FreeCinema

Follow us

ΚΑΡΟ ΝΙΝΤΖΑ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ (2021)

(TERNET NINJA 2)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τόρμπιορν Κριστόφερσεν, Άντερς Μάτεσεν
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 86'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: TANWEER / FILMTRADE

Εν αναμονή αποφυλάκισης του Φίλιπ Έπερμιντ, του ανθρώπου που σκότωσε με τα ίδια του τα χέρια ένα αθώο παιδί στην πρώτη ταινία της σειράς, ο Καρό Νίντζα και ο Άλεξ ενώνουν και πάλι τις δυνάμεις τους προκειμένου να βάλουν τέλος στην κυριαρχία του δολοφόνου, μια και καλή.

Τρία χρόνια πριν, ένα καρό κουκλάκι «ninja» έκανε τη διαφορά στα εισαγόμενα animation, με το φιλμ των Κριστόφερσεν και Μάτεσεν να φέρνει έναν αέρα ανανέωσης (κλισέ, μα και αλήθεια) στο ταλαιπωρημένο είδος των κινουμένων σχεδίων που συστήνονται (και) στις ελληνικές αίθουσες κάθε χρόνο. Ειλικρινά, πάντως, κάθε άλλο παρά «παιδικό» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το «Καρό Νίντζα», με θεματικές «τζιζ» που αφορούν στην παιδική εργασία, σε δολοφονίες (!) παιδιών και στην αθυρόστομη χρήση της γλώσσας από έναν κατά τα άλλα εξαιρετικά γλυκούλη… πάνινο ninja.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι δρόμοι του ομώνυμου ήρωα και του Άλεξ χώρισαν, όταν κατάφεραν να οδηγήσουν τον απάνθρωπο Φίλιπ Έπερμιντ στη φυλακή. Ο Άλεξ συνεχίζει τη σχολική του ζωή (διεκδικώντας το κορίτσι των ονείρων του, που όμως δεν τον βρίσκει αρκετά… «κακό παιδί»!) και ο Καρό Ninja έχει πλέον εξαφανιστεί. Όταν, ξαφνικά, δρομολογηθεί η αποφυλάκιση του Έπερμιντ (με καθόλου νόμιμες διαδικασίες), οι δυο τους θα βρεθούν και πάλι μαζί προκειμένου να δώσουν ένα οριστικό τέλος στις δολοφονικές τάσεις του εγκληματία, ο οποίος τώρα έχει βάλει ως στόχο την εξόντωση όλων των υπόλοιπων παιδιών που είχαν γίνει μάρτυρες της πρώτης δολοφονίας. Ο Άλεξ θα πείσει την οικογένειά του, ώστε να ταξιδέψουν μέχρι την μακρινή Ταϊλάνδη προκειμένου ο φίλος του κι εκείνος να σταματήσουν τον παρανοϊκό δολοφόνο πριν να ‘ναι πολύ αργά για τα παιδιά. Ο χρόνος έχει ήδη αρχίσει να μετρά αντίστροφα.

Οι Κριστόφερσεν και Μάτεσεν συνεχίζουν την καλή δουλειά και σε τούτη τη συνέχεια του δημοφιλούς, δανέζικου animation, το οποίο μπορεί να μην χαρακτηρίζεται από τη δυναμική της πρώτης ταινίας, εντούτοις παραμένει ένα άξιο sequel, αυστηρά για μεγαλύτερα παιδιά, όπως υποδεικνύει και η αρχή του φιλμ, στο οποίο παρακολουθούμε μια αιματηρή δολοφονία με το καλημέρα σας, γεγονός που αν μη τι άλλο δείχνει (για ακόμη μια φορά) τις διαθέσεις των δημιουργών.

