FreeCinema

Follow us
21.0517:00

Ελληνικό box-office: Θέρισε ο «John Wick».


Τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό box-office; Το FREE CINEMA σχολιάζει τις τάσεις των θεατών, τη συνολική εικόνα από τα ταμεία και τα… κακώς κείμενα από κάθε πλευρά της ντόπιας κινηματογραφικής αγοράς. Αυτή την εβδομάδα, το τρίτο κεφάλαιο του «John Wick» απογειώνει το franchise στα μέρη μας, καταφέρνοντας να διπλασιάσει (!) το άνοιγμα του προηγούμενου φιλμ από το 2017.

Η πορεία του «John Wick» μου θυμίζει λίγο την περίπτωση του franchise του «Fast & Furious». Κάθε επόμενη συνέχεια πολλαπλασιάζει το κοινό του και οι παραγωγοί της σειράς δείχνουν να το καταλαβαίνουν και να προσφέρουν κάτι μεγαλύτερο και καλύτερο με κάθε sequel. Το πρώτο «John Wick» δεν είχε ξεκινήσει καθόλου καλά στην Ελλάδα (πρεμιέρα σε 26 οθόνες στα τέλη Φεβρουαρίου του 2015, άνοιγμα πρώτου τετραημέρου με 6.300 εισιτήρια, τελικά έφτασε μόλις τα 14.823), το δεύτερο όμως είχε δείξει σαφείς αυξητικές τάσεις (πρεμιέρα σε 34 οθόνες στα μέσα Φεβρουαρίου του 2017, άνοιγμα πρώτου τετραημέρου με 14.335 εισιτήρια, σύνολο στα 58.919). Η σύγκριση είναι τρομακτική! Όπως και (αναλογικά) τα εισιτήρια του πρώτου τετραημέρου του «John Wick: Κεφάλαιο 3», που ξεκίνησε με 31.789 εισιτήρια (από 108 οθόνες). Η ένθεση καινούργιων ονομάτων στο καστ, η ανάγκη του κόσμου να δει (επιτέλους!) κάτι ψυχαγωγικό μετά το απαράδεκτο μονοπώλιο των «Εκδικητών» (τα μεγάλα λάθη του ντόπιου προγραμματισμού) και οι αρκετά θετικές κριτικές δημιούργησαν προσδοκίες και είχαν αποτέλεσμα. Δεν είναι τεράστιο το νούμερο αν μετρήσει κανείς προσεκτικά τα σινεμά, αλλά το franchise δείχνει πια να ενδιαφέρει όλο και περισσότερο τους Έλληνες θεατές, οι οποίοι έσπευσαν από την πρώτη μέρα προβολής (9.016), κάνοντας την Πέμπτη την καλύτερη μέρα όλου του τετραημέρου για το δεύτερο sequel του «John Wick»! Η Παρασκευή ήταν προβλέψιμα πεσμένη (6.608), το Σάββατο δεν απογειώθηκε όσο έπρεπε (8.676) ίσως εξαιτίας της Eurovision, ενώ η Κυριακή (7.489) δεν είχε σοβαρές απώλειες. Το word of mouth για την ταινία είναι καλό και θεωρώ πως δεν θα έχει προβλήματα τη δεύτερη εβδομάδα προβολής της, παρά τις εννέα (!) πρεμιέρες της ερχόμενης Πέμπτης («γλυκό» καλοκαιράκι μάς περιμένει…), αφού κανένα φιλμ δεν ανταγωνίζεται τον ήρωα του Κιάνου Ριβς σε τούτο το genre.

