FreeCinema

Follow us
24.0421:00

Ελληνικό box-office: Το «Furious» και… τα άκλαυτα.


Τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό box-office; Το FREE CINEMA σχολιάζει τις τάσεις των θεατών, τη συνολική εικόνα από τα ταμεία και τα… κακώς κείμενα από κάθε πλευρά της ντόπιας κινηματογραφικής αγοράς. Αυτή την εβδομάδα, το όγδοο μέρος του «The Fast and the Furious» συνέχισε να φέρνει ορδές χιλιάδων στα σινεμά, ζωντανεύοντας με τεράστια διαφορά τη συνολική εικόνα κόπωσης και σουρεαλισμού που επικρατεί από καιρό.

Υπάρχει μια λέξη που ξεκινά από το γράμμα «ψ» και οι Έλληνες διανομείς την τρώνε στη μάπα εδώ και εβδομάδες. Την τρώνε από τα ταμεία των κινηματογράφων, που δεν φταίνε σε τίποτα να παίζουν όλο αυτό το σκουπιδαριό, και γι’ αυτόν τον λόγο την αξίζουν εις διπλούν. Με κακές και αδιάφορες ταινίες το σινεμά δεν σημαίνει ζωή. Η ζωή βρίσκεται εκεί έξω (ευτυχώς). Και αυτήν κυνηγάνε οι περισσότεροι… νορμάλ άνθρωποι σήμερα, όταν το σινεμά δεν έχει να τους προσφέρει ούτε διασκέδαση αλλά ούτε και ουσία. Όταν η ταινία δεν είναι ικανή να σε «πάει» σε κάτι καλύτερο από αυτό που ζεις (που πιο σκατά σχεδόν δεν γίνεται, κιόλας!), αναζητάς εκτός αιθούσης αυτό το κάτι «άλλο», το ανεβαστικό, βρε αδελφέ. Ή πας στο «Fast & Furious 8: Μαχητές των Δρόμων» και χαίρεσαι ψυχαγωγία.

The Fate of the Furious - 2017

Και να σκεφτεί κανείς ότι… δεν ήταν ένα κακό τετραήμερο (με 136.641 εισιτήρια συνολικά). Για το όγδοο «Furious» (φωτό) μονάχα, όμως. Διότι τα έντεκα νέα φιλμ που ξεκίνησαν την καριέρα τους την περασμένη Πέμπτη… την έληξαν γύρω στην Κυριακή (ή στην επερχόμενη ολοκλήρωση του επταημέρου, για να είμαστε πιο ρεαλιστικοί). Η μεγαλύτερη επιτυχία από αυτές μόλις που πέρασε τα 10.000 εισιτήρια (το γράμμα «ψ» που λέγαμε), δύο εξ αυτών έκοψαν τριψήφιο αριθμό εισιτηρίων, ενώ για πέντε φιλμ δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία από τις εταιρείες διανομής τους διότι… στο χωριό τους δεν θα αγαπούσαν το «κουτσομπολιό» και τις «κακές γλώσσες». Αλλά όλοι φανταζόμαστε (τύπου «κοινό μυστικό») ότι θα πήγανε άκλαυτα με… «καλό screen average» αναλογικά (αστείο που παίζει συχνά τον τελευταίο καιρό από άλλα Μέσα). Έτσι, λοιπόν, τα έξι έργα που έκαναν πρεμιέρα αυτή την εβδομάδα προσέλκυσαν 20.009 θεατές (με τους μισούς να αντιστοιχούν σε έναν τίτλο!). Και δεν τολμάμε να σκεφτούμε τι συνέβη στα υπόλοιπα…

Από την άλλη, το όγδοο μέρος του franchise των «The Fast and the Furious» κρατήθηκε πολύ δυναμικά στην κορυφή, κατέχοντας το 48% του συνόλου της αγοράς, με 62.790 εισιτήρια (από 167 οθόνες). Στις έντεκα πρώτες μέρες προβολής της η ταινία έχει πιάσει το νούμερο της πρώτης εβδομάδας της τεράστιας επιτυχίας του έβδομου μέρους, το οποίο ίσως είναι ικανή να φτάσει, τελικά. Αναλυτικά, έσκισε την Πέμπτη (18.913), κυριάρχησε το Σάββατο (20.323), αλλά έπεσε άσχημα την Κυριακή (9.178, με το ενδιαφέρον να μεταφέρεται στην τηλεόραση εξαιτίας… «Survivor» και γαλλικών εκλογών!). Αθήνα και υπόλοιπη Ελλάδα ήρθαν πιο κοντά σε ισοφάριση. Το σύνολο των πρώτων έντεκα ημερών βρίσκεται στα 218.733 εισιτήρια. Εντυπωσιακό.

