FreeCinema

Follow us
22.0523:00

Ελληνικό box-office: Τον πούτσο κλαίγανε!


Τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό box-office; Το FREE CINEMA σχολιάζει τις τάσεις των θεατών, τη συνολική εικόνα από τα ταμεία και τα… κακώς κείμενα από κάθε πλευρά της ντόπιας κινηματογραφικής αγοράς. Αυτή την εβδομάδα, με τις χειρότερες εισπράξεις του 2017 μέχρι στιγμής, ούτε καν το «Alien» δεν κατάφερε να διασώσει την (εντελώς) χαμένη τιμή μιας διανομής που λες και έχει βαλθεί να εξοντώσει τα πάντα εφέτος!

Δεν τίθεται θέμα κομψότητας ή τολμηρότητας. Αυτός είναι ο μόνος… κατάλληλος τίτλος για να σχολιάσει κανείς τι συνέβη στα ελληνικά κινηματογραφικά ταμεία το περασμένο τετραήμερο. Κάποιοι θα αναζητήσουν δικαιολογίες. Ναι, είχε βροχοπτώσεις, οι οποίες έπληξαν την κίνηση των θερινών σινεμά. Ναι, είχε και basket με Ολυμπιακό (προς την τελική… ήττα) την Παρασκευή και την Κυριακή. Και, αλλοίμονο, είχε και «Survivor»… Προσωπικά, όμως, τίποτε από όλα αυτά δεν δικαιολογεί το μαζικό γύρισμα της πλάτης των Ελλήνων προς την κινηματογραφική διασκέδαση. Και το τέλος του κόσμου να ερχόταν, ο αριθμός των 56.784 εισιτήριων για μια ολόκληρη χώρα σε ένα τετραήμερο δεν δικαιολογείται. Σαφώς και πρόκειται για τη χειρότερη απόδοση των ταμείων για το 2017, με μοναδικό χειρότερο κρούσμα ημερομηνίες Δεκαπενταύγουστου (που δεν είναι δίκαιο να συγκρίνονται με άλλες περιόδους) ή το πρώτο τετραήμερο του περσινού Ιουνίου, όταν κόπηκαν 54.420 εισιτήρια. Αυτό αποτελεί και το χειρότερο score των τελευταίων ετών. Εάν πέσουμε πιο χαμηλά κι από αυτό στις ερχόμενες εβδομάδες, όχι βαράει συναγερμός, αλλά… φάτε τις σάρκες σας κι ας δούμε πόσοι θα έχουν επιζήσει για να συνεχίσουν τούτο το «άθλημα» και το 2018!

ALIEN COVENANT 2017

Πρωτιά (με ένα 34% επί του συνόλου της αγοράς) για το άνοιγμα του «Alien: Covenant», το οποίο απογοήτευσε τραγικά με μόλις 19.407 εισιτήρια (από 110 οθόνες). Στις αρχές Ιουνίου του 2012, το προηγούμενο φιλμ του σχετικού franchise, ο «Προμηθέας», είχε ανοίξει με 29.619 εισιτήρια. Σε μια προσπάθεια να τονωθεί το hype εκείνης της ταινίας, οι προβολές είχαν ξεκινήσει από την Τρίτη, με τις δύο επιπλέον μέρες να κόβουν 3.986 εισιτήρια. Δηλαδή, το προηγούμενο κεφάλαιο της «Alien» saga είχε ανοίξει ουσιαστικά στα 33.605 εισιτήρια, κάνοντας το τωρινό score να δείχνει απόλυτα ασθενικό. Οι fans δεν έδειξαν και τόσο εκδηλωτικοί από την πρώτη κιόλας μέρα (6.016), το basket της Παρασκευής επηρέασε άσχημα (3.806), το Σάββατο δεν σημειώθηκε καμία εκτόξευση (6.798) και η Κυριακή του τελικού με Ολυμπιακό διέλυσε το σύμπαν (2.787). Από το σύνολο, τα 11.521 εισιτήρια κόπηκαν στην Αθήνα (46 οθόνες). Επειδή και η ίδια η ταινία διχάζει… προς το άσχημο, θα πρέπει να περιμένουμε σημαντική πτώση το ερχόμενο τετραήμερο (ο «Προμηθέας» είχε πέσει στα 12.214 εισιτήρια!), όταν το επόμενο κεφάλαιο των «Πειρατών της Καραϊβικής» θα κριθεί από το κοινό για την αντοχή του στον χρόνο και… τα sequels.

