FreeCinema

Follow us
19.1211:00

Ο «Ψαλιδοχέρης» στο… «Εξπρές του Μεσονυκτίου».


Η τρίτη ταινία του Τιμ Μπέρτον που παρακολούθησα ποτέ στη μεγάλη οθόνη, ο «Ψαλιδοχέρης» του 1990, είναι ένα έργο που ενδείκνυται να βλέπεις (και να ξαναβλέπεις) τα Χριστούγεννα. Το γιατί, μαζί με πράγματα τα οποία με δένουν με το σινεμά αυτού του σπουδαίου δημιουργού, θα προηγηθούν της μεταμεσονύκτιας προβολής του «Edward Scissorhands», μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα αυτού του Σαββάτου, στον κινηματογράφο Ααβόρα.

Σε ένα αφιέρωμα που έκανα το 2011 στην εκπομπή «CINEMaD», ο Τιμ Μπέρτον είχε τρεις από τις δέκα πιο αγαπημένες μου χριστουγεννιάτικες ταινίες εντός της αντίστοιχης λίστας! Κάποιοι τυχεροί είχαν την ευκαιρία να δουν το #1 στις 22 Δεκεμβρίου πέρσι, καθώς το είχα προγραμματίσει για μια και μόνο βραδιά, στη νέα αίθουσα της Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο των προβολών του «Park Your Cinema». Και μάλιστα… μετά τα μεσάνυχτα! Φέτος, ο συνάδελφος Άκης Καπράνος, μέσα από το δικό του «Midnight Express», το οποίο στεγάζεται μόνιμα στον αγαπητό και κλασικό κινηματογράφο Ααβόρα (Ιπποκράτους 180), επιλέγει να προβάλει μια άλλη από αυτές τις αγαπημένες ταινίες του Μπέρτον, τον «Ψαλιδοχέρη» (1990). Φιλμ που έβαλε τον Αμερικανό και πραγματικά σπουδαίο δημιουργό ακόμη βαθύτερα στην καρδιά μου, όταν το είδα τότε σε πρώτη προβολή, στον κινηματογράφο Ιντεάλ της Πανεπιστημίου (σε… μεταμεσονύκτια πρεμιέρα, αν δεν με απατά η μνήμη μου!).

Η παράδοση των μεταμεσονύκτιων προβολών ήταν τεράστια στο παρελθόν, όμως κάπου γύρω στις αρχές της δεκαετίας του ’90 άρχισαν να εκλείπουν ως φαινόμενο, με τα αντίστοιχα preview screenings του Ιντεάλ (και της εταιρείας Σπέντζος) να χαρίζουν τις τελευταίες αναμνήσεις (της προκοπής, με λαοθάλασσες αδημονούντων θεατών, μάλιστα), αν και δεν είχαν πια καμία σχέση με την ατμόσφαιρα, τους φανατικούς και το είδος των φιλμ που ταυτίστηκαν με αυτές στην Αθήνα. Κοινώς, δεν γινόταν… του Ελυζέ!

Με προσωπικό πείσμα και βάρος δουλειάς, ο Άκης Καπράνος έχει καταφέρει φέτος να επαναφέρει αυτή την παλιά συνήθεια του κινηματογραφόφιλου κοινού της Αθήνας, παρουσιάζοντας ένα repertory πρόγραμμα το οποίο έχει ένα πιο δικό του στίγμα (όπως πρέπει να γίνεται όταν υπάρχει ένας άνθρωπος από πίσω, δηλαδή), αναμειγνύοντας έργα αμιγώς… «midnight» λογικής, μαζί με περιπτώσεις cult τίτλων, nostalgia διάθεσης (με έμφαση στην εϊτίλα) και παραγνωρισμένων δημιουργιών που ίσως δεν ανήκουν σε αυτές τις «άγριες» ώρες, όμως καταλήγουν να σχηματίζουν μια εκκεντρική ποικιλία η οποία μπορεί να ανανεώνει ή να «μεταλλάσσει» το κοινό που προσανατολίζεται προς Ααβόρα μεριά τα σαββατόβραδα, σαν ένα είδος «κρυφού community».

Το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, λοιπόν, ο Τιμ Μπέρτον πάει Ιπποκράτους 180 και μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα προλογίζω την προβολή του «Edward Scissorhands» για εκείνους που μπορεί να… μην είχαν γεννηθεί ακόμα το ’90, ώστε να τον έχουν δει στο σινεμά, αλλά και για εκείνους που μεγάλωσαν μαζί του και θα ήθελαν να έχουν ξανά την εμπειρία της μεγάλης, κινηματογραφικής οθόνης. Θα ακούσετε πολλά, ίσως μάθετε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα, αλλά σίγουρα θα συγκινηθείτε ανακαλύπτοντας την… προέλευση του χιονιού, τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων.

Για περισσότερα νέα σχετικά με τις προβολές του «Midnight Express», ακολουθήστε τη σελίδα του group στο Facebook.