LIFE 2017

Στη δεύτερη θέση κρατήθηκε αξιοπρεπέστατα ο animated «Αρχηγός από Κούνια» με 24.066 εισιτήρια (από 94 οθόνες). Είναι το παιδικό που έγινε must των ημερών, προφανώς. Τα 8.362 του Σαββάτου (περιέργως ουχί η Κυριακή) ήταν το φόρτε του, ενώ το σύνολο έχει φτάσει τα 93.037 εισιτήρια. Το δεύτερο sequel των Στρουμφ στο «Χαμένο Χωριό» τους βρέθηκε στην τρίτη θέση με 13.266 εισιτήρια (από 78 οθόνες), με το Σάββατο να ηγείται και εδώ (4.932) και σύνολο στα 124.935 εισιτήρια. Η μοναδική πρεμιέρα της εβδομάδας που «δούλεψε» (έφερε πενταψήφιο νούμερο, έστω…) ήταν το θρίλερ επιστημονικής φαντασίας «Life» (φωτό), το οποίο άνοιξε άσχημα με 10.516 εισιτήρια (από 54 οθόνες). Το πράγμα φάνηκε από την πρώτη μέρα (2.213), η οποία συνήθως παρασύρει πιο δυναμικά τους fans του είδους. Κάτι που δεν συνέβη εδώ. Το Σάββατο ήταν η καλύτερη μέρα για το φιλμ (4.126) που πάτωσε στην επαρχία, αφού τα 7.207 εισιτήρια προήλθαν από την Αθήνα. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει με πίκρα το πρωτοεμφανιζόμενο παιδικό «Μπάντι: Ο Ροκ Σταρ» με 3.659 εισιτήρια (από 54 οθόνες). Μέγας «αιμοδότης» το Σάββατο (ξανά!), με 1.397 εισιτήρια.

NORMAN

Η «Πεντάμορφη και το Τέρας» κατρακυλάει προς την εξαφάνιση στην έκτη εβδομάδα προβολής της με 3.569 εισιτήρια (από 33 οθόνες) και με ένα όχι ακριβώς τιμητικό (δίπλα στο παγκόσμιο box-office) σύνολο 178.643 εισιτηρίων. Στην έβδομη θέση έκανε ντεμπούτο ο «Κος Τίποτα» (φωτό), ο οποίος έκανε κάτι παρόμοιο με αυτό που λέει ο ελληνικός του τίτλος, δηλαδή έκοψε 3.238 εισιτήρια (από 20 οθόνες). Μονάχα το Σάββατο (1.569) κινήθηκε με μια κάποια «ζωντάνια». Το γαλλικό «Ο Δρόμος της Διαφυγής» έκοψε 2.206 εισιτήρια (από 27 οθόνες) από θεατές που ενδεχομένως βρίσκονταν σε απόγνωση ώστε να καταλήξουν σε δράμα διωκόμενων Εβραίων στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το φιλμ άνοιξε την Κυριακή του Πάσχα και το σύνολό του βρίσκεται στα 4.807 εισιτήρια. Στην ένατη θέση, το τεράστιο σουξέ στις ΗΠΑ «Τρέξε!» πρόσθεσε ακόμη 2.058 εισιτήρια (από 12 οθόνες) στο εξαιρετικό (για ταινία που ήρθε σχεδόν… από το πουθενά!) σύνολο των 70.435 εισιτηρίων. Τέλος, η παλαιομοδίτικη πολεμική κομεντί «Η Καλύτερη Στιγμή τους» έκοψε 1.703 εισιτήρια (από 15 οθόνες), με σύνολο στα 11.165.

ZJEDNOCZONE STANY MILOSCI

Από τις υπόλοιπες νέες ταινίες για τις οποίες… γνωρίζουμε τι έκαναν στα σινεμά, το «Ηνωμένες Πολιτείες της Αγάπης» (φωτό) πέτυχε κάτι πιο αξιοπρεπές (δεν έπεσε σε τριψήφια νούμερα ντροπής, δηλαδή), κόβοντας 1.357 εισιτήρια (από 5 οθόνες), με το Σάββατο (600) να ξεχωρίζει. Από αυτή την Πέμπτη προστίθενται στην αγορά μόλις τέσσερις (όχι μαζικού ενδιαφέροντος) νέες ταινίες, για να έχετε χρόνο να «ανακαλύψετε» αυτά που συνεχίζονται (σαρκασμός), αφήνοντας και πάλι το «Fast & Furious 8: Μαχητές των Δρόμων» να κάνει παιχνίδι χωρίς ανταγωνισμό. Προγραμματισμός, όχι μαλακίες!