FreeCinema

Follow us

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ (2022)

(THE INVITATION)

  • ΕΙΔΟΣ: Τρόμου
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζέσικα Μ. Τόμσον
  • ΚΑΣΤ: Νάταλι Εμάνιουελ, Τόμας Ντόχερτι, Σον Πέρτγουι, Χιου Σκίνερ, Αλάνα Μπόντεν, Κάρολ Ανν Κρόφορντ, Στέφανι Κορνελιούσεν
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 105'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: FEELGOOD

Η Ίβι κάνει από περιέργεια ένα DNA test για ν’ ανακαλύψει το γενεαλογικό της δέντρο και ανακαλύπτει χαμένους συγγενείς στη Μεγάλη Βρετανία. Θα προσκληθεί για να παραστεί σε γάμο του σογιού εκεί και θα γνωρίσει μυστηριώδη ευγενή που θα την φλερτάρει επίμονα, ώσπου να καταλάβει (κάπως αργά) τους πραγματικούς σκοπούς του.

Το ταλαίπωρο είδος του σινεμά τρόμου γνωρίζει εδώ ακόμη μία από τις… χειρότερες στιγμές του, σε μια παραγωγή του δευτεράντζα division της SONY, Screen Gems. «Η Πρόσκληση» είναι περίπτωση έργου που δεν θα άξιζε κάτι παραπάνω από πρεμιέρα σε τηλεοπτική πλατφόρμα (πλέον), μα εντελώς μυστηριωδώς έκανε την παρθενική του εμφάνιση στις αίθουσες, στηρίζοντας κάποιες ελάχιστες ελπίδες προσοχής στο γεγονός ότι η πρωταγωνίστριά του ανήκε στο (πολυπληθές, οπότε… what’s the point;) καστ του «Game of Thrones».

Το μέγα πρόβλημα δεν είναι το πόσο τραγελαφικά κακή είναι η ταινία από μόνη της, αλλά τα αδίστακτα αποκαλυπτικά trailers της, τα οποία δεν αφήνουν να αιωρείται ίχνος μυστηρίου γύρω από την… πλήρη πλοκή του φιλμ (κι ύστερα τρώμε εμείς το «κράξιμο» για δήθεν spoilers στις κριτικές μας)! Το σενάριο προσπαθεί με… νύχια και με δόντια (#diplhs) να κρύψει την πραγματική ταυτότητα του οικοδεσπότη – λόρδο Ντε Βιλ (καλό, ε;) του αγγλικού πύργου (με γυρίσματα στην Ουγγαρία για λόγους… φτήνιας) και σου πετάει την απάντηση στο τελευταίο ημίωρο σαν δήθεν «κλου» – έκπληξη, προκαλώντας τουλάχιστον το μειδίαμα. Ταυτόχρονα, έχει χάσει κάθε ευκαιρία ανάπτυξης της «ανατροπής», η οποία αναλώνεται στα στερεοτυπικά κυνηγητά σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, με πλείστες όσες απιθανότητες που αναδεικνύουν την κεντρική (και μόνη εναντίον όλων!) ηρωίδα σε ένα είδος… superhero. Το κοινό αυτών των ταινιών, ξέρετε, δεν είναι τόσο ηλίθιο. Και βλέπει και trailers…

Άπαξ και φτάνουμε στη σκηνή του «τώρα θα πέσουν οι μάσκες» δείπνου, όπου η νεαρή Αμερικάνα θα αντιληφθεί ποιος είναι ο επόμενος και… απέθαντος ρόλος της, η «Πρόσκληση» μετατρέπεται σε ένα camp θέαμα ατυχέστατης αφήγησης, υποκριτικής για «μπουλούκι», κακομοιριασμένων σκηνικών και ψηφιακών εφέ, που βαριέσαι ν’ απολαύσεις ακόμη και για τους λάθος λόγους. Τώρα, αν η δημιουργός του φιλμ θεωρεί ότι έχει ενθέσει μέσα σε όλο αυτό το τσίρκο και… «αλληγορικές» πινελιές γύρω από θέματα όπως η φυλή, η ταξική προέλευση και η υπεροχή του παντοδύναμου ανδρός, με στόχο να τα απομυθοποιήσει ή να τα κριτικάρει, μάλλον για λόγους «τακτ» ουδείς τόλμησε να της πει στα γυρίσματα πως η… μπαναλαρία έχει και τα όριά της!

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Φτου, σκόρδα! Μακριά από μας!


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

Διάσημος συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από τριανταπέντε χρόνια απουσίας, προκειμένου να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις. Η τυχαία συνάντηση με τον γιο παλιού συμμαθητή του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του εφηβικός έρωτας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, αλλά και των συγκρούσεων.

MR KLEIN

MR KLEIN

Μπρος στην εκκλησιά μια ακόμα δαγκωνιά θέλεις να μου δώσεις, μπρος στην εκκλησιά ακόμα μια φορά θες να με στραγγίξεις.