FreeCinema

Follow us

ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ (1960)

(THE BATTLE OF THE SEXES)

  • ΕΙΔΟΣ: Κωμωδία
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τσαρλς Κράιτον
  • ΚΑΣΤ: Πίτερ Σέλερς, Ρόμπερτ Μόρλεϊ, Κόνστανς Κάμινγκς, Ρόντι ΜακΜίλαν, Τζέιμσον Κλαρκ, Άλεξ Μακένζι, Μάουλτρι Κέλσαλ, Ντόναλντ Πλέζανς
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 84'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: BIBLIOTHEQUE

Παραδοσιακή σκωτσέζικη εταιρεία που παράγει ύφασμα tweed δέχεται την επίθεση… εκμοντερνισμού από Αμερικανίδα business woman, η οποία «την πέφτει» στον κληρονόμο – ιδιοκτήτη της ώστε να ικανοποιηθούν τα δικά της καπρίτσια, φέρνοντας τον πανικό στο ανδροκρατούμενο προσωπικό της. Ένας κανονικός πόλεμος των φύλων, δηλαδή!

Να και μία επανέκδοση… ξάφνιασμα! Είναι προφανές το δέλεαρ (λέγε με Πίτερ Σέλερς…), αλλά πίσω από το όνομα του κοσμαγάπητου κωμικού βρίσκεται μια σάτιρα που ακόμη διατηρεί τις αιχμές της γύρω από το θέμα σύγκρουσης και υπεροχής της ανδροκρατούμενης κοινωνίας έναντι του… «ασθενούς» φύλου. Επίσης, ας τονιστεί η ιδιαιτερότητα του διαβατηρίου του «Δολοφόνου για Γέλια», που αν και εμφανίζεται ως βρετανικό φιλμ, στην ουσία πρόκειται για ένα ξεκάθαρα σκωτσέζικο έργο, μάλλον το μοναδικό εκείνης της περιόδου από το συγκεκριμένο είδος, το οποίο είχε επιτυχία και στέκεται στο χρόνο, μετά το θρυλικό «Whisky Galore!» (1949) των Ealing Studios.

Το εισαγωγικό της ταινίας είναι εξαιρετικό, με τον άγριο σαρκασμό κατά της… ανακάλυψης της Αμερικής, ως «μητέρας» όλων των κακών που βασανίζουν την ανθρωπότητα! Η εμφάνιση της «νέας γυναίκας» που ανατρέπει τα εργασιακά δεδομένα του «ισχυρού» φύλου πατάει κουμπιά πρόκλησης πολύ ευαίσθητα τη σήμερον ημέρα, καθώς ο χαρακτήρας της Άντζελα προκαλεί σκέψεις στο προσωπικό μιας μεγάλης εταιρείας να την… ξαποστείλουν για έρευνα εξαγωγών όσο πιο μακριά γίνεται. Η ιδέα της Σκωτίας φαντάζει ιδανική και ο θηλυκός κέρβερος αναλαμβάνει δράση στη χώρα όπου «οι πιο κοντές φούστες φοριούνται από τους άνδρες»!

Η Άντζελα θα κάνει «ντου» σε παραδοσιακή, μικρή φίρμα υφασμάτων με ειδίκευση στο tweed και θα βάλει τα δυνατά της ώστε να πείσει το νέο αφεντικό της, τον άρτι αφιχθέντα (και ψιλοάχρηστο) κληρονόμο της επιχείρησης, ο οποίος πρωτίστως ορέγεται τα κάλλη της, να τοποθετηθεί η εταιρεία στα πρότυπα εκσυγχρονισμού του 20ου αιώνα. Το σχέδιο προβλέπει μηχανοργάνωση στα γραφεία και αντικατάσταση των απλών ντόπιων (που υφαίνουν τα πάντα από τα απομονωμένα χωριατόσπιτά τους) με μηχανές εργοστασίου, το οποίο θα πρέπει να χτιστεί και να λειτουργήσει με πλάνο ν’ αυξηθεί η παραγωγή. Μιλάμε για την περίφημη «ανάπτυξη», δηλαδή…

Το σενάριο αποτελεί χάρμα έμπνευσης και χιούμορ (δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι σε αρχικά σχέδια φιλμικής μεταφοράς του έργου, είχε ενδιαφερθεί να το σκηνοθετήσει ο Μπίλι Γουάιλντερ), συνδυάζοντας την επιθετικότητα του μοντέρνου έναντι του δήθεν «παλαιού» που πρέπει να αντικατασταθεί με κάθε κόστος, ενώ από δίπλα στέκει η μεθοδικότητα της διαχείρισης κρίσης από την πλευρά του άνδρα ή της γυναίκας. Η ηγετική μορφή του προσωπικού της εταιρείας, ο κύριος Μάρτιν, θα περάσει στην αντεπίθεση, σαμποτάροντας κάθε κίνηση νεωτερισμού της Άντζελα, η οποία κάποια στιγμή διαπιστώνει τι συμβαίνει στο «πολεμικό μέτωπο» και ανατρέπει τις προβλέψεις εκείνου, χρησιμοποιώντας αυτό που λέει το cult ελληνικό άσμα: «Θέλει και Λίγο Πουτανιά»!

Παραδόξως, το μήνυμα της ταινίας γυρίζει (πόσω μάλλον για τους θεατές του σήμερα) boomerang και πλήττει ελαφρώς τη σκηνοθετική απόπειρα του Τσαρλς Κράιτον (ο σπουδαίος δημιουργός αρκετών παραγωγών των Ealing, με κορωνίδα τη «Συμμορία των Εντιμότατων» του 1951) να προσφέρει κάτι πιο μοντέρνο στο κοινό των αρχών της δεκαετίας του ’60, από το να παραμείνει πιστός στο ύφος της βρετανικής κωμωδίας του παρελθόντος. Η πιο φαρσική εξέλιξη της πλοκής και τα δολοφονικά σχέδια του κυρίου Μάρτιν… λοξοδρομούν σε σχέση με το υπόλοιπο φιλμ. Και πάλι, όμως, οι ηθοποιοί κι αυτή η αναντικατάστατη φινέτσα του παλιού κάνουν (διαχρονικά) τη δουλειά τους.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Απολαυστικά σατυρικό σενάριο που στοχεύει στη διαμάχη των δύο φύλων, αλλά και στο πνεύμα της (βιομηχανικής) «ανάπτυξης» και τα εκσυγχρονιστικά μοντέλα αμερικανικής προέλευσης, το «Δολοφόνος για Γέλια» είναι μία… σκωτσέζικη κωμωδία που αξίζει να θυμηθεί κανείς την ύπαρξή της, πόσω μάλλον (και) για το ερμηνευτικό τρίο των πρωταγωνιστών της. Μία σπάνια περίπτωση επανέκδοσης, που έχει να δώσει κάτι παραπάνω από το όνομα του Πίτερ Σέλερς στη «μαρκίζα».


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

Διάσημος συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από τριανταπέντε χρόνια απουσίας, προκειμένου να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις. Η τυχαία συνάντηση με τον γιο παλιού συμμαθητή του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του εφηβικός έρωτας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, αλλά και των συγκρούσεων.