Στο #2 έπεσε με κρότο (-67%) η «Τελευταία Πράξη» των «Avengers», κόβοντας 11.482 εισιτήρια (από 96 οθόνες). Η ταινία καταρρέει στην τέταρτη εβδομάδα προβολής της (όπως συμβαίνει εντονότερα με τις κομιξικές περιπέτειες, αλλά και ευρύτερα πλέον), με το Σάββατο να είναι ο προφανής στυλοβάτης (4.092). Σύνολο στα 515.204, ούτε με σφαίρες δεν προσεγγίζει την εξακοσάρα (που η αγορά ήλπιζε να στοχεύει το sequel). Στο #3 συναντάμε την παρθενική εμφάνιση της ρομαντικής (πολιτικής) κωμωδίας «Μία Απίθανη Σχέση» (φωτό), που παρά το θελκτικό πρωταγωνιστικό δίδυμο δεν κατάφερε να τραβήξει εμπορικά, κόβοντας μόλις 7.202 εισιτήρια (από 68 οθόνες). Δεν θα αδικήσω τον κόσμο που δεν πάτησε, το έργο είναι τεράστια αποτυχία (ακόμη και ψυχαγωγικά). Καλύτερη μέρα το Σάββατο (2.416), τυπικά. Δεν θα έχει ιδιαίτερο μέλλον (στα θερινά), καθώς η κάθε νέα… γαλλικουργιά δεν θα του προσφέρει κανένα περιθώριο αντοχής τις ερχόμενες εβδομάδες. Ακολουθούν τα παιδικά, με τα «Ασχημογλυκούλια» στο #4 (πτώση 19%, 4.574 εισιτήρια από 87 οθόνες, με σύνολο στα 11.410) και το «Πώς να Εκπαιδεύσετε το Δράκο σας 3» στο #5 (πτώση 31%, 3.388 εισιτήρια από 53 οθόνες, με σύνολο στα 117.711).

Για να μην εκπλαγεί κανείς με τα τριψήφια νούμερα που θα δει στις χαμηλότερες θέσεις του top 10, συνολικά σε ολόκληρη την Ελλάδα το περασμένο τετραήμερο κόπηκαν 69.127 εισιτήρια, με την αγορά να είναι πεσμένη κατά 7% σε σχέση με το ίδιο διάστημα μηνών πέρσι. Οι «Εκδικητές» έδωσαν μια πρόσκαιρη τονωτική ένεση στα ταμεία, όμως η κατάσταση δείχνει να παγιώνεται σε αριθμούς εισιτηρίων που θα δείχνουν όλο και πιο δραματικοί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς ο κατάλογος των νέων ταινιών περιλαμβάνει ελάχιστα «blockbuster» αμερικανικών franchise και τη συνηθισμένη μπακατέλα της γαλλικο-ισπανο-ιταλικής παραγωγής, με κάμποσες επανεκδόσεις (σοκ και δέος!) από αρκετά γραφεία διανομής τα οποία έχουν επιλέξει φέτος… ακρότητες κλασικών τίτλων που στην πλειοψηφία τους δεν σχετίζονται με τη διασκέδαση και το θερινό σινεμά. Κοινώς, πάλι πάνε να «ψοφήσουν» το «άθλημα» (διότι μετά θα λένε «δεν δούλεψε»!). Γενικά, φέτος το καλοκαίρι θα βλέπει η διανομή δέκα χιλιάρικα σύνολο σε τίτλους και θα κάνει το σταυρό της. Τέτοια χάλια.

Στο #6, «Οι Βράχοι της Ελευθερίας» (-62%) δείχνουν ότι δεν έχουν ιδιαίτερο μέλλον μπροστά τους, κόβοντας 2.677 εισιτήρια (από 42 οθόνες). Έχουν φτάσει τα 27.269 σε σύνολο. «Αγάπη Ανέφικτη» και μία από τα ίδια και στα ταμεία για το πρωτοεμφανιζόμενο στο top 10 φιλμ της Κατρίν Κορσινί, που έκοψε 1.643 εισιτήρια (από 13 οθόνες). Δεν θα ξανακούσουμε κάτι γι’ αυτό, μη σου πω πως έχουμε ξεχάσει ήδη ότι διανεμήθηκε. Το animated «Ο Ευγενικός κύριος Λινκ» (-21%) βρέθηκε στο #8 με 1.311 εισιτήρια (από 40 οθόνες) και σύνολο στα 24.024. Η «Κατάρα της Γιορόνα» (-48%) εξακολουθεί να μαζεύει κάτι ψιλά, κόβοντας 956 εισιτήρια (από 8 οθόνες). Απρόβλεπτα χαμηλό το σύνολο των 43.728 εισιτηρίων. Τη δεκάδα συμπληρώνει το γαλλικό «Το Μυστήριο του κυρίου Πικ» (-52%), με 953 εισιτήρια (από 20 οθόνες). Έχει φτάσει τα 3.582. Μπορεί αυτό που έλεγα πιο πάνω για δεκαχίλιαρα να ήταν και λιγάκι χαριστικό, τελικά… Πληροφοριακά, το ντοκιμαντέρ «Μπέργκμαν: Ένας Αιώνας» (φωτό) άνοιξε με 536 εισιτήρια (από 5 οθόνες). Θα ακολουθήσει βροχή από επανεκδόσεις ταινιών του Σουηδού σκηνοθέτη. Γιατί;