FreeCinema

Follow us
27.0620:30

Ελληνικό box-office: Doom days.


Τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό box-office; Το FREE CINEMA σχολιάζει τις τάσεις των θεατών, τη συνολική εικόνα από τα ταμεία και τα… κακώς κείμενα από κάθε πλευρά της ντόπιας κινηματογραφικής αγοράς. Αυτή την εβδομάδα, το sequel της «Ημέρας Ανεξαρτησίας» όντως έφερε μια απειλή για τα σινεμά μας. Απλά, δεν ήταν εισπρακτική…

Δεν είναι ότι έσκισε και στην Αμερική η «Ημέρα Ανεξαρτησίας: Νέα Απειλή». Αλλά ένα άνοιγμα της τάξης των 17.263 εισιτηρίων (από 118 οθόνες!) για blockbuster ταινία είναι πανωλεθρία. Και μάλλον ανεπίτρεπτη για περίπτωση franchise που είναι ήδη γνωστό στις μάζες (κι ας έχουν περάσει και 20 χρόνια από το πρώτο φιλμ…) και ο θεατής γνωρίζει τι αγοράζει. Εννοείται ότι οι κριτικοί (που ξέσκισαν στην συντριπτική πλειοψηφία τους τούτο το sequel) δεν ευθύνονται για τον «διωγμό» τού κόσμου από τα ταμεία, αφού το συγκεκριμένο genre έχει μεγάλη μερίδα κοινού που ποτέ δεν επηρεάζεται (ούτε καν διαβάζει, για να λέμε την αλήθεια) από τη γνώμη των επαγγελματιών του χώρου (δεν θα συμπεριλάβω το μπάχαλο των blogs…).

INDEPENDENCE DAY - RESURGENCE

Προσπαθώντας να ερμηνεύσω λίγο καλύτερα την ήττα, αναζήτησα παράδειγμα σύγκρισης από το πρόσφατο παρελθόν και κατέληξα στο «San Andreas», που είχε ανοίξει στις αρχές του περσινού Ιουνίου, με selling points τον… The Rock και τα θεαματικά εφέ καταστροφής που επίσης απολάμβανες σε 3D. Απουσίαζαν οι εξωγήινοι, βέβαια, αλλά για την απήχηση του sci-fi στο ελληνικό box-office τα έχουμε ξαναπεί. 19.520 εισιτήρια είχε κόψει εκείνο το σεισμοπαθές αλλά διασκεδαστικότατο εργάκι, από 113 οθόνες. Η «Ημέρα Ανεξαρτησίας» δείχνει πιο… πληγωμένη και με αυτή τη σύγκριση. Τελικές παρατηρήσεις: 5.085 εισιτήρια προέκυψαν μονάχα από το Σάββατο (η πιο εμπορική μέρα του φιλμ), ενώ από το σύνολό του, μόλις 2.493 ήταν οι θεατές που το προτίμησαν σε 3D. Δεν θέλω να σκέφτομαι τι πτώση θα έχει στη δεύτερη εβδομάδα του…

Florence Foster Jenkins

Κάτι παρόμοιο θα έπρεπε να πούμε και για το δεύτερο weekend της «Florence», που μπορεί να χαρακτηρίστηκε αξιοπρεπής στο άνοιγμά της, όμως με μια πτώση που φτάνει το 58%, μάλλον κάτι… φάλτσο αντιλήφθηκαν οι θεατές από το word of mouth. 10.683 εισιτήρια (από 42 οθόνες), με το Σάββατο (4.219) να υπερτερεί και εδώ. Το σύνολο του φιλμ βρίσκεται στα 48.263 εισιτήρια. Ακούγονται ελαφρώς στενάχωρα αυτά τα νούμερα για ένα από τα πιο μεγάλα χαρτιά της φετινής θερινής σεζόν, που ενδεχομένως να αγωνιστεί για να φτάσει την πολυπόθητη κατοστάρα.

GENIUS - 2016

Στην τρίτη θέση έχουμε το ντεμπούτο του «Ένας Χαρισματικός Άνθρωπος» (φωτό), με 8.993 εισιτήρια (από 15 οθόνες). Όχι κάτι το εντυπωσιακό ως άνοιγμα, αλλά με καλό screen average, το οποίο προφανώς και θα αναλύεται κάπως… επιλεκτικά, αφού το φιλμ έπαιζε σε μερικά από τα καλύτερα θερινά «μαγαζιά» της Αθήνας, από εκείνα που κόβουν εισιτήρια με ό,τι έργο και να τους βάλεις (ειλικρινά, όλοι γνωρίζουμε ποια είναι αυτά πάνω-κάτω…). Η τέταρτη θέση ανήκει στο «Κάλεσμα 2», που διατηρείται σε καλά επίπεδα (-44%) στην τρίτη του εβδομάδα προβολής, κόβοντας ακόμη 8.880 εισιτήρια (από 50 οθόνες και σχεδόν αποκλειστικά σε multiplex). Το σύνολο του φιλμ βρίσκεται στα 96.064 και μάλλον έχει «ψωμί» ακόμη, έστω κι αν δεν φτάσει τα 156.779 εισιτήρια του πρώτου μέρους. Και η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται με τη «Συμμορία των Μάγων 2», κόβοντας 6.756 εισιτήρια (από 45 οθόνες), δηλαδή πτώση 41% και σύνολο στα 55.595 εισιτήρια μετά από τρία τετραήμερα. Καμία σχέση με την απήχηση του πρώτου φιλμ.

