FreeCinema

Follow us
09.0512:11

Ο Κάμερον γίνεται μόνιμος κάτοικος… Πανδώρας.


Σε συνέντευξή του στους The New York Times, ο Τζέιμς Κάμερον αιφνιδιάζει τον πλανήτη των εικόνων, δηλώνοντας πως θα αφιερώσει το υπόλοιπο της κινηματογραφικής καριέρας του αποκλειστικά και μόνο σε sequel του «Avatar» και ντοκιμαντέρ!

Όσοι παρακολουθούσαμε προσεχτικά την έως τώρα δημιουργική πορεία του, είχαμε διαπιστώσει από πολύ νωρίς την εμμονή του με τα – σε μεγάλο βαθμό – ανεξερεύνητα βάθη των ωκεανών της Γης: από την… φιλοσοφημένη «Άβυσσο» του 1989, (το director’s cut της οποίας ανοίγει με απόφθεγμα του Νίτσε) και τον πολυσυζητημένο «Τιτανικό» (τον οποίο, όπως υποστήριξε, πραγματοποίησε ώστε να έχει μια ικανή αφορμή για να επισκεφθεί το πραγματικό ναυάγιο του θρυλικού πλοίου), μέχρι τις υποβρύχιες εκστρατείες του (με τα ντοκιμαντέρ «Φαντάσματα της Αβύσσου» και «Aliens of the Deep») που ενέπνευσαν τις εικόνες φωσφορίζουσας χλωρίδας και πανίδας του πλανήτη Πανδώρα, όπου διαδραματίζεται το «Avatar».

Οι λιγότερο υποψιασμένοι, μόλις φέτος συνειδητοποίησαν τόσο την ακαταμάχητη γοητεία που του ασκεί οτιδήποτε αναπνέει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, όσο και την ατρόμητη αφοσίωσή του στην εξερεύνηση του. Όταν ο Κάμερον, σε συνεργασία με το National Geographic (του οποίου δηλώνει πλέον «explorer in residence»), έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κατέβηκε μόνος, σε ειδικά σχεδιασμένο βαθυσκάφος, στο πιο βαθύ σημείο των ωκεανών.

Ούτε οι μεν, όμως, ούτε οι δε, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως ο (εξίσου) λατρεμένος και μισημένος Καναδός ιθαγενής του Χόλιγουντ θ’ αποφάσιζε από εδώ και πέρα να επενδύσει όλη τη περιέργεια και τη φαντασία του σε αυτά, τα υποθαλάσσια φετίχ του.«Τελεία και παύλα. Θα κάνω τα ‘Avatar 2’ και ‘Avatar 3’, ίσως και το ‘Avatar 4’», λέει ο ίδιος στους New York Times. «Και δεν πρόκειται να επιμεληθώ της παραγωγής φιλμ άλλων. Δεν με ενδιαφέρει να διαβάζω σενάρια άλλων… Θεωρώ πως μέσα από το σύμπαν του «Avatar» μπορώ να πω όλα όσα έχω ανάγκη να πω και πιστεύω πως πρέπει να ειπωθούν για την κατάσταση του κόσμου και τι οφείλουμε να κάνουμε γι’ αυτή. Διασκεδάζοντας, ταυτόχρονα, το κοινό».

Συμπλήρωσε τέλος, ότι όσα δεν θα είναι σε θέση να εκφράσει μέσω του «Avatar», θα τα διατυπώσει μέσω των ντοκιμαντέρ που έχει ήδη στα σκαριά (με πρώτο εκείνο για την ιστορική κατάδυση του – ρεκόρ στο υποθαλάσσιο φαράγγι Μαριάνα, 7 μίλια κάτω από την επιφάνια του Ειρηνικού). Η απόφασή του αφενός αποδεικνύει πως έχει εξασφαλίσει, πλέον, τέτοια οικονομική άνεση, ώστε να κάνει μόνο ότι πραγματικά γουστάρει, και αφετέρου διαψεύδει όσους επιμένουν πως μοναδικό του κίνητρο ήταν τα λεφτά. Ας ελπίσουμε τα σχέδιά του αυτά ν’ απέχουν του αποτυχημένου αποτελέσματος της τριλογίας prequel του «Πολέμου των Άστρων», από το άλλο τρομερό «παιδί» του Χόλιγουντ…