FreeCinema

Follow us

Η DC ΛΕΓΕΩΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΟΥΠΕΡ-ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ (2022)

(DC LEAGUE OF SUPER-PETS)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζάρεντ Στερν, Σαμ Τζ. Λεβίν
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 105'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: TANWEER

Όταν ο Jor-El αποχωρίζεται τον μονάκριβο γιο του, Kal-El, πριν την καταστροφή του πλανήτη Κρύπτον, ένα μικρό σκυλάκι κατορθώνει να μπει στην κάψουλα σωτηρίας του μωρού… Superman, με προορισμό τη Γη. Στο παρόν, ο τετράποδος Krypto είναι ο αχώριστος φίλος του αγαπημένου υπερήρωα, όμως, το ρομάντζο του τελευταίου με τη Λόις Λέιν… μπορεί να τον βάλει σε δεύτερη μοίρα;

Όχι! Οι superhero movies δεν αρκούν! Πρέπει η «εκπαίδευση» στις φιλμικές περιπέτειες των κομιξάδικων ηρώων να ξεκινήσει από… τα νήπια! Μπορεί να έχουν υπάρξει πλείστες όσες animated παραγωγές από τα δύο μεγαλύτερα (και αντίπαλα) studios γι’ αυτό το genre, όμως, εδώ (αν θυμάμαι καλά) βλέπουμε για πρώτη φορά να χρησιμοποιούνται κλασικά ονόματα των comics σε κάτι τόσο παιδικό! Εάν, δε, αυτός ο προσανατολισμός δε συγκρουόταν (και) με το… παιδιάστικο, το αποτέλεσμα θα ήταν εξαιρετικό. «Η DC Λεγεώνα από τα Σούπερ-Κατοικίδια», όμως, προσπαθεί να ικανοποιήσει τους πάντες και κάπου… αδικεί τον εαυτό της.

Το concept της ανησυχίας της εμφάνισης ερωτικού συντρόφου που μπορεί να παραγκωνίσει τη σημασία της ύπαρξης ενός pet στη ζωή του, το είχαμε δει και στη συνέχεια του «Μπάτε Σκύλοι Αλέστε» (2019). Εδώ παίρνει μία πιο… εξωφρενική τροπή, καθώς μιλάμε για τον Krypto, τον τετράποδο φίλο και μοναδικό συγκάτοικο του Superman, ο οποίος επίσης έχει υπερδυνάμεις κι έχει μεγαλώσει μαζί με το αφεντικό του… αποκλειστικά! Από τη μία, λοιπόν, εδώ έχουμε την «απειλή» της εμφάνισης της Λόις Λέιν, ενός «αντίπαλου» που μπορεί να προστεθεί στο σπιτικό τους αργά ή γρήγορα, διεκδικώντας την προτεραιότητα στην προσοχή και την αφοσίωση του Superman. Όλο αυτό θα μπορούσε από μόνο του να σταθεί σαν πλοκή τούτης της animated ταινίας, της οποίας ο ψηφιακό σχέδιο είναι χάρμα οφθαλμών. Το studio της DC (και της Warner), όμως, (προφανώς) θέλησαν να περιπλέξουν τα πράγματα και να δημιουργήσουν ένα φιλμ που θα «μιλά» όχι μόνο στα παιδάκια, αλλά και στις ορδές των ενήλικων nerds που έχουν γαλουχηθεί στο να παρακολουθούν (σχεδόν μονάχα) μία φόρμουλα σ’ αυτό το είδος. Οπότε, εδώ εισχωρεί και η (θεόκουλη) υποπλοκή με σατανικό ινδικό χοιρίδιο, πρώην πειραματόζωο του Λεξ Λούθορ, το οποίο εκμεταλλεύεται τις μαγικές ιδιότητες κομματιού πορτοκαλί κρυπτονίτη για να προκαλέσει το χάος, δημιουργώντας στρατιά από τρωκτικά με απίστευτες υπερδυνάμεις!

Ακολουθεί το στερεοτυπικό τουρλουμπούκι συγκρούσεων, καταστροφών και κλιμάκωσης μαχών με ή χωρίς υπερδυνάμεις (για την «ανατροπή» του πράγματος), μπουκάρουν και όλοι οι mega stars των superheroes της DC και κάπου… χάνεται η μπάλα ως προς το ποιον αφορά πραγματικά τούτη η ταινία. Διότι, ακριβώς ότι βλέπουμε συνήθως στις ενήλικες κομιξάδικες υπερπαραγωγές, εδώ αποκτά μια λανθάνουσα πτυχή παιδιάστικου που ενίοτε θεωρεί ότι πρέπει να λειτουργήσει όσο πιο… παιδικά γίνεται. Χαίρεσαι να το βλέπεις, μεν, όμως το σενάριο και η δράση αστοχούν, αφήνοντας μερικά απολαυστικά highlights να ξεχωρίζουν και να σου επισημαίνουν πόσο… χαμένη ευκαιρία είναι το εγχείρημα (η παρουσία του Batman κλέβει την παράσταση, μαζί με τη… φονική ψιψίνα με την ουρά πολυ-όπλο, που θυμίζει την τσαμπουκαλεμένη Harley Quinn, αν ήταν τετράποδο pet!).

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Θέαμα που θέλει να θυμίσει αυτά που καταναλώνουν οι έφηβοι fans των superheroes στα multiplex, αλλά με διάθεση να ταυτιστεί κι ένα εντελώς ανήλικο κοινό, στο οποίο το φιλμ συστήνει ολόκληρη την «πινακοθήκη» υπερηρώων της DC (μέχρι και τον Black Adam έχουν συμπεριλάβει στην τελευταία after credits σκηνή, προετοιμάζοντας το έδαφος για την ομώνυμη περιπέτεια με τον Ντουέιν Τζόνσον, που έρχεται τον επόμενο μήνα). Εξαιρετικό animation και σοβαρό επίπεδο παραγωγής, εννοείται. Αν έχετε πιτσιρίκια που θέλετε να τους μάθετε (ντε και καλά…) την ύπαρξη του Superman και της «παρέας» του, ιδού η ευκαιρία. Προσωπικά, πάντως, δεν επικροτώ στον «εθισμό» από τέτοιες ηλικίες (στις οποίες απευθύνεται βασικά το έργο).


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΕΝΑ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

Στα Τίρανα του σήμερα, ο Αγκίμ κι ο Γκεζίμ, κωφά και πανομοιότυπα δίδυμα αδέλφια που μοιράζονται την ίδια στέγη, ανακαλύπτουν πως οδηγούνται σταδιακά στην τύφλωση εξαιτίας μιας γενετικής ασθένειας.