FreeCinema

Follow us
26.0621:00

Ελληνικό box-office: Άλλη μια σοβαρή απώλεια για το καλοκαίρι…


Τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό box-office; Το FREE CINEMA σχολιάζει τις τάσεις των θεατών, τη συνολική εικόνα από τα ταμεία και τα… κακώς κείμενα από κάθε πλευρά της ντόπιας κινηματογραφικής αγοράς. Αυτή την εβδομάδα, οι γυναίκες του «Ocean’s 8» δεν κατάφεραν να συσπειρώσουν το μη μουντιαλικό κοινό, με τα θερινά να παίζουν με… ομπρέλες. Ούτε ο Νοστράδαμος να τους είχε ματιάσει!

Το «Ocean’s ήταν ένας από τους βασικούς τίτλους που όλη η αγορά περίμενε για να διασωθεί εμπορικά το φετινό καλοκαίρι. Για πολλούς ήταν… «το #2» (μην κάνει το αστείο κανείς και ρωτήσει ποιο είναι το #1!). Τελικά, προέκυψαν ουκ ολίγες τρικλοποδιές και τούτο το κομπιναδόρικο φιλμ με το πιο λαμπερό καστ της θερινής περιόδου δεν ήταν αυτό που ελπίζαμε. Πρώτον: Χωρίς τον ξενοδόχο λογαριάζαμε (που λέει και το άσμα)! Αφού είδα την ταινία, μετρίασα λίγο τις προσδοκίες μου (ότι θα φτάσει μια διακοσάρα στα εισιτήρια). Δεν τους βγήκε τόσο fun ή αρκούντως δυνατό σε ρυθμό. Με πεσμένο τον πήχη της ψυχαγωγίας, προβλέπεις μια «διαρροή» στο ταμείο, αλλά δεν είναι και κανόνας αυτό, διότι το λαϊκό κοινό ενίοτε είναι απρόβλεπτο και στα θερινά σινεμά, δίπλα στις μπακατέλες της ανεξάρτητης διανομής, ένα στουντιακό προϊόν καλύτερων αξιώσεων μπορεί να στέκει καλύτερα και να παρασύρει μαζικά. Παραγνωρίσαμε, όμως, και το… δεύτερον: Το Mundial σταδιακά άρχισε να απασχολεί και τις γυναίκες, καθώς από τη μια βρέθηκαν «δέσμιες» συζύγων και ανδρικών παρεών στο σπίτι, από την άλλη… γυάλισε και λίγο το μάτι τους με όλα αυτά τα αρσενικά στους τηλεοπτικούς δέκτες! Κοινώς, ο ανταγωνισμός της μπάλας δείχνει να «θερίζει» και το φύλο στο οποίο οι κινηματογράφοι ήλπιζαν για να βγαίνει κάπως το μεροκάματο. Τρίτο, φαρμακερό και με διάρκεια απρόβλεπτη: Οι βροχές των τελευταίων εβδομάδων. Όλοι είμαστε μαθημένοι στα άστατα καιρικά φαινόμενα του μήνα Ιουνίου. Φέτος, όμως, παραέγινε η κατάσταση με τις νεροποντές. Οι οποίες πλήττουν άσχημα τα θερινά σινεμά. Τη στιγμή που τα λιγοστά ανοιχτά χειμερινά και τα multiplex με το ζόρι δουλεύουν (ειδικά τούτη τη χρονιά). Με όλα αυτά, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί «φρέναρε» με το που έκανε το ποδαρικό του το «Ocean’s 8».

Το φιλμ ξεκίνησε την Πέμπτη με 6.645 εισιτήρια. Δειλό νούμερο για τόσο αναμενόμενο τίτλο. Οτιδήποτε κάτω από δεκαχίλιαρο βαρούσε καμπανάκι για την εμπορική πορεία της ταινίας. Ναι, η μικρή άνοδος της Παρασκευής (7.957) δεν συνηθίζεται, αλλά το ότι δούλεψαν γερά κάποια θερινά δεν αποτελεί και τη σωτηρία του κόσμου. Το ΣουΚου δεν απογειώθηκε (8.550 και 7.078, αντίστοιχα), για τους γνωστούς λόγους. Συγκριτικά, η Αθήνα ξέσκισε (22.424 εισιτήρια, από 63 οθόνες), με ένα γενικό σύνολο 30.055 εισιτηρίων (από 117 οθόνες), το οποίο ήταν κατώτερο των ανοιγμάτων και του «Jurassic World: Το Βασίλειο Έπεσε» και του «Οι Απίθανοι 2». Η πτώση του δεύτερου τετραημέρου δεν θα είναι ισχυρή (εάν διαψευστώ και περάσει ακόμη και ένα 40%, τότε μιλάμε για κατοστάρα με αγκομαχητά!), αλλά η εμφάνιση του πολύ καλού (τελικά) «Sicario 2» θα δημιουργήσει γερό δίλημμα στο κοινό.

