FreeCinema

Follow us
06.0623:00

Ελληνικό box-office: Οι «Πειρατές» του απολεσθέντος Πνεύματος.


Τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό box-office; Το FREE CINEMA σχολιάζει τις τάσεις των θεατών, τη συνολική εικόνα από τα ταμεία και τα… κακώς κείμενα από κάθε πλευρά της ντόπιας κινηματογραφικής αγοράς. Αυτή την εβδομάδα, οι «Πειρατές της Καραϊβικής» είχαν σχεδόν την ίδια… τεράστια κατρακύλα με το αμερικανικό box-office, άρα αισθανθήκαμε μια κάποια χλίδα κι εμείς οι ταπεινοί, βρε αδελφέ!

Εμένα «στο χωριό μου» με μάθανε να «μεταφράζω» μια πτώση της τάξης του 60% (στο δεύτερο τετραήμερο) σε… «δεν άρεσε» το έργο. Η «Εκδίκηση του Σαλαζάρ», βέβαια, δεν έζησε μονάχα στο ελληνικό box-office παρόμοια καθίζηση. Στις ΗΠΑ, το πέμπτο μέρος του franchise των «Πειρατών της Καραϊβικής» έπιασε ένα θεαματικότατο -64.9%, κοινώς… έξω δεν πέρασαν εξίσου καλά με το φιλμ που υποτίθεται ότι είναι και κοσμαγάπητο και προσφέρει ψυχαγωγία. Ίσως όχι, όπως βλέπουμε εκ του αποτελέσματος… Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κάνω τη διευκρίνιση ότι σε τούτη την ανάλυση του box-office δεν θα ασχοληθούμε ιδιαίτερα με τη Δευτέρα, διότι η αργία του Αγίου Πνεύματος δεν αφορά όλους τους πολίτες. Έτσι, το τετραήμερο των «Πειρατών» κόπηκαν 44.369 εισιτήρια (από 175 οθόνες), με την Αθήνα να παίρνει ελαφρύ προβάδισμα. Αυτό το «νουμεράκι» αντιστοιχούσε στο 53% ολόκληρης της αγοράς! Η σχετική ισοφάριση μεταξύ Σαββάτου (12.346) και Κυριακής (12.515), σε ολόκληρη τη χώρα δείχνει πως το κοινό σνόμπαρε ουσιαστικά την ταινία ως εναλλακτική εξόδου διασκέδασης και προτίμησε να κάνει κάτι άλλο εκείνες τις μέρες. 37.750 θεατές προτίμησαν τις 2D προβολές (από 139 οθόνες), 5.200 πρέπει να… γνωρίστηκαν μεταξύ τους μπροστά από 32 οθόνες, ενώ το κοινό των 4 αιθουσών ATMOS «εξατμίστηκαν» σε 1.419. Στα 217.854 εισιτήρια μέχρι στιγμής (μέσα και η Δευτέρα) το σύνολο (218.733 είχε πιάσει το όγδοο «The Fast and the Furious» στις πρώτες έντεκα μέρες προβολής του).

Baywatch-movie

Στο #2 άνοιξε η κινηματογραφική μεταφορά του γνωστού «Baywatch», που χρειάστηκε κι αυτό τον… ναυαγοσώστη του! 13.303 εισιτήρια (από 68 οθόνες), ελάχιστο και για την Ελλάδα το ενδιαφέρον του κοινό για τούτο το «πείραμα» που αποδεικνύει σε πόσο δημιουργική απόγνωση βρίσκεται το Χόλιγουντ. Εδώ, πάντως, έχουμε και την εξής εκκεντρικότητα: την καλύτερη προσέλευση θεατών είχε η Πέμπτη (3.780 εισιτήρια)! Και κάπου εδώ… τελειώνουν τα «ευχάριστα», διότι άλλος πενταψήφιος αριθμός εισιτηρίων δεν υφίσταται!

A QUIET PASSION

Το νέο Βατερλό της «γαλλικής κομεντί» ονομάζεται… «Για Όνομα του Θεού!» (η πρώτη από τις τέσσερις νέες ταινίες του φετινού καλοκαιριού που κοτσάρουν από έναν «Θεό» στα… τρελά βαφτίσια τους, γεγονός το οποίο τρολαρίστηκε αρκούντως στο editorial αυτής της εβδομάδας) και έκανε ντεμπούτο στο #3 με 4.697 εισιτήρια (από 37 οθόνες). Πλέον, αρχίζω να πιστεύω ότι κάνουμε δουλίτσα όσον αφορά τη μάστιγα του συγκεκριμένου genre. Ο κόσμος αρχίζει να ξυπνά! Στο #4, ο animated «Αρχηγός από Κούνια» έπεσε κατά 46% (3.492 εισιτήρια, από 41 οθόνες, με σύνολο στα 138.612), ενώ στο #5 βρίσκουμε το πρωτοεμφανιζόμενο «Ήρεμο Πάθος» (φωτό), το οποίο ενισχύθηκε από αξιοπρεπείς κριτικές και παρέσυρε το adult κοινό (που μπορεί να αγαπά περισσότερο την ποίηση από το σινεμά…), κόβοντας 3.209 εισιτήρια (από 6 οθόνες).

MISS SLOANE

Με την άνωθεν σύγκριση κατά νου, η «Κυρία Σλόαν» (φωτό) που άνοιξε στο #6 με 2.797 εισιτήρια (από 12 οθόνες) απέδειξε ότι: α) όλοι την είχαν δει προ μηνών από το σπίτι τους ή β) σχεδόν όλοι συμφώνησαν ότι δεν άξιζε να κάνουν κατ’ ιδίαν συστάσεις μαζί της στα θερινά. Στο #7, το «Alien: Covenant» έχασε ένα… σχεδόν σεξιστικό 69%, κόβοντας 2.151 εισιτήρια (από 17 οθόνες). Μιλάμε περί τρίτου τετραημέρου, έτσι; Τραγωδία! Σύνολο στα 44.037 εισιτήρια. Τις ίδιες τρομακτικές απώλειες είχε και ο «Βασιλιάς Αρθούρος», στο #8, με 1.557 εισιτήρια (από 13 οθόνες), αλλά με ένα πιο αξιοπρεπές (αν και απογοητευτικό) σύνολο στα 79.549 εισιτήρια. Στο #9, με πτώση 57%, έχουμε τα Στρουμφάκια που ακόμα να βρουν το «Χαμένο Χωριό» τους (1.389 εισιτήρια, από 26 οθόνες, με σύνολο στα 146.536), ενώ η πρεμιέρα της «Βασίλισσας της Ισπανίας» άφησε το κοινό ασυγκίνητο, χαρίζοντάς της έστω τη δέκατη θέση, με 1.355 εισιτήρια (από τις υπερβολικά πολλές 17 οθόνες). Εκτός δεκάδας έμειναν τα new entries των «Οικογένεια Βαν Πετεγκέμ» (1.040 εισιτήρια, από 8 οθόνες) και «100 Μέτρα» (832 εισιτήρια, από 9 οθόνες).

Τα μεγαλούτσικα σε διάρκεια «Wonder Woman» και «Η Χαμένη Πόλη του Ζ», άραγε, θα καταφέρουν να ανεβάσουν αρκετά τα ταμεία για το επερχόμενο τετραήμερο; Ή μήπως θα είναι, απλά, οι μοναδικές από τις έξι νέες ταινίες της εβδομάδας που θα δουν πενταψήφια «χαρά» στα σύνολά τους; 84.626 ήταν η επίσημη σούμα του περασμένου τετραημέρου, σε όλη την Ελλάδα…