FreeCinema

Follow us

ΦΥΓΑΜΕ! (2022)

(JADDEH KHAKI)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Πανάχ Παναχί
  • ΚΑΣΤ: Παντέα Παναχίχα, Μοχάμαντ Χασάν Μαντζουνί, Ραγιάν Σαρλάκ, Αμίν Σιμιάρ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 93'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: CAROUSEL FILMS

Μια οικογένεια Ιρανών συντροφεύει τον μεγαλύτερο γιο της μέχρι τα σύνορα με την Τουρκία, λίγο πριν το μόνιμο φευγιό του και τον επερχόμενο γάμο του στα ξένα.

Είχα κάθε λόγο ν’ ανησυχώ! Δεν είμαι καθόλου fan του ιρανικού σινεμά (και των παρεμφερών «ethnic» φιλμικών δειγμάτων που κατασκευάζονται με τακτικές «φάμπρικας» για να καταναλωθούν ως επί το πλείστον σε διεθνείς φεστιβαλικές διοργανώσεις). Εδώ, δε, έχουμε και περίπτωση ντεμπούτου… σογιού (!), καθώς μιλάμε για την πρώτη ταινία του υιού του Τζαφάρ Παναχί, Πανάχ. Το «Φύγαμε!» κατάφερε να ξεπεράσει την αρχική μου προδιάθεση, φανερώνει καλά δείγματα στη ματιά του σκηνοθέτη, όμως, ας μην υπερβάλουμε κιόλας. Πρόκειται για ένα μικρό φιλμ, το οποίο θα μπορούσε ν’ αφηγηθεί ακριβώς την ίδια ιστορία και σε διάρκεια έργου… μικρού μήκους.

Ένα SUV διασχίζει το (κυρίως ερημικό) ιρανικό τοπίο. Επιβάτες του, ένας μεσήλικας άνδρας με το ένα πόδι στο γύψο, η ευσυγκίνητη σύζυγός του, ο μεγάλος τους γιος στο τιμόνι του οδηγού, το μικρό του αδελφάκι κι ένα σκυλί ασαφώς άρρωστο. Οι δύο τελευταίοι σπάνε τα νεύρα όλων με τη φλυαρία, την αταξία και το σαματά τους. Διαρκώς καθ’ οδόν, μοιάζουν «κυνηγημένοι», ενίοτε αισθάνονται ότι μπορεί να παρακολουθούνται, σίγουρα δεν έχουν βγει για να πάνε εκδρομή στην ύπαιθρο.

Λόγω της χώρας προέλευσης του «Φύγαμε!», υποψιαζόμαστε την ύπαρξή μιας κάποιας πολιτικής «υποπλοκής», όμως, τα πράγματα είναι κυριολεκτικά απλά. Οι γονείς συντροφεύουν το παιδί τους μέχρι τα σύνορα με την Τουρκία, μέχρι να φτάσουν στο σημείο συνάντησης του επόμενου «συνοδού» του, ο οποίος θα του εξασφαλίσει τη δυνατότητα φυγής από το Ιράν, με προορισμό την Ευρώπη και σκοπό το γάμο. Το ξεκίνημα μιας άλλης, νέας ζωής. Σε κάθε ευκαιρία και στάση του ταξιδιού, η μάνα φέρνει (στενάχωρα) την κουβέντα στην αβεβαιότητά της για την απόφαση του γιου της, προσπαθεί να του αλλάξει μυαλά και σχέδια, φοβάται για τη ζωή του, αρνείται να δεχτεί τον αποχωρισμό. Δίπλα τους, ο πατέρας δείχνει πιο αμέτοχος συναισθηματικά, εκνευρίζεται με το γύψο στο πόδι και τις πατερίτσες που τον βοηθούν να περπατήσει (με το ζόρι), ενώ ο βενιαμίν της οικογένειας σπάει πλάκα με το παραμικρό, φλυαρεί αδιάκοπα, δεν έχει πάρει χαμπάρι για το τι συμβαίνει γύρω του. Και το σκυλί… στην κοσμάρα του.

Από τη στιγμή που ο σκοπός του ταξιδιού γνωστοποιείται στον θεατή, ο Πανάχ Παναχί χάνει ένα μεγάλο ατού του, καθώς οι πιο «άσχημες» και δραματικές υποψίες μας πάνε περίπατο, για να μείνουμε αντιμέτωποι μονάχα με τη διαχείριση του φιλμαρίσματος εντός κι εκτός του νοικιασμένου τετράτροχου και τα εξαιρετικά φωτογραφημένα κάδρα υπαίθρου του Αμίν Τζαφαρί. Το ανήλικο επωμίζεται το ρόλο του «comic relief» μ’ έναν παιδιάστικο (προφανώς) και προβλέψιμα «γλυκερό» τρόπο, η ιστορία αναζητά κάθε μικρό στερεότυπο «ανθρωπιάς» και ο Παναχί σκηνοθετεί απόλυτα… δυτικότροπα (!), με την καλή έννοια. Το «Φύγαμε!» δεν ανήκει σ’ εκείνα τα έργα του ιρανικού σινεμά που πατάνε πάνω στη μιζέρια κι έναν δήθεν ουμανισμό, για να πουλήσουν ευαισθησία στο κοινό του «art-house». Παραείναι απλό σε προθέσεις, σου απευθύνεται με εικόνες όμορφες και συναισθήματα πλέον βασικά, ώσπου να καταλάβει ο δημιουργός του ότι… δεν υφίσταται τελικός (σεναριακός) προορισμός!

