FreeCinema

Follow us
01.1011:30

Ελληνικό box-office: Χύθηκε αίμα (όχι το τελευταίο)…


Τι πραγματικά συμβαίνει στο ελληνικό box-office; Το FREE CINEMA σχολιάζει τις τάσεις των θεατών, τη συνολική εικόνα από τα ταμεία και τα… κακώς κείμενα από κάθε πλευρά της ντόπιας κινηματογραφικής αγοράς. Αυτή την εβδομάδα, ο «Rambo» μας υποσχέθηκε αίμα και το κοινό εισάκουσε… σφαγιάζοντας τα πάντα με την αντίστοιχη αδιαφορία. Και ήταν δέκα οι πρεμιέρες, παρακαλώ!

Δέκα (!) καινούργιες ταινίες ξεκίνησαν την καριέρα τους την περασμένη Πέμπτη στους ελληνικούς κινηματογράφους και από όλες αυτές το μεγαλύτερο «σουξέ» (σαρκασμός) ήταν τα 16.869 εισιτήρια (από 107 οθόνες) που έκοψε το «Rambo: Το Τελευταίο Αίμα»! Παρά την «καλτίλα» και την εναντίωση των fans του Σταλόνε και του franchise που επί σειρά ημερών έβριζαν τους «κακούς» κριτικούς που… σκίσανε το έργο, στα ταμεία έπεσε τρελό «λουκέτο». Υποθέτω ότι ακόμη και οι «fans» προτίμησαν… καμερούλα από τα τορεντάδικα. Η συγκρατημένη Πέμπτη (4.546) έδινε μία υποψία, η Παρασκευή ήταν σαφώς πτωτική (3.853), το Σάββατο κινήθηκε (στενάχωρα) στο πλαίσιο της opening day (4.665) και η Κυριακή… έσταξε αιματάκι (3.805). Το μερίδιο της επαρχίας ήταν μεγαλύτερο (9.045 εισιτήρια, από 66 οθόνες). Αχρείαστο τούτο το φινάλε (ευχόμαστε), εκ του αποτελέσματος, ίσως επειδή ή δεν είχε (καν) σχέση με τα προηγούμενα φιλμ του ήρωα ή γιατί το όλο πράγμα γέρασε… άσχημα. Ο ερχομός του «Joker» θα αφανίσει τον τίτλο τις επόμενες μέρες (τουλάχιστον, εδώ μιλάμε για σοβαρή και αξιόλογη ταινία). Πάντως, ο καταιγισμός από νέους τίτλους δεν έφερε καμία αλλαγή στα ταμεία, αφού τα 86.506 εισιτήρια του προηγούμενου τετραημέρου… έπεσαν (ελαφρά) στα 86.386 προ ημερών (96.814 ήταν το αντίστοιχο νούμερο πέρσι).

Στο #2 συναντάμε το «Ad Astra», με ισχυρό ποσοστό πτώσης (-55%), να κόβει 9.345 εισιτήρια (από 66 οθόνες). Η ταινία δεν αρέσει. Ο Μπραντ Πιτ και… η περιέργεια συγκέντρωσαν 3.775 θεατές το σαββατόβραδο, με το σύνολο να βρίσκεται μέχρι στιγμής στα 42.071 εισιτήρια. Παραξενεύει στο #3 το πρωτοεμφανιζόμενο animation «Το Μαγικό Χαλί», μονάχα λόγω χαμηλής ποιότητας του προϊόντος. Κατά τα άλλα, παιδικό είναι, έκανε κι ένα κλείσιμο ματιού στη φήμη του «Αλαντίν», λογικό ήταν να μαζέψει έστω 9.317 εισιτήρια (από 76 οθόνες), με καλύτερη απόδοση το μεσημέρι του Σαββάτου (4.176). Μάντεψε τι έχουμε (και) στο #4. Παιδικό! Το «Μπάτε Σκύλοι Αλέστε 2» συνεχίζει σχεδόν ακάθεκτο (-25%) με 8.258 εισιτήρια (από 73 οθόνες). Προτιμήθηκε η Κυριακή εδώ (3.773), ενώ το σύνολο βρίσκεται στο υγιές νούμερο των 133.797 εισιτηρίων. Αρχίζω να πιστεύω, όμως, ότι δεν έπρεπε να περιμένει τα τέλη Αυγούστου η διανομή για τούτα τα «Pets». Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει το κακό άνοιγμα του θρίλερ τρόμου «Τρομακτικές Ιστορίες στο Σκοτάδι» (φωτό), το οποίο δεν έπεισε ούτε τους φανατικούς του είδους, που απείχαν εμφανέστατα από την Πέμπτη (1.373), μειώθηκαν την Παρασκευή (1.180), «τρομοκράτησαν» (#diplhs) τα ταμεία το Σάββατο (2.219) και κρύφτηκαν ξανά την Κυριακή (1.217). Από τις φορές που οι θεατές είχαν σωστό ένστικτο για το έργο…

