FreeCinema

Follow us

ΔΥΟ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΣΒΟΥΛΗΣ (2020)

(KNUTSEN & LUDVIGSEN 2: DET STORE DYRET)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ρούνε Σπάανς, Γκούνχιλντ Ένγκερ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 78'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: TANWEER

Οι δύο θεότρελοι φίλοι Τούτσον και Λούντιγουντ επιστρέφουν και πάλι (από πότε;), προκειμένου να ζήσουν την περιπέτεια της ζωής τους, σε μια προσπάθεια να βρουν και να ζητήσουν βοήθεια από τον παππού του πρώτου, τον διαβόητο πειρατή Κάπτεν Τούτσον!

Μια συνέχεια που πιθανότατα κανείς ποτέ δεν ζήτησε (λες και είχαμε δει την πρώτη;), η ταινία των Σπάανς και Ένγκερ είναι ένα αλλοπρόσαλλο μείγμα νηπιακών καλαμπουριών και οριακά παραισθησιογόνων σεκάνς, που σε κάνει ν’ αναρωτιέσαι πραγματικά αν οι δημιουργοί πέρασαν όλη την περίοδο δημιουργίας του φιλμ καταναλώνοντας… πολλαπλές ποσότητες LSD για να βγει το αποτέλεσμα τόσο πολύχρωμο, φαντεζί και φωνακλάδικο, ιδανικό για τους μικρούς θεατές, δηλαδή! Ας πούμε πως το cringe έπιασε νέα επίπεδα με τούτο εδώ.

Θα κάνω μια απόπειρα να εξηγήσω την πλοκή. Έχουμε και λέμε. Ο Τούτσον και ο Λούντιγουντ ζουν μέσα σε μια εγκαταλειμμένη σιδηροδρομική γραμμή, μαζί με το κατοικίδιό τους, τον Ασβούλη. Πέρα από το βασικό τους πρόβλημα, ένα τέρας με εκατό κεφάλια και κάτι δεκάδες πόδια (το οποίο, όμως, δεν έχουν δει ποτέ τους), ένα πρωί θα εμφανιστεί από το πουθενά μια εισπράκτορας που τους ενημερώνει πως η Κυβέρνηση πρόκειται σύντομα να κλείσει την γραμμή και πως οι δυο τους καλά θα κάνουν ν’ αναζητήσουν στέγη αλλού. Προκειμένου να τους βοηθήσει στον αγώνα τους κατά της κακιάς Κυβέρνησης, ο Τούτσον και ο Λούντιγουντ θ’ αναζητήσουν τον παππού του Τούτσον, τον περίφημο πειρατή Κάπτεν Τούτσον, ο οποίος ζει μέσα σ’ έναν σακίδιο βράχο (ναι, έναν κανονικό βράχο σε σχήμα… σακιδίου). Με παρακολουθείτε μέχρι τώρα; Ωραία. Το πρωταγωνιστικό δίδυμο σύντομα θα συνειδητοποιήσει ότι ο καπετάνιος έχει αποδημήσει εις Κύριον, οπότε απλά θα πάνε να τον βρουν στον Παράδεισο (!), εκεί όπου μια ντουζίνα από τροφαντά γυμνά αγγελάκια θ’ αρχίσουν να τραγουδάνε για κάτι sandwich με τομάτα και τυρί. Επίσης, κάποια στιγμή στην ιστορία μπλέκεται το πρώην αμόρε του Κάπτεν, κάτι ομιλούντα ψάρια που πίνουν cocktail μουρουνέλαιου και μια πολική αρκούδα που ζει στον Βόρειο Πόλο (αλλά φτιαγμένο από παγωτά και γλυκά).

Δεδομένου ότι οι δύο χαρακτήρες της ταινίας βασίζονται σε… υπαρκτά πρόσωπα, τον Όισταϊν Ντόλμεν (Τούτσον) και τον Γκούσταβ Λόρεντζεν (Λούντιγουντ), ένα ντουέτο Νορβηγών τροβαδούρων οι οποίοι μεσουράνησαν στη δεκαετία του ’70 παίζοντας παιδικά άσματα, τούτο εδώ το φιλμ ίσως και να τερματίζει το κοντέρ από άποψη σουρεαλισμού, αφού είναι σχεδόν σίγουρο πως η ψυχεδέλεια των seventies άφησε το στίγμα της στους εν λόγω Νορβηγούς, σε διάφορες… πτυχές της ζωής τους.