Στο #2, οι «Απίθανοι 2» δέχτηκαν κι αυτοί ένα πιο δυνατό του προβλεπόμενου χτύπημα (-42%), με τον πολύ άσχημο καιρό του ΣουΚου να «κόβει» τις οικογενειακές εξόδους προς τα σινεμά (βλέπε 6.973 και 7.759 εισιτήρια, αντίστοιχα). Τελικός απολογισμός τετραημέρου τα 23.029 εισιτήρια (από 136 οθόνες). Σύνολο έντεκα πρώτων ημερών προβολής στα 86.730. Πολύ καλό, αλλά σίγουρα χαμηλότερο των προσδοκιών. Στο #3 έκανε ντεμπούτο το «Αγαπώντας τον Πάμπλο», αυτό το… κατά λάθος αστείο (παιδιά, οι προφορές δεν παίζονται!) βιογραφικό ναρκω-δράμα, κόβοντας 8.242 εισιτήρια (από 49 οθόνες). Υποστηρίχτηκε από μια διαφημιστική καμπάνια μάλλον υπερβολική, αλλά οι μέτριες κριτικές και η βροχή εξανέμισαν τις ελπίδες για σοβαρή επιτυχία. Το Σάββατο (2.349) έκοψε τα περισσότερα εισιτήριά της αυτή η ταινία, η οποία δεν προβλέπεται να έχει μακρύ μέλλον. Το sequel του «Jurassic World» πέφτει (-54%) στο #4, με 7.656 εισιτήρια (από 50 οθόνες). 2.788 από αυτά κόπηκαν το Σάββατο, φυσικά. Το σύνολό του, καθώς διανύει μόλις την τρίτη εβδομάδα προβολής του, βρίσκεται στα 94.820 εισιτήρια. Δεν θα φτάσει τα 120 χιλιάρικα (που υπολόγιζα την περασμένη εβδομάδα). Η πρώτη πεντάδα ολοκληρώνεται με το πολυσυζητημένο δράμα (τρόμου) «Η Διαδοχή» (φωτό), το οποίο είχε μια σχετικά δυσμενή πτώση (-45%) επίσης. Εδώ, πολλά θερινά έπαιζαν το έργο μονάχα μετά τις 11 το βράδυ, περιορίζοντας τη δυναμική του στα ταμεία. Έκοψε 4.185 εισιτήρια (από 39 οθόνες) και έχει φτάσει τα 18.172 μέσα σε έντεκα μέρες προβολής. Σε άλλη εποχή, θα είχε κάνει τα διπλά. Αλλά έξω αποφάσισαν πως έπρεπε να βγει καλοκαίρι…

Στο #5, το «Deadpool (-50%) καταφέρνει ακόμη (έκτη εβδομάδα προβολής) να κόβει κάποια εισιτήρια (1.533, από 12 οθόνες), αυξάνοντας το σύνολό του στα 217.131, ενώ στο #7 συναντάμε για πρώτη φορά το δραματικό «Κρυφή Συνταγή» (φωτό) που έκοψε μόνο 1.382 εισιτήρια (από 8 οθόνες). «Καλύτερη» (λέμε τώρα) μέρα… η Παρασκευή (513), αφού οι βροχές δεν ευνόησαν τα θερινά στο ΣουΚου (314 και 203, αντίστοιχα). Ακολουθεί το «Μετά την Καταιγίδα» (-65%) με 1.186 εισιτήρια (από 21 οθόνες) και σύνολο στα 40.774 (το λες και «blockbuster» για τις αναλογίες της κατρακύλας του φετινού καλοκαιριού…), ενώ στις τελευταίες θέσεις του top 10 συναντάμε δύο κωμωδίες που συνεχίζονταν για δεύτερη εβδομάδα και είχαν τις πιο άγριες ποσοστιαίες πτώσεις: το «Book Club» (-75%!) με 1.013 εισιτήρια (από 21 οθόνες) και σύνολο στα 8.253, και το γαλλικό (ταφόπλακα πέφτει σε αυτά πλέον εφέτος…) «Πού θα Κοιμηθείς Απόψε;» (-74%!) με 752 εισιτήρια (από 9 οθόνες) και σύνολο στα 5.562. Ναι, είχαμε επιστροφή τριψήφιων εισιτηρίων στην πρώτη δεκάδα…

Συνολικά, στο τετραήμερο κόπηκαν 82.767 εισιτήρια (σε ολόκληρη την Ελλάδα, έτσι;), με δύο από τα νέα φιλμ της προηγούμενης εβδομάδας να μην μοιράζονται τα εισιτήριά τους με την υπόλοιπη αγορά. Όχι ότι θα έκαναν σοβαρή διαφορά (μιλάμε για ζορισμένο τετραψήφιο νούμερο…). Το αντίστοιχο περσινό τετραήμερο είχαμε μετρήσει 92.398 εισιτήρια. Γενικά, το φετινό καλοκαίρι έχει μια ξεκάθαρα πτωτική τάση, που δύσκολα θα φέρουν στα ίσα… οι ABBA! Προβλέπω αρκετά τάματα στη χάρη τους τον Δεκαπενταύγουστο!