FreeCinema

Follow us
27.0613:00

Ελληνικό box-office: Τι κι αν έφτιαξε ο καιρός…


Τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό box-office; Το FREE CINEMA σχολιάζει τις τάσεις των θεατών, τη συνολική εικόνα από τα ταμεία και τα… κακώς κείμενα από κάθε πλευρά της ντόπιας κινηματογραφικής αγοράς. Αυτή την εβδομάδα, ο καιρός μπορεί να έστρωσε, όμως ο κόσμος δεν επέλεξε το σινεμά για να διασκεδάσει εκεί έξω. Μάλλον ξεκίνησε… «τα μπάνια του λαού».

Σινεμά; Τι είναι αυτό; Εκείνο που το καλοκαίρι παίζει την κάθε «ευχάριστη» μπακατέλα της διανομής, με προέλευση από Γαλλία και εσχάτως κι από Ιταλία ή Ισπανία; Χεστήκαμε! Αυτό μεταφέρεται από τα νούμερα των εισιτηρίων που έγιναν και το περασμένο τετραήμερα, το οποίο… έπεσε χειρότερα κι από το περασμένο, της διαρκούς «θεομηνίας»! Μόλις 92.398 θεατές, σε ολόκληρη τη χώρα, ενδιαφέρθηκαν να πάνε σινεμά, μετατρέποντας σιγά-σιγά αυτή την επιλογή διασκέδασης σε μακρινό παρελθόν. Ποιος μπορεί να τους αδικήσει; Ο προγραμματισμός ταινιών για το καλοκαίρι έχει μετατραπεί σε ένα εφιαλτικό «για να περάσει η ώρα», με φιλμ δίχως ποιότητα ή κάτι το ξεχωριστό. Φιλμ που δεν βλέπονται ή δεν αφορούν ακόμα κι αν τα «κατεβάσει» κανείς στο τζάμπα ή που θα «σκότωνες» στο zapping αν τα έπαιζε η τηλεόραση. Όχι, αυτό δεν ήταν το κινηματογραφικό μας καλοκαίρι. Και ο κόσμος άρχισε να το καταλαβαίνει, σε μια σεζόν με «προϊόν» χειρότερο από… δεν θυμάμαι κι εγώ πόσα χρόνια!

GOING IN STYLE

Το «Αυτοκίνητα 3» διατήρησε (προβλέψιμα) την πρωτιά του, αλλά με γερή πτώση (-58%), άρα προσέλκυσε 22.294 θεατές (από 169 οθόνες), με το Σάββατο (7.339 εισιτήρια) να έχει τη μερίδα του λέοντος. Η Αθήνα υπερίσχυσε πολύ δυναμικά, το 3D πατώνει (1.345 εισιτήρια, από 23 οθόνες) και σύνολο μέχρι τώρα στα 99.136. Το έργο θα τσουλάει όλο και πιο αργά για κάμποσες εβδομάδες, ως η κύρια επιλογή των γονιών που μπορούν να πάνε το ανήλικο στον κινηματογράφο. Ακριβώς όπως το φανταζόμουν (λίγο κάτω από την εικοσάρα) το άνοιγμα της αμερικανικής κωμωδίας «Εκδίκηση με Στυλ» (φωτό), που έκλεψε την παράσταση διότι, επιτέλους, ένα φιλμ του είδους… ομιλεί την αγγλική (!) φέτος το καλοκαίρι και πρωταγωνιστούν και αναγνωρίσιμοι ηθοποιοί (δεν θα σχολιάσω το προχωρημένο της ηλικίας μπρος και πίσω από την οθόνη…). Όχι ότι ξεσκίστηκε, αλλά έχουμε φτάσει να βλέπουμε 17.008 εισιτήρια (από 50 οθόνες) άνοιγμα και να… ανοίγουμε σαμπάνιες (που λέει ο λόγος)! Η επαρχία δεν έπαιξε τόσο (13 οθόνες, άγνωστο το γιατί), άρα η Αθήνα «σήκωσε» τα 15.256 από αυτά. Καλύτερη μέρα το Σάββατο, φυσικά, με 6.723 εισιτήρια (έπεσε στα 4.523 την Κυριακή, μπανάκι μανάκι…). Έχω μια υποψία ότι τούτη η ταινία θα έχει κάποια διάρκεια. Δεν ισχύει το ίδιο για το τελευταίο sequel των «Transformers», που άνοιξε στο #3, με 15.532 εισιτήρια (από 126 οθόνες). Το franchise μάλλον έχει κουράσει και η διάρκεια της ταινίας ήταν εξοντωτική και όχι ό,τι καλύτερο για τούτη την εποχή. Η κατιούσα, πάντως, είναι σταθερή: το προηγούμενο φιλμ του 2014 είχε ανοίξει στα τέλη Ιουνίου με 24.725 εισιτήρια. Σήμερα, όπως θα μπορούσε να υποψιαστεί κανείς, η Πέμπτη (5.841 εισιτήρια) ήταν η καλύτερη εβδομάδα του τετραημέρου, με τους πωρωμένους να… έχουν υποχωρήσει αριθμητικά σε τέτοια επίπεδα.