Κατά τα άλλα, μην περιμένετε να βγάλετε και καμία άκρη από την «υπόθεση» της ταινίας. Πρακτικά δεν υπάρχει πλοκή, μόνο φαρσικά επεισόδια συραμμένα μεταξύ τους για να δίνουν την ψευδαίσθηση μιας ιστορίας σε εξέλιξη. Κάπου μέσα θα βρείτε και σκόρπιες αναφορές στην pop κουλτούρα, όπως τη σεκάνς με το τραγούδι των ηρώων και τη σκηνοθεσία να παραπέμπει σε εξώφυλλο album του συγκροτήματος των Queen (το «Queen II», για την ακρίβεια). Οι μοναδικές στιγμές που πραγματικά αξίζουν είναι ελάχιστες αναλαμπές δημιουργικότητας, όπως εκείνη όπου οι χαρακτήρες μεταμορφώνονται σε διαφορετικού σχεδιασμού animation (δυσδιάστατο, γραμμικό κλπ.), αλλά ακόμη κι αυτό μοιάζει εντελώς παράταιρο μέσα στο γενικότερο σύμπαν αλλοφροσύνης που χαρακτηρίζει τούτη την ταινία.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Υποθέτω ότι τα πολύ μικρά σε ηλικία παιδιά θα μείνουν ικανοποιημένα από το τραγούδι, τους χορούς και τη φασαρία των χαρακτήρων. Υπάρχουν σκηνές που εναλλάσσονται γρήγορα μεταξύ τους, καθώς και χρωματιστά σκηνικά γοητευτικά στο… «μικρότερο» μάτι. Α, ναι, και «αστείες» φάσεις με κλανιές, εννοείται.


MORE REVIEWS

ΓΚΟΤΖΙΛΑ x ΚΟΝΓΚ: Η ΝΕΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Ένα μυστηριώδες σήμα (κινδύνου;) έρχεται από τα βάθη της Κοίλης Γης και καλεί την ερευνητική ομάδα που προστατεύει τον Κονγκ στη Νήσο του Κρανίου να βρεθεί στα έγκατα αχαρτογράφητων περιοχών, ελπίζοντας να μην αναμειχθεί και ο Γκοτζίλα, προκαλώντας νέες επικές μάχες.

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΟΡΜΙΑ

Ποια είναι τα όρια των δικαιωμάτων μας επάνω στο ίδιο μας το σώμα, σε συνάρτηση με τις ανά την Ευρώπη υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις που ορίζουν το πόσο αυτό μας ανήκει; Ένα έργο τεκμηρίωσης που επιχειρεί να θίξει και να απαντήσει σε πολλά νομικά και ηθικά διλλήματα… ζωής και θανάτου.

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Μπολόνια, 1858. Εξάχρονο αγόρι οικογένειας Εβραίων τίθεται αναγκαστικά υπό την επιμέλεια του Πάπα, προκειμένου να μεγαλώσει σύμφωνα με τις αρχές της Καθολικής Εκκλησίας. Οι γονείς του θα κάνουν τα πάντα για να το πάρουν πίσω, όμως, η κόντρα με την παπική Ρώμη δεν είναι απλή υπόθεση.

Η ΧΙΜΑΙΡΑ

Φυλακόβιος αρχαιοκάπηλος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, όπου ξαναβρίσκοντας την παλιοπαρέα των συναδέλφων του, ξηγιέται… παλιά του τέχνη κόσκινο. Ή μήπως κυνηγάει χίμαιρες;

ΚΟΥΚΛΕΣ ΤΗΣ ΔΡΕΣΔΗΣ

Νεαρή δημοσιογράφος ερωτεύεται αιρετικής στάσης ζωγράφο και performance artist. Όταν η δεύτερη πεθαίνει, η πρώτη αγωνίζεται να νικήσει την ελληνική γραφειοκρατία, ζητώντας να παραλάβει τη σορό της αγαπημένης της συντρόφου.