Η αλήθεια είναι πως αναμέναμε μια δεύτερη ταινία που θα συνέχιζε την ιστορία του Καρό Ninja (και περιμένουμε και μια τρίτη, αν κρίνουμε από το φινάλε τούτης εδώ) και δεν απογοητευτήκαμε. Η υπόθεση μεταφέρεται πλέον στην εξωτική Ταϊλάνδη, με το δίδυμο των σκηνοθετών να στήνει μια γεμάτη περιπέτεια με δράση και (αθυρόστομο) χιούμορ, που σίγουρα θα διασκεδάσει τους θεατές οι οποίοι βρίσκονται σε κάποια οριακά προεφηβική ή εφηβική ηλικία. Εξάλλου, εδώ υπάρχει (μέχρι) και μια ειλικρινής καταγραφή της πραγματικότητας χωρών όπως η Ταϊλάνδη, η οποία τυγχάνει ιδιαιτέρως γνωστή για τον σεξοτουρισμό της. Οι Κριστόφερσεν και Μάτεσεν παραθέτουν αυτή την πραγματικότητα ως αναπόσπαστο κομμάτι του φιλμικού τους σύμπαντος, όπως φαίνεται και σε μία από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές της ταινίας, όπου η οικογένεια βγάζει αναμνηστική φωτογραφία με τα λεγόμενα «ladyboys» της Ταϊλάνδης (τα «αγορίτσια», όπως αποδόθηκαν στην ελληνική μεταγλώττιση), εικόνες δηλαδή που δεν βλέπουμε εύκολα σε animation εν γένει, πόσω μάλλον σε κινούμενα σχέδια που «περνάνε» για παιδικά.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αν είχες δει το πρώτο «Καρό Νίντζα» και είχες περάσει καλά, δεν υπάρχει περίπτωση να μη σου αρέσει τούτη εδώ η συνέχεια, η οποία κινείται σε παρόμοια μονοπάτια. Αν εξαιρέσεις το γεγονός ότι έχει «χαθεί» η αίσθηση της έκπληξης, ότι δηλαδή παρακολουθείς ένα τόσο μη συμβατικό animation, τότε πάνω-κάτω ξέρεις ακριβώς τι να περιμένεις. Και δεν θ’ απογοητευτείς.


MORE REVIEWS

ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΙΣ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ

Άνδρας που ζει μοναχικά σε ορεινή περιοχή, ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του σε άγνωστη κοπέλα που, εν εξάλλω καταστάσει, του ζητά βοήθεια μέσα στη νύχτα, επικαλούμενη επίθεση πλάσματος (;) αγνώστου ταυτότητας και στοιχείων προς την ερευνητική ομάδα βιολόγων στην οποία ανήκει και είχε κατασκηνώσει στο παρακείμενο δάσος.

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΗΡΩΑΣ

Γερμανική πολυεθνική που επιθυμεί ν’ ανοίξει supermarket σε χωριό της Σλοβενίας στέλνει επιτόπου εκπρόσωπό της για αυτοψία. Εκείνη, όμως, πέφτει πάνω σε κάτι φευγάτους τύπους που για hobby τους έχουν… την αναπαράσταση μαχών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και ούτε ζωγραφιστούς δεν θέλουν να βλέπουν τους Γερμανούς!

ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ

Ο Αρτ και ο Πάτρικ καψουρεύονται την Τάσι. Και οι τρεις τους παίζουν tennis επαγγελματικά. Και θέλουν να κερδίζουν. Αλλά στο… κρεβάτι τρίτος δε χωρεί.

ΖΩΝΤΑΝΟ ΠΝΕΥΜΑ

Κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών της διακοπών, η μικρή Σαλομέ βιώνει τον θάνατο της αγαπημένης της γιαγιάς. Εν μέσω οικογενειακών φιλονικιών περί των διαδικαστικών της κηδείας, το πνεύμα της μακαρίτισσας «στοιχειώνει» την αθώα πιτσιρίκα.

ΧΩΡΙΣ ΟΞΥΓΟΝΟ

Στο Μπρούκλιν του 2039, με τη ζωή να έχει σχεδόν εξαφανιστεί εξαιτίας της απώλειας οξυγόνου, μια οικογένεια επιστημόνων έχει βρει τη βιώσιμη λύση να αναπνέει… εντός της οικίας της, για να γίνει στόχος απρόσκλητων επισκεπτών που ή ζητούν τη βοήθειά της για ν’ αναπαράγουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό της ή επιδιώκουν να πάρουν τη θέση της.