FreeCinema

Follow us
01.0823:00

Ελληνικό box-office: Τι συνέβη, Θεέ μου;


Τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό box-office; Το FREE CINEMA σχολιάζει τις τάσεις των θεατών, τη συνολική εικόνα από τα ταμεία και τα… κακώς κείμενα από κάθε πλευρά της ντόπιας κινηματογραφικής αγοράς. Αυτή την εβδομάδα, μια λαϊκή κωμωδία από την Ιταλία… πήρε σώβρακα, δίπλα σε μια γενικότερη εικόνα εισπρακτικής ντροπής. Πολλαπλών αναγνώσεων το σχόλιο.

Με 70.350 εισιτήρια να έχουν κοπεί κατά τη διάρκεια του περασμένου τετραημέρου, μπορεί κανείς ή να ντρέπεται ή να πει… «πάλι καλά»! Όλα ένα point of view είναι στη ζωή, άλλωστε… Πάντως, κανένα «σενάριο» της αγοράς δεν προέβλεπε ότι από τα new entries της εβδομάδας θα υπερίσχυε η ιταλική κωμωδία (περισσότερο προς τη λαϊκή μπαλαφάρα, για να είμαστε ειλικρινείς) «Πού Πάω, Θεέ μου;», η οποία άνοιξε στο #2, κατατροπώνοντας και πιο ονομαστά franchises και κάμποσους stars της παγκόσμιας βιομηχανίας θεάματος. 11.257 εισιτήρια (από 13 οθόνες) η ετυμηγορία. Το φιλμ είχε προβάδισμα από την πρώτη του κιόλας μέρα (1.541 εισιτήρια) σε σύγκριση με όλες τις υπόλοιπες νέες ταινίες της Πέμπτης και «φόρτωσε» το Σάββατο το βράδυ (4.259 εισιτήρια). Αποκλειστικά από θερινά σινεμά προέκυψε όλο αυτό, με λίγα πρωτοκλασάτα «μαγαζιά» να συνοδεύουν κινηματογράφους γειτονιών. Σωστή κίνηση, μετρημένη διανομή και επιτυχές αποτέλεσμα.

Ice Age Collision Course

Στην κορυφή, βέβαια, παρέμεινε το τέταρτο sequel της «Εποχής των Παγετώνων», διότι τα παιδάκια είναι πανίσχυρα στο box-office (ειδικά όταν το προϊόν είναι στουντιακό, προωθείται βαρβάτα και σε περίπτωση franchise, πουλιέται χωρίς καν να χρειάζεται συστάσεις…). Φυσικά, η πτώση είναι ισχυρή (-58%) διότι οι διακοπές ή η όποια φυγή του weekend κάνουν τη ζημιά τους πιο προφανή στα τέλη του Ιουλίου. 11.864 εισιτήρια (από 73 οθόνες) και το σύνολο στα 157.179, όχι και κανένας θρίαμβος, κοινώς. Αλλά αυτά τα νούμερα σήμερα μοιάζουν με «ζεστό ψωμάκι» στα μάτια των ιδιοκτητών κινηματογράφων.

ghostbusters-2016

Στην τρίτη θέση έκανε το ντεμπούτο της η «Μάγκι» που δεν είχε και κανένα ιδιαίτερα πειστικό σχέδιο, τελικά, καθώς προσέλκυσε 7.782 θεατές (από 15 οθόνες), βγάζοντας ένα απλά αξιοπρεπές screen average. Διότι παρακάτω έχουμε και πολύ χειρότερα κρούσματα… Εξίσου χαμηλό το ενδιαφέρον για το ισπανικό heist movie «Ποιος Κλέβει Ποιον;», το οποίο υποστηρίχτηκε από γενναία προώθηση (ειδικά στο διαδίκτυο), αλλά έκοψε 7.228 εισιτήρια (από 14 οθόνες). Και αν στις δύο προηγούμενες ταινίες, ο μέσος όρος των εισπράξεων ανά κινηματογράφο έκανε τα πράγματα κάπως πιο ανώδυνα, τι να πει κανείς για το ολέθριο άνοιγμα των θηλυκών «Ghostbusters» (φωτό), που έφαγαν το κακό… εκτόπλασμα (λέγε με και 5.191 εισιτήρια, από 45 οθόνες)! Η ταινία άνοιξε με 1.260 εισιτήρια την πρώτη μέρα, που συνήθως τραβά τους hardcore fans των franchise blockbusters (για τα States, μην παρεξηγηθεί…), για να φτάσει μόλις τα 1.668 εισιτήρια το Σάββατο, δηλώνοντας εμφανέστατα ότι δεν αφορούσε καθόλου το ελληνικό κοινό. Αξίζει η επισήμανση μιας αξιοπερίεργης κίνησης, επίσης: το φιλμ προβλήθηκε σε 3D μονάχα σε ένα σινεμά της Θεσσαλονίκης, όπου έκοψε… 42 (!) εισιτήρια. Στο τετραήμερο ολόκληρο!

bad moms

Η γαλλική «έκπληξη» του προηγούμενου τετραημέρου, το «Στάσου στο Ύψος σου», δεν στάθηκε αντάξια του τίτλου της και, πέφτοντας κατά 63%, προσγειώθηκε στα 4.827 εισιτήρια (από 15 οθόνες), για να φτάσει τα 24.412 εισιτήρια στο μέχρι τώρα σύνολο. Στο #7 συναντάμε το άλλο ολέθριο άνοιγμα του τετραημέρου, τις «Μαμάδες με Κακή Διαγωγή» (φωτό) που έκαναν ποδαρικό με 4.673 εισιτήρια (από 27 οθόνες). Δεν ήταν η εβδομάδα της «αμερικανιάς», τελικά…

the-shallows-2016

Στην όγδοη θέση έπεσε το νέο επεισόδιο της σειράς του «Star Trek», χάνοντας το 63% της δυναμικής τού opening του, το οποίο μεταφράζεται σε 3.765 εισιτήρια (από 34 οθόνες). Το σύνολο βρίσκεται στα 20.285 εισιτήρια, άρα οδεύει προς μια τριαντάρα σχεδόν, ελαφρώς πιο χαμηλά από το προηγούμενο φιλμ του 2013. Στο #9, το κατασκοπευτικό «Ένας Προδότης Ανάμεσά μας» κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο πτώσης (-67%), με 3.313 εισιτήρια (από 10 οθόνες) και σύνολο στα 17.704. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει το απολαυστικό καλοκαιρινό θρίλερ τρόμου «Σε Ρηχά Νερά» (φωτό), το οποίο κρατήθηκε λίγο καλύτερα (-54%), κόβοντας 2.959 εισιτήρια (από 29 οθόνες). Σύνολο στα 14.185 εισιτήρια. Άδικα… πνίγηκε τούτο το έργο.

FUNNY FACE

Να συμπληρώσουμε και τα 1.343 εισιτήρια που έκοψε σε δύο θερινά σινεμά του κέντρου της Αθήνας η επανέκδοση του «Funny Face». Το φιλμ είχε διανεμηθεί ξανά προ εξαετίας αλλά, τηρουμένων των αναλογιών, στάθηκε με αξιοπρέπεια στα ταμεία.

TAGS: