FreeCinema

Follow us

ATLANTIC CITY (1980)

  • ΕΙΔΟΣ: Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Λουί Μαλ
  • ΚΑΣΤ: Μπερτ Λάνκαστερ, Σούζαν Σαράντον, Κέιτ Ριντ, Μισέλ Πικολί, Χόλις ΜακΛάρεν, Ρόμπερτ Τζόι
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 104'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: SUMMER CLASSICS

Γερασμένος μικροκακοποιός προσπαθεί να προστατεύσει νεαρή γυναίκα που βρίσκεται μπλεγμένη σε ιστορία κλοπής ναρκωτικών την οποία διέπραξε ο πρώην σύζυγός της και τώρα καταδιώκεται από το οργανωμένο έγκλημα, σ’ ένα υπό κατάρρευση και έτοιμο να προσαρμοστεί σε κανόνες «ανάπτυξης» Ατλάντικ Σίτυ.

Δύο ταινίες της δεκαετίας του ’80 κρύβουν μέσα τους έναν κοινό θεματικό δεσμό που σχετίζεται με το είδος του crime drama: η «Mona Lisa» (1986) του Νιλ Τζόρνταν και τούτη εδώ. Πίσω από τις ιστορίες τους εντοπίζει κανείς το «φάντασμα» του παλιού, μια «αθώα» νοσταλγική και πένθιμη προσέγγιση του κόσμου του οργανωμένου εγκλήματος, που πρόκειται να δώσει τη σκυτάλη σε κάτι πολύ πιο σκοτεινό και αμοραλιστικό, το οποίο θα λειτουργήσει με αξιακούς μηχανισμούς σαφώς πιο διαβρωμένους, σάπιους κι επικίνδυνους. Είναι η σύγχρονη «νέα τάξη» πραγμάτων. (Σ)τα απόνερα της οποίας υποχρεωνόμαστε να βιώνουμε μέχρι σήμερα, κατρακυλώντας όλο και πιο χαμηλά…

Τυπάκος με παρουσιαστικό «χασικλή» νομίζει πως έκανε την τύχη του, κλέβοντας από κρυψώνα συμμορίας διόλου αμελητέα ποσότητα κοκαΐνης στη Φιλαδέλφεια. Θα πάρει την έγκυο κοπέλα του και θα κατευθυνθούν προς Ατλάντικ Σίτυ, εκεί όπου εργάζεται η πρώην σύζυγος εκείνου και αδελφή εκείνης! Η Σάλι θα υποχρεωθεί να τους φιλοξενήσει για μια-δυο βραδιές δίχως να γνωρίζει τι έχει προηγηθεί, ενώ ο Ντέιβ θα προσπαθήσει να ξεπουλήσει το εμπόρευμα, αντιμετωπίζοντας το δισταγμό του ντόπιου υποκόσμου. Όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν υπό το άγρυπνο βλέμμα του Λου, παλαίμαχου μικροκακοποιού και γείτονα της Σάλι, την οποία παρακολουθεί ως stalker με ασίγαστο πάθος κι αναζητά τρόπους να την πλησιάσει και στην καθημερινή του(ς) ζωή.

Ο Λουί Μαλ κινηματογραφεί σε μια πόλη υπό ανέγερση, προσθέτοντας τη σημειολογία του σε στάδια κατεδάφισης φόντου του, για να δηλώσει ακόμη και μεταφορικά την «αλλαγή φρουράς» του κόσμου της παρανομίας, ενός σύμπαντος όπου ο λόγος τιμής μετρούσε και, παραδόξως, ο σεβασμός, οι τρόποι και η αξιοπρέπεια καθόριζαν ακόμη και την επιβίωσή σου μέσα σ’ αυτό. Ο Λου εκπροσωπεί εκείνη την παλιά κουλτούρα του εγκλήματος που αποχαιρετά την πόλη που γνώρισε και τον συντηρούσε για πολλά χρόνια, καθώς τα casino παίρνουν πια το ελεύθερο της νόμιμης λειτουργίας (από το 1976) και τα πάντα ξαναχτίζονται, πιο λαμπερά, πιο «εμπορικά», πιο επιχειρηματικά… τυχοδιωκτικά, φέρνοντας μαζί τους στο παρασκήνιο συμμορίες και «προστάτες» δίχως κανόνες και αρχές. Απλά, εκτελεστές φονικών εντολών (υπόδειγμα η σεκάνς καταδίωξης στο κινούμενο parking, με μια δολοφονία ψυχρά παγερή και σαδιστική).

