FreeCinema

Follow us

Η ΜΙΚΡΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ (2022)

(FIREHEART)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Λοράν Ζαϊτούν, Θίοντορ Τάι
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 92'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: FEELGOOD

Η 16χρονη Τζόρτζια κατοικεί στην Νέα Υόρκη και ονειρεύεται να γίνει πυροσβέστρια, κάτι που μοιάζει τουλάχιστον ουτοπικό, λαμβάνοντας υπόψη πως βρισκόμαστε σε περίοδο κατά την οποία δεν επιτρεπόταν σε γυναίκες ν’ ακολουθήσουν το συγκεκριμένο επάγγελμα. Όταν μια σειρά αλλεπάλληλων εμπρησμών αναστατώνει το Broadway και οι τοπικοί πυροσβέστες αρχίζουν να εξαφανίζονται, ο πατέρας της Τζόρτζια θα κληθεί να βοηθήσει την κατάσταση και η νεαρή θ’ αρπάξει την ευκαιρία να πιάσει τη μάνικα!

Στην πρώτη τους σκηνοθετική μεγάλου μήκους δουλειά, ο Λοράν Ζαϊτούν και ο Θίοντορ Τάι, με προϋπηρεσία σε πολλαπλά γαλλικά… «φλομπέρ» ο πρώτος και αρκετές ταινίες κινουμένων σχεδίων ως μέλος του animation department ο δεύτερος («Kung-Fu Panda 2», «Πώς να Εκπαιδεύσετε το Δράκο σας 2»), καταπιάνονται με μια ιστορία ικανή ν’ αποτελέσει ισχυρή έμπνευση για τα μικρά κορίτσια. Δυστυχώς, λίγα πράγματα μπορούμε να κρατήσουμε πέρα απ’ αυτό, μιας και το στυλ του ψηφιακού animation είναι αρκετά αδιάφορο για να ξεχωρίσει έστω και λίγο, ενώ μετά τα μισά του φιλμ, το σενάριο «βαλτώνει» υπέρ του δέοντος.

Η ιστορία τοποθετείτε στα ‘30s της Νέας Υόρκης, όπου η 16χρονη πρωταγωνίστριά μας ονειρεύεται να γίνει πυροσβέστρια, μια ιδέα ουτοπική για τα δεδομένα της εποχής. Ουτοπική, τουλάχιστον για τα δεδομένα της ταινίας, μιας και η πρώτη καταγεγραμμένη γυναίκα πυροσβέστης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ήταν η σκλάβα Μόλι Γουίλιαμς, γύρω στο 1815. Η ύπαρξή της… μάλλον δεν θεωρήθηκε ιδιαίτερα εμπορική για ταινία κινουμένων σχεδίων, όμως, το ρεαλιστικό γεγονός πως οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν ένα απειροελάχιστο ποσοστό του Πυροσβεστικού Σώματος, παραμένει. Για να είμαστε και απόλυτα ειλικρινείς, δηλαδή, οτιδήποτε δίνει μία ευκαιρία να «σπάσουν» τα στερεότυπα σχετικά με τα φύλα και τις δουλειές που «μπορούν» να κάνουν, είναι απολύτως ευπρόσδεκτο, in our book.

Πέρα από το όλο inspiring μήνυμα, βέβαια, το «Μικρή Πυροσβέστης» ακολουθεί ένα ξεκάθαρα επίπεδο, τυπικό στόρι χωρίς εκπλήξεις. Η νεαρή Τζόρτζια που γίνεται… Τζο για να περάσει απαρατήρητη, μας θυμίζει ξεκάθαρα μια κάποια «Μουλάν», ενώ η ταινία γενικότερα δανείζεται στοιχεία από κωμωδίες που έχουν ως κεντρικό στοιχείο τη γυναικεία μεταμφίεση σε άνδρα. Σε συνδυασμό με το λιτό και αδιάφορο στυλ του animation που διαθέτει, ξεκάθαρα πρόκειται για ένα φιλμ που θα μπορέσει (έστω) να κρατήσει την προσοχή σε παιδιά ηλικιών από 7 έως 10 ετών. Αν εμπνεύσει και κάποιο κορίτσι, θα είναι ένα κέρδος.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Για μικρά παιδιά που οριακά θα πλησιάζουν τα 10 έτη, ίσως να πετύχετε και λαχείο. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα κρατήσει την προσοχή τους… το πολύ για ένα εικοσάλεπτο.


MORE REVIEWS

ΣΤΕΝΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΟΛΟ

Στα 1977, ένα βραδινό τηλεοπτικό talk show με θέμα τον εορτασμό του Halloween και καλεσμένους με ειδίκευση στο μεταφυσικό εξελίσσεται με τον εντελώς λάθος και εκτός προγραμματισμού τρόπο σε ζωντανή μετάδοση.

BACK TO BLACK

Η σύντομη πορεία της μουσικής καριέρας της Έιμι Γουάινχαουζ, παράλληλα με προσωπικές στιγμές που την οδήγησαν σε ένα τόσο απότομο και άδοξο τέλος.

GHOSTBUSTERS: Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΟΥ

Δαιμονική οντότητα που (πίσω στα 1904) προσπάθησε να κατακτήσει τον κόσμο με στρατιά από φαντάσματα, τρεφόμενη με αρνητικά συναισθήματα ώστε να μειώσει τις θερμοκρασίες στο απόλυτο μηδέν, επιστρέφει στη Νέα Υόρκη του σήμερα για να… το προσπαθήσει ξανά! Who you gonna call?

ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΝΕΟΙ

Οι ελπίδες και τα όνειρα μιας χούφτας επίδοξων ηθοποιών του περίφημου Théâtre des Amandiers στο Παρίσι των μέσων της δεκαετίας του ‘80.

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ

Αμερικανική οικογένεια μετακομίζει σε εξοχική αγγλική έπαυλη, δίχως να λογαριάζει τη φήμη πως το νέο τους σπίτι είναι… στοιχειωμένο εδώ και τρεις αιώνες. Και το φάντασμα του Σερ Σάιμον δεν πολυγουστάρει τους απρόσκλητους επισκέπτες!

MR KLEIN

MR KLEIN

Κοπελίτσα που θέλει να μπει στην Πυροσβεστική, βάζει μουστάκι και… μπουρλότο, να καούνε όλα, όχι άλλο παιδικό μικιμάου, έλεος!