King-Arthur-Legend-of-the-Sword

Ο «Βασιλιάς Αρθούρος» (φωτό) έπεσε βροντερά (-57%) στη δεύτερη θέση, κόβοντας 12.482 εισιτήρια (από 90 οθόνες). Το σύνολο (61.253) δεν δείχνει ολέθριο μετά από έντεκα μέρες προβολής, όμως σίγουρα είναι μέτριο για ταινία αυτού του είδους με πιθανότητες απήχησης στο ευρύτερο κοινό. Οι «Πειρατές» θα του κάνουν σίγουρα μεγάλη ζημιά από την Πέμπτη. Στο #3, οι «Φύλακες του Γαλαξία 2» πέφτουν κι αυτοί με κρότο (-58%), με 4.714 εισιτήρια (από 36 οθόνες), μόλις στο τρίτο τετραήμερό τους! Το σύνολο στα 76.381 εισιτήρια μας δηλώνει ξεκάθαρα πως το sequel θα κλείσει την καριέρα του πιο χαμηλά από το πρώτο μέρος τού 2014. Η παιδική… χαρά συμπληρώνει την πρώτη πεντάδα: στο #4 συναντάμε τον «Αρχηγό από Κούνια» με μια άνοδο της τάξης του 15% (4.345 εισιτήρια από 56 οθόνες, με σύνολο στα 126.187) και στο #5 με μικρή πτώση (-24%) τον «Πολικό Αρκούδο και τους Ανίκητους» (2.643 εισιτήρια από 58 οθόνες, με σύνολο στα 6.785).

The Wall 2017

Τα Στρουμφάκια στέλνουν ακόμη κάποια ανήλικα στο «Χαμένο Χωριό» τους (1.998 εισιτήρια από 38 οθόνες, με σύνολο στα 141.016), ενώ το όγδοο μέρος του «The Fast and the Furious» έκοψε 1.553 εισιτήρια (από 16 οθόνες), βλέποντας το σύνολό του να ξεπερνά το «φράγμα» της τρακοσάρας, επιτέλους (301.367 εισιτήρια). Η δεκάδα συμπληρώνεται από τις τρεις πρεμιέρες που είχαν την τύχη να μη δουν… τριψήφιο αριθμό στα ταμεία τους. Σε ελαφρώς καλύτερη κατάσταση, από το #8, το «Στέφαν Τσβάιχ: Αποχαιρετισμός στην Ευρώπη» (1.481 εισιτήρια, από 7 οθόνες), στο #9 το πολεμικό θρίλερ «Ο Τοίχος» (φωτό) που δεν δελέασε παρά τις καλές κριτικές και το σασπένς του (1.327 εισιτήρια, από 18 οθόνες), και στο #10 η γαλλικουργιά «Ένα Προφίλ για Δύο» (1.168 εισιτήρια, από 10 οθόνες). Εκτός δεκάδας το ελληνικό «Άφτερλωβ», παρά το μεγάλο buzz που δημιουργήθηκε στα social. Έκοψε μόλις 970 εισιτήρια (από 8 οθόνες).

louketo

Ακόμη επτά ταινίες θα κάνουν πρεμιέρα την Πέμπτη και το ίδιο βιολί θα συνεχιστεί κι από την πρώτη Ιουνίου. Οι περισσότερες από αυτές θα κόβουν κάτι σαν 1.000 εισιτήρια το πρώτο τους τετραήμερο και θα εξαφανίζονται γρήγορα για να δώσουν τη θέση τους στο επόμενο… άδειασμα ραφιών. Τα εξήγησα απλά και ειλικρινά στο editorial της περασμένης εβδομάδας. Θα προσθέσω μονάχα αυτό: αυτές τις μέρες πέρασα έξω από θερινό σινεμά της γειτονιάς μου, το οποίο αγαπώ και έχω «μεγαλώσει» σε αυτό. Από τις επτά αφίσες των προσεχών έργων που είδα στην είσοδο, τα πέντε ήταν γαλλικά και από τα υπόλοιπα δύο το ένα κυκλοφορεί για «κατέβασμα» εδώ και μήνες! Τώρα έπαιζε… γαλλική και ισπανική κομεντί. Ακόμη κι αν ήθελα να επισκεφθώ το συγκεκριμένο θερινό φέτος το καλοκαίρι (πληρώνοντας εισιτήριο κανονικότατα, για υποστήριξη), με τέτοιο πρόγραμμα με έχει ήδη χάσει για οκτώ ολόκληρες εβδομάδες! Και δεν είμαι ο μόνος που μοιράζεται αυτή τη διαπίστωση. Γι’ αυτό σας ξαναζητώ να πάρετε πολύ στα σοβαρά την κατάληξη του συγκεκριμένου editorial. Και να ακουστείτε!