The Mummy

Στο #4 έπεσε με εκκωφαντικό κρότο (-75%) «Η Μούμια» (φωτό), κόβοντας 8.257 εισιτήρια (από 51 οθόνες). Για να καταλάβει κανείς κάπως καλύτερα το πρόβλημα εδώ, η Πέμπτη (2.381) ήρθε στα ίσα με το Σάββατο (2.565), το οποίο σημαίνει ότι ο κόσμος δεν πήρε στα σοβαρά το ενδεχόμενο να διασκεδάσει με τούτο το φιλμ στο weekend. 59.528 το (άσχημο) μέχρι στιγμής σύνολο. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η «Wonder Woman» με πτώση της τάξης του 65% και 6.492 εισιτήρια (από 35 οθόνες). Αξιοπρεπές το σύνολο στα 105.388 εισιτήρια. Χωρίς να έχω αναλυτικά στοιχεία για τις επιδόσεις τους, θα μαντέψω ότι τα multiplex δεν είχαν καλό τετραήμερο…

MAL DE PIERRES

Στο #6 οι «Πειρατές της Καραϊβικής» που εξακολουθούν να πέφτουν ραγδαία (-63%), κόβοντας 4.110 εισιτήρια (από 30 οθόνες), με σύνολο στα 290.022. Ακούγονται μέχρι τον πάτο των ωκεανών τα αγκομαχητά για να πιάσει την τρακοσάρα. Στο #7, το γαλλικό δράμα «Όλα Όσα Αγαπήσαμε» (φωτό), το οποίο πήγε άπατο λόγω… βροχοπτώσεων το προηγούμενο τετραήμερο, είχε τούτο εδώ την πλέον εξωφρενική αύξηση του 295% (!), αν και στην ουσία τα 3.334 εισιτήρια (από 7 οθόνες) που κόπηκαν δεν μεταφράζονται και σε τρελή κοσμοσυρροή. Τα 1.508 του Σαββάτου έκαναν τη διαφορά, με μια γρήγορη ματιά. Σύνολο στα 5.705. Στο #8 έχουμε το γαλλικό «blockbuster» (έχει φτάσει τα 20.987 εισιτήρια, μην πάει ο νους σας…) του καλοκαιριού, τον «Αρχιτσιγκούνη», ο οποίος είχε επίσης εύλογη άνοδο (αφού παίζει σχεδόν αποκλειστικά σε θερινά) της τάξης του 96%, με 3.298 εισιτήρια (από 11 οθόνες). Και εδώ το Σάββατο (1.422) κλέβει την παράσταση. Παρόμοιο το pattern (λόγω θερινών…) και με την έτερη γαλλική κωμωδία «Άλλοθι για Παντρεμένους.com» (άνοδος 25%), που έκοψε 2.541 εισιτήρια (από 26 οθόνες) και έχει φτάσει τα 6.121.

Riviera L'important c'est d'aimer

Η δεκάδα κλείνει με την… ευχάριστη έκπληξη της εβδομάδας! Η επανέκδοση του αριστουργηματικού «Σημασία Έχει να Αγαπάς» του Αντρέι Ζουλάφσκι κατάφερε και μπήκε στο top 10 κόβοντας 2.356 εισιτήρια (από 5 οθόνες, με μόλις 7 προβολές, ουσιαστικά!). Ταινία που είχε χρόνια να συναντήσει τη μεγάλη οθόνη, όχι απαραίτητα «καλοκαιρινή» και σχετικά δύσκολη για τα mainstream γούστα, απέδειξε πως όταν η επανέκδοση αφορά πραγματικά, ο κόσμος θα τρέξει. Ελπίζω να μην πέσουν τώρα όλοι με τα μούτρα στη φιλμογραφία του Ζουλάφσκι, γιατί ο «χρυσός» περιορίζεται σε τούτον τον τίτλο… Το φιλμ ξεκίνησε με 353 εισιτήρια την Πέμπτη, ανέβηκε στα 476 την Παρασκευή, έσκισε το Σάββατο με 862 (φωτό από την προβολή των εννέα στη Ριβιέρα!) και είχε μικρή πτώση την Κυριακή, με 665. Το θέμα των καλοκαιρινών επανεκδόσεων είναι μια «καυτή πατάτα» που σχεδόν κανείς δεν ξέρει να δουλεύει σωστά στην Ελλάδα, πια. Αλλά είναι κρίμα, γιατί και τίτλοι υπάρχουν και το κοινό διψά για καλό σινεμά, έστω και σε μικρή κλίμακα διανομής. Αντ’ αυτού, λοιπόν, έχουμε πήξει στην «ευχάριστη» μαλακία της πρόσφατης ευρωπαϊκής παραγωγής και… να πουλάμε και στην τηλεόραση, μωρέ, να βγαίνει το «ψωμάκι». Οι ιδιοκτήτες των θερινών κινηματογράφων να τα βλέπουν αυτά, μπας και συνέλθουν και σπάσουν τον τσαμπουκά του «πακέτου» της διανομής, πριν επέλθει το μεγάλο και βαρύ… λουκέτο! Τη διανομή δεν θα τη λυπηθούμε, υπάρχουν και τα μανάβικα και τόσες λαϊκές αγορές, τις Τετάρτες και τα Σάββατα.

Υ.Γ. Επειδή άκουσα διάφορα «κουλά» αυτές τις μέρες, να ρίξω και το «inside» σχόλιο: προσωπικά, δεν με ενδιαφέρει ποιος βγάζει την κάθε ταινία και δεν έχω εταιρικά «κόμπλεξ». Το μόνο που κοιτάζω είναι να έχει νόμιμα δικαιώματα και να φέρνει καλή ταινία, για να μπορώ να στέλνω τον κόσμο σινεμά. Γιατί έχω και φίλους και ανθρώπους που με σέβονται και με εμπιστεύονται.