«Η Κινηματογραφική Κριτική στην Ελλάδα»: Το συνέδριο του Παντείου Πανεπιστημίου έρχεται.
Την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου ξεκινά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το τριήμερης διάρκειας συνέδριο «Η Κινηματογραφική Κριτική στην Ελλάδα: Ιστορικές και Μεθοδολογικές Προσεγγίσεις», το οποίο συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, το Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και το Τμήμα Arts du Spectacle του Πανεπιστημίου de Poitiers της Γαλλίας. Θα είμαστε εκεί!
«Πρόκειται για το πρώτο επιστημονικό συνέδριο που θέτει στο επίκεντρο τον κριτικό λόγο για τον κινηματογράφο στην Ελλάδα ως αυτόνομο πεδίο μελέτης, φιλοδοξώντας να διερευνήσει την εξελικτική του πορεία από τις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι τη σημερινή ψηφιακή εποχή. 73 ομιλητές και τρία στρογγυλά τραπέζια θα επιχειρήσουν μέσα από 56 διαφορετικές θεματικές και πολυπρισματικές αναγνώσεις να εξετάσουν την ιστορική διαδρομή της ελληνικής κινηματογραφικής κριτικής, να διερευνήσουν τις διαφορετικές της εκφάνσεις, να στοχαστούν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα και να αναδείξουν την αλληλεπίδρασή της με το ευρύτερο κοινωνικοπολιτικό και πολιτισμικό τοπίο, τόσο το εγχώριο όσο και το διεθνές», μας ενημερώνει το σχετικό δελτίο Τύπου τούτης της πολλά υποσχόμενης διοργάνωσης, όπου σίγουρα θα ακουστούν πολλά και ενδιαφέροντα, αν όχι και επίμαχα, καθώς… συμμετέχω κι εγώ.
Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, στις 18:30, στο στρογγυλό τραπέζι με τίτλο / θέμα «Τα Κινηματογραφικά Περιοδικά και η Διάδοση της Σινεφιλίας στην Ελλάδα», μαζί με τους: Αλέξη Γρίβα, Άντα Κλαμπατσέα, Δημήτρη Κολιοδήμο, Χρήστο Μήτση, Θανάση Ρεντζή και Τέλη Σαμαντά.
Στη διάρκεια του συνεδρίου «Η Κινηματογραφική Κριτική στην Ελλάδα: Ιστορικές και Μεθοδολογικές Προσεγγίσεις» θα υπάρξουν τοποθετήσεις γύρω από την πολιτική, την ιδεολογία, την Ιστορία, την κινηματογραφική γλώσσα και φόρμα, τον ελληνικό κινηματογράφος, το έργο συγκεκριμένων σκηνοθετών/τριών, τα κινηματογραφικά είδη, τον ήχος και τη μουσική, τη γυναικεία ματιά, τα κινηματογραφικά περιοδικά, τον περιοδικό Τύπο, τους κριτικούς ως διακριτές φωνές παραγωγής λόγου, την τηλεόραση, τον κόσμο του διαδικτύου και των ψηφιακών μέσων, τα κινηματογραφικά Φεστιβάλ, ζητήματα θεωρίας, την κρατική παρέμβαση και τη λογοκρισία και άλλα πολλά!
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 23 Νοεμβρίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στην αίθουσα Σάκη Καράγιωργα ΙΙ. Η είσοδος σε όλες τις εργασίες του συνεδρίου είναι ελεύθερη. Το πρόγραμμα και αναλυτικές πληροφορίες βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου.