FreeCinema

Follow us
04.0718:00

Ελληνικό box-office: No «Money», no «Monster».


Τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό box-office; Το FREE CINEMA σχολιάζει τις τάσεις των θεατών, τη συνολική εικόνα από τα ταμεία και τα… κακώς κείμενα από κάθε πλευρά της ντόπιας κινηματογραφικής αγοράς. Αυτή την εβδομάδα, ούτε ο Τζορτζ και η Τζούλια, ούτε καν ο «Γίγαντας» Σπίλμπεργκ σε πείσανε περισσότερο από τις βολτίτσες και τις παραλίες εκεί έξω…

Την περασμένη Δευτέρα είχα γράψει πως αν πέσουν κι άλλο τα εισιτήρια του τετραημέρου, «θα ανοίξω το στόμα μου». Και τα 78.386 εισιτήρια έγιναν 68.660. Αλλά… τι να πω; Τι άλλο να πω, πια; Για τα γραφεία διανομής που θα έπρεπε να είναι μπακάλικα; Για τα ανοίγματα σε εκατοντάδες κινηματογράφους δίχως προγραμματισμό… δεύτερης εβδομάδας; Για το «πάρε κι εσύ να παίζεις;», για τις μούφες που πετάνε δήθεν ιθύνοντες για να αρπάζουν (την πρώτη, έστω) εβδομάδα προβολής σε όσο το δυνατόν καλύτερα στέκια, καταντώντας να την παίζει και ο διπλανός και ο παραδίπλα και όλη η γειτονιά, στην τελική; Παιδιά, ταινίες διανέμετε, δεν «την παίζετε» (#literally)! Τι; Κατεβάζω το επίπεδο; Μπορώ και πιο χαμηλά. Σαν το ελληνικό box-office ένα πράμα. Το λες και εναρμονισμένο (sic).

MONEY MONSTER

Δύο superstars του Χόλιγουντ, αρεστοί στο πλατύ κοινό. Ένα φιλμ ευχάριστο, με θετικές κριτικές και επίκαιρες κοινωνικοπολιτικές αναφορές. Πολλοί το περίμεναν, λίγοι πάτησαν ουσιαστικά στο «Παιχνίδι του Χρήματος», που έκοψε 22.465 εισιτήρια (από 83 οθόνες) στο άνοιγμά του, με το Σάββατο (7.544 εισιτήρια) να είναι η καλύτερη μέρα του. Δηλαδή, λίγο κατώτερες εισπράξεις από εκείνες του πρώτου τετραημέρου της «Florence» (25.519), αλλά εκείνη έπαιζε σε 59 οθόνες… Το «Παιχνίδι» είχε με το μέρος του το 33% των εισιτηρίων όλης της αγοράς, δηλώνοντας και με αυτόν τον τρόπο ένα πολύ χαλαρό ντεμπούτο.

THE BFG

Στη δεύτερη θέση, έχουμε τη νέα είσοδο… πανωλεθρίας του «Μεγάλου Φιλικού Γίγαντα» του Στίβεν Σπίλμπεργκ, που αν και θέαμα αυστηρά παιδικό, τελικά, στη χώρα μας προβλήθηκε μονάχα στην original version του, αφήνοντας έξω από τα σινεμά το ουσιαστικό target group των θεατών του! Επειδή η ταινία αγοράστηκε ως «ανεξάρτητη» από το εδώ γραφείο που τη διένειμε, μιλάμε για… γιγαντιαία γκάφα! 11.951 εισιτήρια το άνοιγμα, σε ακόμη χειρότερο άπλωμα 91 (!) οθονών. Το φιλμ δεν δούλεψε σχεδόν πουθενά στον κόσμο, αλλά η «πολιτική» της μη μεταγλώττισης μονάχα τσιγγουνιά φανερώνει, ενώ ο προγραμματισμός του για τούτη την περίοδο είναι ένα επιπλέον μεγάλο #fail. Άραγε, με επιπλέον ελληνικές κόπιες και έξοδο προς τα τέλη του Σεπτέμβρη, πόσα… πολλαπλάσια εισιτήρια θα έκοβε;

INDEPENDENCE DAY - RESURGENCE

Η «Ημέρα Ανεξαρτησίας: Νέα Απειλή» (φωτό) είχε μια συντριπτική πτώση της τάξης του 68% (με τις οθόνες της να συρρικνώνονται από 118 σε 71 και τα εισιτήρια να πέφτουν στις 5.277. Το σύνολο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 33.682 εισιτήρια, αλλά υπάρχουν και χειρότερα, για παράδειγμα «H Αλίκη Μέσα από τον Καθρέφτη», στην έκτη εβδομάδα προβολής της, πια, έχει κόψει 34.708 εισιτήρια. Καλοκαιρινά blockbusters, σου λέει… Στην τέταρτη θέση, η «Florence» είδε τα μισά σινεμά της να κάνουν φτερά (από 42 οθόνες πέσαμε στις 23) και την πτώση της να συνεχίζεται ραγδαία. Κάτω κατά 58% ήταν το προηγούμενο weekend, κατά 57% τούτο εδώ, με τα εισιτήρια να κάνουν μια μέτρια (σε σχέση με το προσδοκώμενο) σούμα 56.999. Σε αυτό το μοτίβο, τα ελληνικά γραφεία διανομής μπορούν να τυπώσουν εγχειρίδιο με τίτλο «Πώς να Κάψεις μια Ταινία σε Σχεδόν Τρεις Εβδομάδες»!

