FreeCinema

Follow us

ΑΙΝΜΠΟ: ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑ ΤΟΥ ΑΜΑΖΟΝΙΟΥ (2021)

(AINBO: SPIRIT OF THE AMAZON)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ρίτσαρντ Κλάους, Χοσέ Ζελάντα
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 84'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: NEO FILMS

Η Αίνμπο είναι ένα κορίτσι που ζει με τη φυλή της σ’ ένα απομονωμένο χωριό, κάπου στα βάθη του Αμαζονίου. Όταν μια παλιά κατάρα απειλήσει τους συγχωριανούς της, αλλά και την καλύτερή της φίλη, την πριγκίπισσα Ζούμι, η Αίνμπο θα κάνει τα πάντα για να τους σώσει πριν να ‘ναι αργά.

Παραδοσιακής κοπής εισαγόμενο animation που (θέλει να) θυμίζει «Βαϊάνα» (μη με ρωτάτε γιατί το «Moana» είχε έρθει έτσι σ’ εμάς…), ενδείκνυται για μικρότερες ηλικίες, είναι πολύχρωμο και διαθέτει ένα κάποιο σενάριο με βασική πλοκή, σε σχέση με αδιανόητους αχταρμάδες, δηλαδή, τους οποίους έχουμε δει κατά καιρούς στις ελληνικές αίθουσες από το εν λόγω genre.

Βαθιά μέσα στον Αμαζόνιο υπάρχει το Καντάμο, ένα χωριό ανέγγιχτο από τη δυτική, «λευκή» παρουσία. Εκεί, η νεαρή Αίνμπο, μια ατρόμητη (;) κυνηγός, θα προσπαθήσει να «λύσει» μια κατάρα που μαστίζει τον οικισμό κι έχει ως αποτέλεσμα να μολύνει τα νερά και ν’ αρρωσταίνει τους ντόπιους. Έχοντας στο πλευρό της δυο παλαβιάρηδες «πνευματικούς οδηγούς» (ένα αρμαντίλλο κι έναν τάπιρο), θα ξεκινήσει ένα περιπετειώδες ταξίδι προκειμένου να βρει και να δώσει ένα τέλος στην κυριαρχία του μοχθηρού Γιακουρούνα, ο οποίος (σύμφωνα με κάποιο θρύλο) αποτελεί την πηγή του κακού και της κατάρας. Στο δρόμο της η Αίνμπο θα συναντήσει πολλά εμπόδια, αλλά παράλληλα θα μάθει να πιστεύει στον εαυτό της και στους φίλους της.

Πολλά τα δάνεια από δημοφιλείς ταινίες των Disney / Pixar, όμως, τουλάχιστον υπάρχει ένα μέτρο ως προς τη χρήση τους. Για παράδειγμα, υπάρχει μια σκηνή στην οποία η Αίνμπο και οι δύο οδηγοί της περπατούν μέσα στη νύχτα διασχίζοντας ένα ποτάμι με φόντο το φεγγάρι, μια ξεκάθαρη μνεία στην κλασική σκηνή των Σίμπα, Τιμόν και Πούμπα από τον «Βασιλιά των Λιονταριών» (1994). Ευτυχώς, η ταινία των Κλάους και Ζελάντα αποτελεί μια τίμια επιλογή για τους μικρότερους θεατές, με την επίσης τίμια ελληνική μεταγλώττιση (Ακίνδυνος Γκίκας, αφού…) να βοηθά στο μεθεόρτιο «χώνεμα».

Σίγουρα η Αίνμπο δεν είναι ένα φιλμ για ενήλικες (υπάρχουν και προτιμότερα οικογενειακά animation για εσάς), παρ’ όλα αυτά μπορεί κανείς να βρει αξιόλογες θεματικές προς συζήτηση εδώ, όπως (για παράδειγμα) η αλόγιστη μόλυνση του περιβάλλοντος και η καταστροφή της ζούγκλας λόγω της βιομηχανικής εξόρυξης. Ανά στιγμές, η ταινία δεν ξέρει κατά που ακριβώς να προσανατολιστεί σεναριακά – είναι ένα έργο για τα πνεύματα του δάσους και την πίστη ότι μπορούμε ν’ αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο ή απλά μια κυνική παραδοχή της καταστροφικής δράσης του ανθρώπου στον πλανήτη Γη; Όπως και να ’χει, το μήνυμα «περνάει» και τα παιδιά είναι πιθανό να βρουν πρόσφορο έδαφος πάνω στο οποίο θα μπορέσουν να συζητήσουν τυχόν προβληματισμούς τους οποίους τούτο εδώ το φιλμ (θα) εγείρει στο τέλος του. Ένα μάλλον κερδισμένο στοίχημα και για τις δυο πλευρές.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Τούτο το animation είναι μια καλή ευκαιρία για έξοδο. Τα παιδιά θα περάσουν καλά και, θεωρητικά, το ίδιο κι οι γονείς που θα δουν τα βλαστάρια τους να το ευχαριστιούνται. Και θα μάθουν και κάτι για την προστασία του πλανήτη μας! Αμέ;


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

Διάσημος συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από τριανταπέντε χρόνια απουσίας, προκειμένου να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις. Η τυχαία συνάντηση με τον γιο παλιού συμμαθητή του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του εφηβικός έρωτας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, αλλά και των συγκρούσεων.

MR KLEIN

MR KLEIN

Πόσα μεταγλωττισμένα ανιμέισιο βγαίνουν το χρόνο, μα τον Αμαζόνιο, μη βρίσω και μου την πει κάνας γονιός…