FreeCinema

Follow us
09.0523:00

Ελληνικό box-office: «Captain America» to the rescue!


Τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό box-office; Το FREE CINEMA σχολιάζει τις τάσεις των θεατών, τη συνολική εικόνα από τα ταμεία και τα… κακώς κείμενα από κάθε πλευρά της ντόπιας κινηματογραφικής αγοράς. Αυτή την εβδομάδα… there could be only one! Στην πραγματικότητα, όχι ακριβώς μόνος του, αλλά με ένα τσούρμο από superheroes δοκιμασμένης ισχύος.

Από τα τέλη του Μάρτη είχαμε να δούμε τέτοια αναλαμπή στα ταμεία. Διόλου συμπτωματικά, όπως τότε, με την κόντρα του «Batman V Superman: Η Αυγή της Δικαιοσύνης», έτσι και τώρα ο «Εμφύλιος Πόλεμος» των superheroes Captain America και Iron Man έφερε ένα από τα καλύτερα ανοίγματα για το είδος (τρίτο, για την ακρίβεια) στο ελληνικό box-office, με συντριπτικό μερίδιο της τάξης του 71% επί του συνόλου της αγοράς για το περασμένο τετραήμερο (οπότε κόπηκαν 147.073 εισιτήρια)!

Captain America - Civil War

Το τρίτο «Captain America», ενισχυμένο από ένα all-star καστ ηρώων του σύμπαντος της Marvel, έκανε ντεμπούτο με 101.800 εισιτήρια (από 155 οθόνες, με την Πέμπτη να κρατάει το μεγαλύτερο μερίδια, στα 36.920, αφού οι φανατικοί εφορμούν από την πρώτη μέρα), σαφώς ικανοποιώντας και μεγάλη μερίδα του κοινού που διψά για καθαρή περιπέτεια και θέαμα. Για να καταλάβεις το μέγεθος της επιτυχίας, το δεύτερο μέρος του συγκεκριμένου franchise είχε κάνει άνοιγμα 32.489 εισιτηρίων (από 103 οθόνες) στις αρχές Απριλίου του 2014, παρά την εξαιρετική ποιότητα του φιλμ. Ο «Εμφύλιος Πόλεμος», από την άλλη, κινήθηκε στο πλαίσιο του sequel των «Εκδικητών» (94.250 εισιτήρια από 69 οθόνες, στα τέλη του περσινού Απρίλη), ακόμη και ξεπερνώντας το – προφανώς εξαιτίας του πετυχημένου marketing, του πολλά υποσχόμενου promo υλικού και… διάβολε, μέχρι και ο Spider-Man επιστρατεύτηκε, όχι αστεία!

Huntsman

Η δεύτερη θέση ανήκει στο «Βιβλίο της Ζούγκλας» που δεν έλαμψε στα ελληνικά κινηματογραφικά ταμεία και συγκέντρωσε ακόμη 12.017 εισιτήρια (από 99 οθόνες), για να φτάσει το μέτριο σύνολο των 66.104 εισιτηρίων (κυρίως εξαιτίας των μεταγλωττισμένων προβολών, εννοείται). Στην τρίτη θέση έπεσε το παραμυθένιο prequel «Κυνηγός: Η Μάχη του Χειμώνα» (φωτό), που έκοψε 9.608 εισιτήρια (από 69 οθόνες), απογοητεύοντας συνολικά στα 37.423 εισιτήρια. Σε αντίθεση με το «Βιβλίο», τούτο εδώ έφαγε τα μούτρα του και παγκοσμίως εισπρακτικά, οπότε δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει ιδιαίτερα το αποτέλεσμα.

MOTHER'S DAY

Η «Γιορτή της Μητέρας» (φωτό) δεν ενισχύθηκε έντονα από την ομώνυμη εορτή των ημερών, με τους θεατές να προτιμούν να ποστάρουν φωτογραφίες των μανάδων τους στο Facebook… μέχρι τελικής εξόντωσης, αλλά κανέναν να προτίθεται να συνοδεύσει τη δική του σε ένα σινεμά για να το γιορτάσουν παρέα με τις Τζένιφερ Άνιστον και Τζούλια Ρόμπερτς. 4.925 εισιτήρια (από 43 οθόνες) και 10.750 η λυπητερή τού συνόλου μέχρι σήμερα. Ο animated και αρκετά αποτυχημένος στην υποδοχή του «Ροβινσώνας Κρούσος» κλείνει το top 5, με 4.492 εισιτήρια (από 51 οθόνες). Πτωχή η σούμα των 17.361 εισιτηρίων για παιδικό και μεταγλωττισμένο…