CENTRAL INTELLIGENCE

Στο #6 έπεσε το «Warcraft», το οποίο μάλλον «σβήνει» ταχέως, περισσότερο από το αναμενόμενο (-63% αυτό το τετραήμερο), με 4.940 εισιτήρια (από 34 οθόνες) και σύνολο στα 84.569. Ειλικρινά, πού πήγαν όλοι αυτοί οι gamers και super fans του παιχνιδιού; Περιμένουν να «κατεβεί»; Ωραίοι fans… Η επανέκδοση του «Αγάπα με Αν Τολμάς» δεν αποδείχτηκε και τόσο κακή ιδέα, κάνοντας ντεμπούτο στο #7 με 3.211 εισιτήρια (και αυτονόητα καλό screen average από 5 οθόνες). Τα καινούργια γαλλικά δεν τα πάνε και καλύτερα, άλλωστε. Στο #8, το «Κέντρο Ευφυΐας» (φωτό) έδειξε καλύτερη συμπεριφορά από αυτό που θα περίμενε κανείς, με 3.167 εισιτήρια (από 22 οθόνες), περιορίζοντας τη χασούρα του από το opening weekend κατά 31%! Στα 12.148 με… low profile εξόδου το σύνολο.

EN MAN SOM HETER OVE

Η ταινία των «Angry Birds» έχασε μόλις 7% από τη δυναμική του περασμένου weekend, διανύοντας την έβδομη εβδομάδα της. Έκοψε 2.231 εισιτήρια (από 35 οθόνες) και είναι κάτι σαν την μοναδική επιλογή για μεταγλωττισμένο αυτή τη στιγμή στα multiplex (κυρίως). Τα υπόλοιπα έργα για παιδιά που συνεχίζονται στους κινηματογράφους κόβουν αρκετά λιγότερα από 1.000 εισιτήρια, πλέον. Το σύνολο του φιλμ έχει φτάσει τα 87.344. Η δεκάδα κλείνει με το σουηδικό, συγκινητικό αλλά και feelgood «Ο Κύριος Όβε» (φωτό) που έκανε παρθενική εμφάνιση με 2.021 εισιτήρια (από 10 οθόνες). Μια διαφορετική πρόταση για το φετινό καλοκαίρι του… ισπανικού «κύματος».

Der Himmel über Berlin

Συμπληρωματικά, να πω ότι από τις επανεκδόσεις των δύο φιλμ του Βιμ Βέντερς σε αντίστοιχους θερινούς κινηματογράφους της Αθήνας, προτιμήθηκε το «Παρίσι, Τέξας» (1.102 εισιτήρια) από τα «Φτερά του Έρωτα» (550 εισιτήρια). Εύλογα, αφού το δεύτερο παιζόταν μόνο μετά τις 23:00. Αδικία!

THE GODFATHER

Αυτή την Πέμπτη, ο «Μεγάλος Φιλικός Γίγαντας» του Στίβεν Σπίλμπεργκ θα δοκιμάσει να πουλήσει ένα όμορφο αλλά καθαρά παιδικό θέαμα δίχως μεταγλωττισμένες κόπιες (εγκληματική απόφαση, πιστεύω) στο ευρύτερο κοινό, ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η Τζούλια Ρόμπερτς είναι οι κράχτες για το «Παιχνίδι του Χρήματος» και μια από τις σημαντικότερες ταινίες στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο «Νονός» (φωτό) του Φράνσις Φορντ Κόπολα, επιστρέφει ψηφιακός και αγέραστος στη μεγάλη οθόνη για να προκαλέσει το αληθινό δέος στους θεατές. Μεγάλο σινεμά. Οι συγκρίσεις με το σήμερα σε λυπούν… Άρα, θα τα περάσουμε τα 78.386 εισιτήρια του περασμένου τετραημέρου ή θα πέσουμε ακόμη πιο χαμηλά; Αν συμβεί το δεύτερο, θα ανοίξω το στόμα μου. Άσχημα.