Σε ίδιο μήκος… genre, «Το Αυτό: Κεφάλαιο 2» (φωτό) εξακολουθεί να έχει σημαντικές απώλειες (-55%), όμως στο τέταρτο τετραήμερό του δεν παύει να κόβει παρόμοια σε αριθμό εισιτήρια με τις πρωτοεμφανιζόμενες «Ιστορίες» που συναντήσαμε μόλις πιο πάνω. 5.337 εισιτήρια (από 30 οθόνες), δυνατό το σαββατόβραδο (2.095) και σύνολο στα 145.867. Το τελευταίο new entry του τετραημέρου βρίσκεται στο #7 και είναι ο αργεντίνικος «Απρόσμενος Έρωτας», με 4.161 εισιτήρια (από 29 οθόνες). «Πούλησε» ο τίτλος, προφανώς, και το adult κοινό έσπευσε για κομεντί το σαββατόβραδο (1.968). Από Πέμπτη θα τρέχουν για… Βαρουφάκη! Στο #8, η περιπέτεια «Ο Φύλακας Άγγελος Έπεσε» (-48%) αρχίζει να εξαφανίζεται, με 4.003 εισιτήρια (από 25 οθόνες). Ακόμη ένα franchise που κούρασε ή δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του κοινού, με σύνολο στα 42.554 εισιτήρια. Και κλείνουμε με… δύο παιδικά! Όχι με σπουδαία νούμερα, αλλά το sequel της ταινίας των «Angry Birds» (-32%) έκοψε ακόμη 3.730 εισιτήρια (από 59 οθόνες), για να φτάσει τα 39.329, ενώ «Ο Βασιλιάς των Λιονταριών» παρέμεινε στα ίδια (+5%), κόβοντας 2.909 εισιτήρια (από 36 οθόνες). Ακόμα δεν βρυχάται η τρακοσάρα (291.219)!

Από τις υπόλοιπες πρεμιέρες της εβδομάδας, μόνο κατάθλιψη μπορεί να νιώσει κανείς. Στο πλαίσιο του αξιοπρεπούς (εντελώς χαριστικά το λέω αυτό) κινήθηκαν τα «Έντμοντ» (2.324 εισιτήρια, από 20 οθόνες) και «Η Μεγάλη Νύχτα της Νάπολης» (1.955 εισιτήρια, από 13 οθόνες), ενώ υπήρξαν και τριψήφια «ανοίγματα» για τα «Blinded by the Light» (983 εισιτήρια, από 29 οθόνες) και «Αναμνήσεις» (327 εισιτήρια, από 6 οθόνες). Τέλος, «Η Ζωή του Τζον Φ. Ντόνοβαν» (φωτό) έκοψε 83 εισιτήρια σε 2 αθηναϊκούς κινηματογράφους! Θα είναι σκληρός ο ανταγωνισμός για τον τίτλο του χειρότερου opening τούτης της σεζόν… Το γεγονός ότι οι περισσότερες από αυτές έχουν «πειρατευτεί» δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικά, πέραν της περίπτωσης του τρίτου τίτλου (ίσως), ο οποίος θα μπορούσε να προκαλέσει το ενδιαφέρον σε μουσικόφιλο κοινό, αλλά το ηλικιακό του target group είναι σχεδόν «νεκρό» πια στην Ελλάδα. Η αγορά θα ανασάνει το ερχόμενο τετραήμερο με τον ερχομό του «Joker» (δικαίως) και του «Ενήλικοι στην Αίθουσα» (αμφιλεγόμενο). Είναι δύο έργα κριτικής που θα προκαλέσουν έντονες συζητήσεις, και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε σε τι επίπεδο βρίσκεται στις μέρες μας και αυτός ο κλάδος στην Ελλάδα.