FRIEND REQUEST

Μόλις 2.849 θεατές (από 19 οθόνες) έστειλαν «Friend Request» (φωτό) στο ομώνυμο θρίλερ τρόμου που δεν φάνηκε να συγκινεί τους fans τού είδους (μάλλον ενημερώνονται καλά, όπως έχει φανεί με αρκετές ταινίες τέτοιου τύπου πρόσφατα, οι οποίες απέτυχαν παντελώς – και ουχί άδικα – εισπρακτικά, εξαιρώντας… μυστηριωδώς το «The Boy»). Στην έβδομη θέση βρίσκουμε το animated «Ράτσετ & Κλανκ», με 2.031 εισιτήρια (από 45 οθόνες) και σύνολο στα 5.293 εισιτήρια (από τις χειρότερες αποδόσεις ταινιών του genre πρόσφατα). Ο «Άτακτος Παππούς» κράτησε το ανάστημά του… υπεράνω της χιλιάρας (1.042 εισιτήρια από 6 οθόνες), με 29.923 εισιτήρια για σύνολο, ενώ 979 θεατές (από 30 οθόνες) συνέχισαν να ζουν στο κλίμα της… «Ανάστασης», η οποία έχει φτάσει (κάνε τον σταυρό σου!) τα 4.263 εισιτήρια! Το ντοκιμαντέρ «Το Τελευταίο μας Τανγκό», συγκριτικά, έσκισε με 963 (από 6 οθόνες), αλλά με ένα πενιχρό σύνολο 2.712 εισιτηρίων, κλείνοντας την πρώτη δεκάδα του box-office.

Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στις υπόλοιπες ταινίες, αφού οι αριθμοί του τετραημέρου τους κυμαίνεται από τα 900 έως τα… 4 εισιτήρια! Μερικά από τα ανεξάρτητα νέα φιλμ της εβδομάδας βρίσκονται στο… βαθύ μαύρο σκότος, αφού οι διανομείς τους δεν μοιράζονται τα επίσημα νούμερα των εισπράξεών τους και, προσωπικά, δεν έχω καμία διάθεση να παριστάνω τον ιδιωτικό ντετέκτιβ ή να τα μαθαίνω με ένα κάποιο αίσθημα καχυποψίας. Πάντως, ακόμη και με αυτά μέσα, η εικόνα δεν θα άλλαζε σχεδόν καθόλου. Κάποιες ταινίες βγαίνουν… για να βγαίνουν – και τίποτε άλλο.

ANGRY BIRDS - 2016

Αυτή την Πέμπτη θα είχαμε τέσσερις πρεμιέρες, με την ταινία των «Angry Birds» να στοχεύει για την κορυφή, όμως ο αριθμός στην πραγματικότητα… διπλασιάζεται με την εμφάνιση τεσσάρων (!) νέων ντοκιμαντέρ που περισσότερο θα δοκιμάσουν τα δικά μας νεύρα, μιας και το κοινό δεν πρόκειται να ασχοληθεί. Γιατί άλλωστε; Σε ποια χώρα του πλανήτη κυκλοφορούν τέσσερα ντοκιμαντέρ σε μια εβδομάδα;

Υ.Γ. Ευτυχώς, κάποιοι άνθρωποι μας διαβάζουν (βασικά άπαντες της ελληνικής αγοράς κάνουν τον κόπο και διαβάζουν την εβδομαδιαία ανάλυση του box-office από το FREE CINEMA…), οπότε σε όλα τα άνωθεν αλλάζει ελαφρώς το top 10, με την προσθήκη τού φιλμ «Theeb: Ο Λύκος της Ερήμου», το οποίο έκανε άνοιγμα 3.226 εισιτηρίων (από 7 οθόνες), καταλαμβάνοντας την έκτη θέση. Αξιοπρεπέστατο ποσό σε σχέση με το screen average και με πιθανότητες να έχει διάρκεια, καθώς υποστηρίχτηκε και από την κριτική (απαραίτητο για «arthouse» ταινία).