FreeCinema

Follow us
05.0819:30

Ελληνικό box-office: Η κόπωση του «Βασιλιά».


Τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό box-office; Το FREE CINEMA σχολιάζει τις τάσεις των θεατών, τη συνολική εικόνα από τα ταμεία και τα… κακώς κείμενα από κάθε πλευρά της ντόπιας κινηματογραφικής αγοράς. Αυτή την εβδομάδα, ο «Βασιλιάς των Λιονταριών» βλέπει τα ποσοστά της πτώσης του να… «ταριχεύονται» ταχέως, δίπλα σε κλίμα σφοδρής ήττας και αποχής του κοινού από τα σινεμά.

Η πτώση της αγοράς έχει μειωθεί ελαφρά (-4%) σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2018, με τα φετινά 65.485 εισιτήρια του περασμένου τετραημέρου να ακολουθούν επίσης την κατιούσα από το περσινό νούμερο του αντίστοιχου τετραημέρου (70.899). Και τα πράγματα θα ήταν οδυνηρά χειρότερα δίχως τα animated ή οικογενειακά φιλμ που μαζί με το… σχεδόν εφηβικό τελευταίο «Spider-Man» τόνωσαν κάπως τα ταμεία (μην πω των κυλικείων και κριθώ για κυνισμό ξανά…). Έχοντας πια μπει στον Αύγουστο, οι φιλμικές προτάσεις αποτελούν κυρίως «άδειασμα» σαβούρας που κάποτε θα έβγαινε straight to video, αλλά σήμερα δοκιμάζονται πρώτα από την κινηματογραφική διανομή για να μαζέψουν κανένα ψίχουλο, πριν κάνουν τα περισσότερο και καλύτερα διαφημισμένα ντεμπούτα τους από συνδρομητικά κανάλια ή υπηρεσίες streaming (ενώ στην πλειοψηφία τους υπάρχουν ήδη και στα torrentάδικα του τζάμπα, αλλά σιγά που θ’ ασχοληθείς να αναζητάς τέτοιους τίτλους!). Φυσικά, «Ο Βασιλιάς των Λιονταριών» παρέμεινε στην κορυφή, αλλά με μία βαρβάτη (πάλι) πτώση της τάξης του -52%, κόβοντας 17.226 εισιτήρια (από 112 οθόνες). Καλύτερη συμπεριφορά επέδειξε το Σάββατο, με 5.034 εισιτήρια, ενώ συνολικά η ταινία βρίσκεται στα 211.669. Θα φτάσει τα 250 μέχρι να κάνουν έφοδο τα καινούργια «Pets» στις 29 Αυγούστου;

Στο #2 συναντάμε το γαλλικό sequel «Θεέ μου, Τι σου Κάναμε; 2», το οποίο εξακολουθεί να ξεφουσκώνει (-28%) σε σταθερό βαθμό, κόβοντας 7.980 εισιτήρια (από 31 οθόνες), με το σαββατόβραδο (2.612) να αποτελεί τον καλύτερο «αιμοδότη». Έχει φτάσει τα 86.654. Αποκλείουμε το όποιο ενδεχόμενο να φτάσει τα νούμερα του πρώτου φιλμ, πια. Ντεμπούτο στο #3 έκανε «Η Πτώση της Αμερικανικής Αυτοκρατορίας», με 6.114 εισιτήρια (από 22 οθόνες), ίσως γιατί είχε αγκαζάρει κάποια θερινά – «μαγνήτες» στην Αθήνα, ώστε το σαββατόβραδο να χτυπάει 2.155. Λογικά, θα αφανιστεί το ερχόμενο τετραήμερο. Παρόμοια θα είναι η κατάσταση και για το γαλλικό και πρωτοεμφανιζόμενο «Τα Παράπονά σας στον Έφορο» (φωτό), που άνοιξε με 5.009 εισιτήρια (από 18 οθόνες) και έβαλε 1.837 εισιτήρια στα ταμεία το Σάββατο. Η Ζιλιέτ Μπινός (ουσιαστικά) έπεσε στο #5 (-44%) με το επίσης γαλλικό «Ποια Νομίζεις Ότι Είμαι», κόβοντας 4.288 εισιτήρια (από 20 οθόνες). Φυσικά, το σαββατόβραδο (1.514) πρωτεύει, ενώ το σύνολο έχει φτάσει τα 16.463. Για το χάλι στο οποίο βρίσκεται η αγορά σήμερα, τούτο εδώ δηλώνεται ως «χιτάκι»!

Στο #6 βρίσκουμε τον τελευταίο «Spider-Man» (-34%), με 3.714 εισιτήρια (από 25 οθόνες), διότι κάπου πρέπει να πάει και αυτό το έρμο το εφηβικό κοινό. Σύνολο στα 175.512, κοινώς… αντίο διακοσάρα. Στο #7 έχουμε την παρθενική εμφάνιση του αργεντίνικου «θρίλερ» (που τελικά ήταν οικογενειακό δράμα μονάχα…) «Δεσμοί Αίματος» (φωτό), με 3.564 εισιτήρια (από 29 οθόνες). Τα 1.325 κόπηκαν το σαββατόβραδο. Φαίνεται πως το «εύρημα» της ισπανόφωνης επιτυχίας έργων «μυστηρίου» ή κούρασε κι αυτό ή δεν «ψαρεύει» το ενήλικο κοινό όταν δεν βλέπει και σοβαρά θετικές κριτικές προηγουμένως, πόσω μάλλον ένα κάποιο word of mouth. Ακολουθεί ακόμη ένα (εντελώς αχρείαστο) new entry, το δεύτερο sequel της περιπέτειας «Σχέδιο Απόδρασης» με τον Σιλβέστερ Σταλόνε, μία «βιντεΐλα» βγαλμένη από άλλη δεκαετία, η οποία έκοψε 2.460 εισιτήρια (από 30 οθόνες). Ειλικρινά, σε κάποια γραφεία διανομής πρέπει να τους μιλήσει ένας άνθρωπος, βρισκόμαστε στο 2019! Νέα είσοδος και στο #9 για το «Ο Χορός της Ζωής μου», το οποίο συγκέντρωσε 2.001 θεατές σε 5 αθηναϊκούς κινηματογράφους. Αναλογικά, δηλαδή, δεν έπεσε βαρύ κλάμα. Τα παιδάκια κράτησαν το «Toy Story στο #10 (-17%), με 1.822 εισιτήρια (από 17 οθόνες), με το σύνολο να φτάνει τα 164.015.

Μέχρι τις 22 Αυγούστου, τα θερινά (ειδικά εκείνα που δεν θα παίζουν κάποια αξιόλογη επανέκδοση) ή θα μπουν σε mode «αρχαιοελληνική τραγωδία» ή μάλλον θα πρέπει να ξεχάσουν την παράσταση των 23:00 και να πηγαίνουν μια ώρα αρχύτερα σπίτια τους. Κρίμα είναι…