Όπως και ο Μπομπ Χόσκινς στο φιλμ του Νιλ Τζόρνταν, ο βασικός ήρωας του Μαλ φαντασιώνει ένα δικό του ρομάντζο απόδρασης από την πραγματικότητα, με το αδιέξοδο αυτό αίσθημα να προδικάζει από νωρίς την ήττα και τον εγκλωβισμό στα ερείπια του παρελθόντος. Ο Μπερτ Λάνκαστερ αποδίδει με αυθεντική φινέτσα και αρρενωπότητα αγέραστη αυτό που υποδηλώνει ο χαρακτήρας του (και το έργο), δίπλα στην εκπληκτική Σούζαν Σαράντον, με την αφέλεια και την κουτοπονηριά του θηλυκού που πάντα θα βρίσκει τον τρόπο να επιβιώνει. Αν και όχι απαραίτητα προς ένα καλύτερο αύριο.

Τόσες δεκαετίες αργότερα, η επιστροφή στο «Atlantic City» μας (υπεν)θυμίζει γιατί το φιλμ του Μαλ προτάθηκε για πέντε βραβεία Όσκαρ (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, πρωτότυπου σεναρίου, πρώτου ανδρικού και πρώτου γυναικείου ρόλου) κι εξακολουθεί να αναδύει μια αλλόκοτη αίσθηση «παραμυθιού», με κόντρα στοιχεία που σαρκάζουν με σκληρότητα το περίφημο «αμερικάνικο όνειρο». Αυτό που πάντοτε θα τσαλαπατά η αλήθεια. Της κοινωνίας και των ανθρώπων της. Από το κακό στο χειρότερο, όσο περνά ο χρόνος. Γι’ αυτό και το «ψέμα» του σινεμά (θα) παραμένει αλώβητο.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Μία από τις ωραίες αλλά ελαφρώς ξεχασμένες αμερικάνικες ταινίες του Λουί Μαλ που στην εποχή της είχε αξιοσημείωτη υποδοχή, σας καλεί για αναθεώρηση, επιβεβαίωση ή ανακάλυψη στα θερινά σινεμά. Σταθερή αξία το φιλμ, ο σκηνοθέτης και το δυναμικό των πρωταγωνιστών του. Περισσότερο θα μιλήσει σε ένα πιο adult κοινό, το οποίο θα αναγνωρίσει βαθύτερα τους κώδικες του genre αλλά και τις αλληγορίες του περιεχομένου του.


MORE REVIEWS

ΑΓΡΙΑ ΦΥΣΗ

Ολιγοήμερο ταξίδι εταιρικού bonding σε απομονωμένο hiking retreat αυστραλέζικου εθνικού πάρκου καταλήγει σε θρίλερ, με την εξαφάνιση μιας γυναίκας η οποία (διόλου συμπτωματικά;) λειτουργούσε ως πληροφοριοδότης για λογαριασμό ομοσπονδιακών πρακτόρων. Υπάρχει χρόνος για να βρεθεί ζωντανή ή μήπως πρόκειται για ένα καλοστημένο σχέδιο δολοφονίας;

ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΔΕΣΜΟΣ

Στο μεγάλο «πουθενά» του Νέου Μεξικού, κάπου στα ‘80s, η Λου, επιστάτρια ενός βουτηγμένου στην τεστοστερόνη γυμναστηρίου, θα ερωτευθεί την Τζάκι, μια bodybuilder περαστική από τα μέρη εκείνα, που δεν έχει στον ήλιο μοίρα, μα ονειρεύεται περισσότερα μούσκουλα και δόξα. Γύρω τους, όμως, συγκεντρώνονται αρκετά… πτώματα και χρέη παλιά κι αλύτρωτα.

ΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

Όταν έπειτα από έλεγχο αλκοτέστ του αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης, ο Μαρκ οφείλει να περάσει από μια σειρά ιατρικών και ψυχολογικών σεμιναρίων αξιολόγησης, εάν επιθυμεί να το πάρει ξανά πίσω. Το αληθινό πρόβλημα του Μαρκ, όμως, δεν είναι η προσωρινή απώλεια του διπλώματός του, αλλά η μη συνειδητοποίηση της κατάστασης την οποία βιώνει ως… αλκοολικός.

ΕΓΩ, ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ

Δύο έφηβα αγόρια ξεκινούν από το Ντακάρ της Σενεγάλης κυνηγώντας το όνειρο της καλύτερης ζωής στην Ευρώπη. Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιταλία, να εύχεσαι να μην είναι μακρύς ο δρόμος.

ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΟΠΛΟΙΟ

Η καθημερινότητα στο πλωτό κέντρο φροντίδας πασχόντων από ψυχικές διαταραχές «Adamant», το οποίο βρίσκεται δεμένο σε προβλήτα του Σηκουάνα στο Παρίσι.