Και κάπου γύρω στο τελευταίο τεταρτάκι του φιλμ, το ρίχνει στη «χαριτωμενιά». Το «εφέ» με τον έναστρο ουρανό, το κλείσιμο της «υποχρέωσης» με το σκυλί και δύο (παρακαλώ!) τραγούδια, δίνουν ένα αμήχανο φινάλε που αγκομαχάει για να βγάλει την όποια κορύφωση από το έργο, το οποίο πλέον έχει φανερώσει τις αδυναμίες του και την (μάλλον άδικη) προσπάθεια να μοιάσει με… κανονική ταινία μεγάλου μήκους. Τουλάχιστον, ο υιός Παναχί κάνει μια παρθενική εμφάνιση που αφήνει αξιοπρεπείς υποσχέσεις για τη συνέχεια της καριέρας του. Αρκεί να επιλέξει το σινεμά και ουχί να… φεσωθεί μια «προκάτ» φεστιβαλική πορεία. Ονόματα δεν λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε!

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Ελαφρύ σε διάθεση, σχεδόν feelgood και όχι ακριβώς αυτό που φαντάζεται ότι θα δει κανείς σε μια ιρανική ταινία, το «Φύγαμε!» συστήνει (με αισιοδοξία) ένα νέο όνομα σκηνοθέτη με… κληρονομιά, που όμως δείχνει πως θέλει να ξεφύγει από την «παγίδα» του art-house και του ethnic «ταγαριού». Αυτό το «ντεμί» του ύφους μπορεί να ξενίσει το σκληροπυρηνικό κοινό του «είδους», όμως, καλό είναι ν’ αρχίσει να συνηθίζει και σε κάτι πιο σύγχρονο η συγκεκριμένη… αρτηριοσκλήρωση. Αν έπεσε στην αντίληψή σας ο (εξ αλλοδαπής) χαρακτηρισμός ότι πρόκειται για το ιρανικό εφάμιλλο του «Little Miss Sunshine», απλά, βάλτε τα γέλια!


MORE REVIEWS

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Άνδρας που ζει μοναχικά σε ορεινή περιοχή, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του σε άγνωστη κοπέλα που, εν εξάλλω καταστάσει, του ζητά βοήθεια μέσα στη νύχτα, επικαλούμενη επίθεση πλάσματος (;) αγνώστου ταυτότητας και στοιχείων προς την ερευνητική ομάδα βιολόγων στην οποία ανήκει και είχε κατασκηνώσει στο παρακείμενο δάσος.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΓΚΙ

H ζωή έχει γίνει λίγο πολύ απαιτητική για τη Σούπερ Μάγκι. Καθώς η εγκληματικότητα στην πόλη είναι σε ύφεση, περνά τον χρόνο της βοηθώντας στην απόφραξη αποχετεύσεων και στην υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αντί να σώζει τον κόσμο. Σίγουρα δεν είχε επιλέξει κάτι τέτοιο! Όταν μια μοχθηρή ιδιοφυΐα της τεχνολογίας απειλεί να παγιδεύσει ολόκληρη την πόλη σε μια «τέλεια» προσομοίωση metaverse, η Μάγκι και ο Σουίτι πρέπει να συνεργαστούν για να σώσουν την κατάσταση για άλλη μια φορά. Μήπως είναι και η τελευταία περιπέτεια του δυναμικού ντουέτου;

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ

Γερμανική πολυεθνική που επιθυμεί ν’ ανοίξει supermarket σε χωριό της Σλοβενίας στέλνει επιτόπου εκπρόσωπό της για αυτοψία. Εκείνη, όμως, πέφτει πάνω σε κάτι φευγάτους τύπους που για hobby τους έχουν… την αναπαράσταση μαχών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ούτε ζωγραφιστούς δεν θέλουν να βλέπουν τους Γερμανούς!

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Ο Αρτ και ο Πάτρικ καψουρεύονται την Τάσι. Και οι τρεις τους παίζουν tennis επαγγελματικά. Και θέλουν να κερδίζουν. Αλλά στο… κρεβάτι τρίτος δε χωρεί.

ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΝΕΥΜΑ

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών, η μικρή Σαλομέ βιώνει τον θάνατο της αγαπημένης της γιαγιάς. Εν μέσω οικογενειακών φιλονικιών περί των διαδικαστικών της κηδείας, το πνεύμα της μακαρίτισσας «στοιχειώνει» την αθώα πιτσιρίκα.