχούληδες»!


Τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό box-office; Το FREE CINEMA σχολιάζει τις τάσεις των θεατών, τη συνολική εικόνα από τα ταμεία και τα… κακώς κείμενα από κάθε πλευρά της ντόπιας κινηματογραφικής αγοράς. Αυτή την εβδομάδα, οι «Ευχούληδες» παίρνουν την… εκδίκησή τους και ανεβαίνουν στην κορυφή, με μηδενικό ποσοστό πτώσης από το opening τους! Πραγματικά αναπάντεχο, αλλά με τα animated φιλμ τα πάντα είναι πιθανά.

Σε παρόμοια επίπεδα με το προηγούμενο τετραήμερο κινήθηκε η αγορά, καθώς οι έξι νέες ταινίες που διανεμήθηκαν δεν ήταν ικανές να αλλάξουν αποτελεσματικά την κατάσταση, με 139.120 θεατές (κατά τα επίσημα στοιχεία) να επιλέγουν το σινεμά για τη διασκέδασή τους. Καμία από τις πρεμιέρες δεν στάθηκε ικανή να ανατρέψει τα δεδομένα, επιτρέποντας μάλιστα στους παιδικούς «Ευχούληδες» να σκαρφαλώσουν στην πρώτη θέση, την οποία στερήθηκαν ελαφρώς άδικα στο άνοιγμά τους. Το αξιοπερίεργο εδώ δεν είναι τόσο η κυριαρχία του φιλμ όσο το μηδενικό ποσοστό διαφοράς ή πτώσης στις εισπράξεις! Έτσι, τα 24.056 εισιτήρια (από 71 οθόνες στο προηγούμενο weekend) έγιναν 23.924 (από 69 οθόνες). Η μόνη δραστική αλλαγή «άγγιξε» τα ταμεία των 3D προβολών, που υποχώρησαν στα 1.082 εισιτήρια. Το μέχρι τώρα σύνολο αριθμεί τους 50.296 θεατές, ενώ σε σχέση με όλα τα φιλμ που παίζονται σήμερα στους κινηματογράφους, οι «Ευχούληδες» αντιστοιχούν μόλις στο 16% των εισιτηρίων που κόπηκαν αυτό το τετραήμερο σε ολόκληρη την Ελλάδα.

JACK REACHER NEVER GO BACK

Στη δεύτερη θέση έκανε το ντεμπούτο του το sequel του «Jack Reacher», με 18.584 εισιτήρια (από 69 οθόνες). Εάν πάρουμε ως πλησιέστερο παράδειγμα ανοίγματος για το συγκεκριμένο genre τον πρόσφατο «Λογιστή» (40.012 εισιτήρια από 91 οθόνες), το αποτέλεσμα εδώ δηλώνει μια προφανή ήττα. Δεν γίνονται συγκρίσεις με το πρώτο φιλμ, διότι εκείνο είχε ανοίξει σε μια περίοδο εμπορικής διαμάχης μεταξύ του συγκεκριμένου γραφείου διανομής και της πλειοψηφίας των πολυκινηματογράφων, που είχε εκτοπίσει το «προϊόν» από το market στο οποίο ανήκει και κάνει τις καλύτερες εισπράξεις του. Το «Ποτέ μη Γυρίσεις Πίσω» είχε μια δειλή πρώτη μέρα (3.544 εισιτήρια), τα οποία διπλασίασε το Σάββατο (7.095 εισιτήρια). Ως ταινία είδους, δεν έχει ανταγωνισμό το ερχόμενο weekend, όμως η πτώση αναμένεται ραγδαία. Εξακολουθεί να παραμένει αξιοπερίεργο το γιατί ο Έλληνας θεατής «κλωτσάει» πλέον στην ιδέα τού να πάει σινεμά και να δει έργο με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ. Συνέβη ανεξήγητα και απότομα προ λίγων ετών και δεν δείχνει να διορθώνεται τόσο, ειδικά όταν το φιλμ στηρίζεται σχεδόν ολοκληρωτικά επάνω του.