the conjuring 2

Για την πέμπτη θέση έχουμε το «Κάλεσμα 2» που πέφτει πιο συντηρητικά (ή λογικά, αν προτιμάς, με -52%), με 4.268 εισιτήρια (από 30 οθόνες). Άσχετα από την επίσης μεγάλη επιτυχία τού πρώτου φιλμ, είναι τόσο παράδοξο να παρατηρούμε ένα φιλμ τρόμου, είδος που δεν έχει και τόσο μεγάλη αποδοχή στη χώρα μας, να… πετάει τα μάτια έξω σε πιο μαζικής κατανάλωσης «ευκολάκια» του φετινού καλοκαιριού, φτάνοντας ήδη τα 109.784 εισιτήρια. Τι διαφορετικό λες να συνέβη εδώ; Η ταινία μάλλον άρεσε, βοηθήθηκε περισσότερο από το κοινό των multiplex που την κράτησε ψηλά στις προτιμήσεις του με πιο σταθερή διάθεση και δεν έψαχνε σε ποιο θερινό σινεμά (που αλλάζει έργο σαν τα πουκάμισα…) μπορεί να συνεχίζεται την κάθε επόμενη Πέμπτη! Σεβαστό;

the_godfather

Στο #6 συναντάμε τη «Συμμορία των Μάγων 2», που εξακολουθούν να χάνουν δυνάμεις σε υψηλά ποσοστά (-60%), για να κόψουν 2.857 εισιτήρια (από 22 οθόνες) και να μετράνε ένα σχετικά μέτριο σύνολο 63.836 εισιτηρίων. Στην έβδομη θέση έχουμε το ντεμπούτο της ψηφιακής επανέκδοσης του «Νονού» (φωτό), που μπορεί να χαρακτηριστεί και το εισπρακτικό γεγονός της εβδομάδας. Λόγω τρίωρης διάρκειας, το φιλμ έπαιζε μονάχα με μία προβολή κάθε μέρα, σημειωτέον. Σε 4 θερινά σινεμά (υπολόγισε και κάπως πιο μετρημένο αριθμό καθισμάτων, δηλαδή), η ταινία έκοψε 2.382 εισιτήρια. Οι «τολμηροί» που θα θελήσουν να τον συνεχίσουν, μάλλον θα δουν τα εισιτήρια να παραμένουν σε τέτοιο πλαίσιο.

WARCRAFT

Στο #8 έπεσε το «Warcraft» (φωτό), που σε σχέση με τα υπόλοιπα μεγαθήρια των wannabe blockbusters του καλοκαιριού, πλησιάζει το τόσο επιθυμητό φράγμα της κατοστάρας (στα 91.713 εισιτήρια το σύνολο). Κάτω κατά 54% σε σχέση με το προηγούμενο τετραήμερο, 2.277 εισιτήρια (από 22 οθόνες) και… πλάκα-πλάκα πρόσφερε ωραίο θέαμα η ταινία, τώρα που έχουμε και περισσότερα παραδείγματα σύγκρισης τούτης της περιόδου! Στο #9, το «Ένας Χαρισματικός Άνθρωπος» μπορεί να έχασε μόλις 5 σινεμά σε σχέση με το άνοιγμά του, όμως, χάνοντας τα βαρβάτα θερινά που είχε και με μισές παραστάσεις σε κάποια άλλα, είδε την πτώση του να φτάνει το δυσθεώρητο 77% (!) και τα εισιτήρια να πέφτουν στα 2.062 (από 10 οθόνες). Ακόμη μια ταινία του φετινού καλοκαιριού που… βγήκε για να βγει (ή για να γεμίσουν συγκεκριμένα «μαγαζιά» στην πρώτη εβδομάδα εξόδου, μην πω και για να δουλέψουν επίσης οι καντίνες τους…). Το top 10 συμπληρώνει η ταινία των «Angry Birds» που βλέπουν θέλοντας και μη τα ανήλικα του weekend, με -26% και 1.653 εισιτήρια (από 28 οθόνες). Το σύνολο του φιλμ αυξάνεται αργά αλλά σταθερά ακόμη, φτάνοντας τα 90.295 εισιτήρια.

TARZAN

Αυτή την Πέμπτη ξεκινά στα σινεμά «Ο Θρύλος του Ταρζάν». Το πιο οικογενειακών προδιαγραφών (και με extra bonus την ελληνική μεταγλώττιση) «Βιβλίο της Ζούγκλας» έκοψε στην Ελλάδα (μέχρι στιγμής) 81.286 εισιτήρια. Είναι ένα… αισιόδοξο μέτρο σύγκρισης; Το εξωτικό αρέσει στο ντόπιο κοινό και αν η δράση τού φιλμ ξεπεράσει την «παλιακή» φήμη τού ονόματος, θα δούμε μια επιτυχία που μπορεί και να κάνει την έκπληξη.