FreeCinema

Follow us
20.1022:45

Μήπως η επιτυχία του «Joker» στην Ελλάδα ενοχλεί… πολιτικά;


Ένα περίεργο αποψινό κρούσμα αστυνομικού ελέγχου σε κινηματογράφο που συνέχιζε (για τρίτη εβδομάδα) την προβολή της ταινίας «Joker», έρχεται να μας προβληματίσει για τους λόγους που κάποιοι ήθελαν τόσο διακαώς να απομακρύνουν θεατές ηλικίας κάτω των 18 από αθηναϊκή αίθουσα. Δεν είναι καθόλου πολιτικό έργο το «Joker», ε; Χα!

Από επώνυμη καταγγελία χρήστη του facebook ξεκίνησε η διακίνηση αυτής της είδησης (;):

«Στην προβολή της ταινίας Τζόκερ στο Αελλω πριν λίγο, μετά από τηλ. υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμου. που έβλεπαν την ταινία, ήρθαν 10 αστυνομικοί, μπήκαν μέσα με τα όπλα στον κωλο, και βγάλαν έξω τα παιδιά κάτω των 18. Οσα ήταν με γονείς πήραν τα στοιχεία τους και τους πηγαίνουν για πάραμεληση ανηλίκου.»

Μοιράστηκα την αρχική πληροφορία στα social, αναζητώντας κάτι πιο επίσημο ή επιπλέον στοιχεία, αν όχι την απόλυτη εξακρίβωση. Ο κινηματογράφος δεν θέλησε να σχολιάσει, προφανώς το θέμα έγινε αμέσως viral (διότι το «Joker» μονοπωλεί το ενδιαφέρον του κοινού κινηματογραφικά εδώ και εβδομάδες, με το ενδεχόμενο να σπάσει ρεκόρ εισιτηρίων δεκαετίας και βάλε στην Ελλάδα!) και πλέον πολλά ειδησεογραφικά sites (news247, documentonews, koutipandoras, efsyn, ethnos, tvxs, left, iefimerida, thepressproject, tanea, kathimerini, cnn) ασχολούνται με αυτό.

Ας πούμε ότι καλώς έγινε ο έλεγχος, διότι υποτίθεται ότι υφίσταται και στη χώρα μας ένα κάποιο rating system ακαταλληλότητας. Το «Joker» έχει κριθεί κατάλληλο για θεατές άνω των 18 ετών. Πρώτη ερώτηση: γιατί τόση αυστηρότητα από την αρμόδια Επιτροπή εδώ; Το έργο έχει χαρακτηριστεί κατάλληλο από 12 (στη Γαλλία, για παράδειγμα!) έως και 15 ή 16 στις περισσότερες χώρες του κόσμου (βλέπε ακόλουθη εικόνα). Τι το ακραία ακατάλληλο είχε πια; Ένα σπάσιμο κεφαλιού;

Δεύτερη ερώτηση: τόσο ενόχλησε η βία του έργου και έπρεπε να φτάσουμε στο σημείο να πηγαίνουν αστυνομικοί σε κινηματογραφικές αίθουσες και να τραβάνε τα «ανήλικα» από τ’ αυτί κι έξω; Δηλαδή, στο «Κάποτε στο… Χόλιγουντ» του Κουέντιν Ταραντίνο, τι έπρεπε να είχε γίνει, με πολύ πιο έντονα γραφικούς φόνους και διαμελισμούς; Να λογοκριθεί και η ταινία; Ήμαρτον!

Και γιατί τέτοιο «πέσιμο» στο «Joker»; Δεν υποτίθεται ότι μιλάμε για μία απλή κομιξάδικη «σαχλαμαρίτσα», άνευ ουσίας; Μήπως ενοχλεί (και)… πολιτικά το φιλμ; Μήπως «δεν κάνει» να το βλέπουν «μικρά παιδιά», που ενδεχομένως να έχουν το μυαλό και να αντιληφθούν κάπως πιο ώριμα το εξεγερτικό μήνυμα του φινάλε της ταινίας; Έγινε η αρχική καταγγελία για έλεγχο στο σινεμά από θεατές που συνδέονται με το Υπουργείο Πολιτισμού; Πρέπει να ανησυχούμε για (περισσότερες) τέτοιου είδους «επεμβάσεις» στο μέλλον; Μπορούν να εξελιχθούν σε κύμα… λογοκρισίας; Ας επιφυλαχτούμε.

UPDATE: Άμεση (για Κυριακή βράδυ!) ήταν η απάντηση από το ΥΠ.ΠΟ.: «Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διαψεύδει κατηγορηματικά την είδηση ότι έδωσε οποιαδήποτε εντολή στις αστυνομικές αρχές να παρέμβουν σε κινηματογραφικές αίθουσες. Δεδομένου ότι στην είδηση φέρεται ότι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ενημέρωσαν για την παρουσία ανηλίκων στις αίθουσες προβολής, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε εντολή να εξακριβωθεί εάν πράγματι οι φερόμενες πληροφορίες αληθεύουν. Σε περίπτωση που εξακριβωθεί ότι οι καταγγέλλοντες είναι πράγματι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα διαδικασίες.»

UPDATE [21/10]: Άλλα αντί άλλων! Το reportage εκθέτει την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, η Υπουργός αναφέρεται σε μέλη επιτροπής ονόματι «Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού» (στα 04:05 λεπτά του video) και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δηλώνει στο facebook πως απόψε θα πάει να δει το έργο με τον 15χρονο υιό του (υποψιάζομαι μαζί με τηλεοπτικές κάμερες…). Με τέτοιο γλέντι, μόλις δώσατε στην ταινία την ώθηση να ξεπεράσει το 1.000.000 εισιτήρια.

ΠΙΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ UPDATE [21/10]: Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Σύγχρονου Πολιτισμού, Μάριο Κωστάκη, μία υπάλληλος της αρμόδιας Επιτροπής, η οποία αποφάσισε (μάλλον αυτοβούλως) να καλέσει την Αστυνομία για να διεξαχθούν έλεγχοι σε κινηματογραφικές αίθουσες, δέχθηκε καταγγελία από άνθρωπο που εργάζεται σε ανταγωνιστική εταιρεία διανομής! «Η καταγγελία για την παρουσία ανηλίκων σε αίθουσες όπου παιζόταν το ‘Joker’ έγινε από άνθρωπο εταιρείας διανομής ταινιών απευθείας στην υπάλληλο της γνωμοδοτικής επιτροπής που ειδοποίησε την Αστυνομία». Αυτή ήταν η ακριβής τοποθέτηση, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, λοιπόν, (μικρού βεληνεκούς) εταιρεία διανομής ξεκίνησε το όλο θέμα. (Πόσο χωριό είμαστε…) Γιατί; Η εταιρεία την κατηγόρησε ότι δεν κάνει σωστά τη δουλειά της (βλέπε ελέγχους, που δεν είναι ακριβώς αρμοδιότητα της Επιτροπής, εδώ γελάτε…). Ακολούθησε «απειλή» από το γραφείο, ότι θα σταματήσει να πληρώνει τα παράβολα (150 ευρώ ανά τίτλο, ποσό το οποίο εισπράττει το ΥΠ.ΠΟ.) για τις ταινίες που διανέμει αν δεν υπάρξει κάποιου είδους επέμβαση! Και από αυτό το «αστείο» ξεκίνησε όλο αυτό το μπάχαλο, που κανείς δεν ήξερε πώς να χειριστεί, τι να απαντήσει και πώς να το συμμαζέψει! Θα γελάσουμε κι άλλο τις επόμενες μέρες…

TAGS: ,