THE LIGHT BETWEEN OCEANS

Παρά την παρθενική του εμφάνιση στο #3, δεν είδε… «Φως Ανάμεσα στους Ωκεανούς» (φωτό) το δραματικό φιλμ με τους Φασμπέντερ και Βικάντερ, που έκοψε μόλις 14.936 εισιτήρια (από 46 οθόνες). Τα 1.259 εισιτήρια της Πέμπτης ήταν ένας κακός οιωνός και η καλπάζουσα άνοδος του Σαββάτου (6.215 εισιτήρια) δεν στάθηκε αρκετή για να διασώσει αυτό το άνοιγμα. Ακολουθεί ο «Doctor Strange» της Marvel με υψηλή πτώση (-47%) και 13.503 εισιτήρια (από 43 οθόνες). Το φιλμ διανύει την τρίτη του εβδομάδα προβολής και τα σημάδια κόπωσης είναι σαφέστατα ορατά, όμως έχει καταφέρει να κάνει μια αξιοπρεπή σούμα στα 144.767 εισιτήρια μέχρι στιγμής, αφήνοντας κάποιες υποσχέσεις για το πλησίασμα της διακοσάρας. Το top 5 συμπληρώνει «Ο Λογιστής», με 11.511 εισιτήρια (από 39 οθόνες) και σύνολο στα 158.524. Πρόκειται περί εισπρακτικής επιτυχίας που δηλώνει εύλογα τη θετική ανταπόκριση (και ικανοποίηση) των θεατών, άσχετα από τη μέτρια αντιμετώπιση της κριτικής. Το κοινό το διασκέδασε και το συζήτησε. Κι αυτό δεν το φρενάρει κανείς…

Hacksaw Ridge a

Ο «Αντιρρησίας Συνείδησης» του Μελ Γκίμπσον (φωτό) πέρασε και δεν ακούμπησε, με 11.000 εισιτήρια (από 33 οθόνες) στο ντεμπούτο του. Απουσία star power και πολεμικό θέμα: ήταν δύο στοιχεία που δεν ενέπνεαν καλή τύχη για το φιλμ στα ελληνικά ταμεία. Ο επίσης ελάχιστα δελεαστικός για το ντόπιο κοινό «Σνόουντεν» συνεχίστηκε με πτώση 39% (όχι και τόσο της ντροπής, δηλαδή…), για να κόψει 8.896 εισιτήρια (από 46 οθόνες, που το λες και υπερβολή!). Το σύνολο εδώ έχει φτάσει τα 33.330 εισιτήρια. Από μια άποψη, περίμενα ακόμη λιγότερα.

I, DANIEL BLAKE

Στο #8, το «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ» του Κεν Λόουτς (φωτό) αύξησε τον αριθμό των οθονών του από 7 σε 12 και πέτυχε μια απειροελάχιστη άνοδο (+5%) εισιτηρίων (6.549 από 6.210), με το σύνολο να βρίσκεται στα 15.340. Βαρύ αλλά επίκαιρο το κοινωνικό θέμα της ταινίας που δείχνει να αγγίζει το κοινό, τους φανατικούς τού σκηνοθέτη αλλά και εκείνους που παραδοσιακά παρακολουθούν το φιλμ που κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσο θα διαρκέσει η απήχηση. Στο #9, το «Inferno» εξακολουθεί να χάνει έδαφος με έντονο τρόπο (-46%), κόβοντας ακόμη 5.052 εισιτήρια (από 22 οθόνες). Στα 237.969 το σύνολο. Τέλος, στο #10 βρίσκουμε ακόμη ένα παιδικό φιλμ, τους «Πελαργούς», με +4% στα εισιτήριά τους (4.035 από 40 οθόνες) και σύνολο στα 78.710. Και μαζεύει το φασούλι…

FANTASTIC BEASTS AND WHERE TO FIND THEM

Οι υπόλοιπες πρεμιέρες της περασμένης Πέμπτης κινήθηκαν μετριότατα και, γενικά, η εβδομάδα δεν ενέπνεε για έξοδο κινηματογραφική, αν το σκεφτείς λίγο σοβαρά και ξαναδιαβάσεις τους τίτλους (πλήξη, μη μου πεις…). Η ερχόμενη Πέμπτη φέρνει το πολυαναμενόμενο «Φανταστικά Ζώα και Πού Βρίσκονται», το οποίο έχει τα φόντα να εκτοξεύσει τα ταμεία… αν δεν επικρατήσει ένα κάποιο πολιτικό μπάχαλο αστάθειας και προβλημάτων στην κυκλοφορία (της Αθήνας, κυρίως), συνοδεία επεισοδίων με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου (μαζί με τα κατάλοιπα της επίσκεψης του Ομπάμα).