FreeCinema

Follow us

ΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΑΡΚΤΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ (1998)

(LOS AMANTES DEL CÍRCULO POLAR)

  • ΕΙΔΟΣ: Αισθηματικό Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Χούλιο Μέντεμ
  • ΚΑΣΤ: Νάγια Νίμρι, Φέλε Μαρτίνεθ, Νάντσο Νόβο
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 112'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: BIBLIOTHEQUE

Ο Όττο γνωρίζει την Άνα. Είναι παιδιά. Είναι μοιραίο. Τα ονόματά τους είναι καρκινικά, οι ζωές τους κάνουν κύκλους γύρω από μια αγάπη που ξεκίνησε σαν από… τηλεπάθεια, για να ολοκληρωθεί όπως προστάζει το πεπρωμένο και όχι εκείνοι.

Η μεγαλύτερη τραγωδία στη ζωή είναι το timing. Η αδυναμία του να συντονίσουμε τα «θέλω» μας με το όποιο χρονικό πλαίσιο, που περνάει και πολλές φορές δεν μας «ακουμπά» καν. Απλά, περνάει. Και χάνεται.

Ένας νεαρός άνδρας κρέμεται μ’ ένα αλεξίπτωτο από ένα δέντρο. Έχει διασωθεί από την πτώση του αεροπλάνου του. Θα μας αφηγηθεί την ιστορία του. Και το πώς γνώρισε τον έρωτα της ζωής του. Δεκαεπτά χρόνια πριν, ο Όττο και η Άνα ήταν οκτώ ετών. Ο (διαζευγμένος) πατέρας του και η (χήρα) μητέρα της (μοιραία) θα έρθουν κοντά εξαιτίας ενός παιχνιδιού του αγοριού. Θ’ αγαπηθούν, θα παντρευτούν και ο Όττο θα γίνει ακόμη πιο ευτυχισμένος, καθώς θα είναι διαρκώς δίπλα στην Άνα. Ο έρωτάς του γι’ αυτήν ήταν κεραυνοβόλος. Και ελπίζει τα αισθήματα να είναι αμοιβαία.

Η συνέχεια του φιλμ του Χούλιο Μέντεμ κινείται γύρω από την αύρα ενός καρμικού στοιχείου που δένει ή χωρίζει τους δύο ήρωες, μα δεν αφήνει τις καρδιές και τις ψυχές τους ν’ αναπαυθούν ποτέ. Είναι και θα είναι παντοτινά εκείνα τα δύο παιδιά που ερωτεύτηκαν από μικρά, σχεδόν «απαγορευμένα», κι η αγάπη τους θα κρέμεται πάνω από τις ζωές τους σαν ένα πένθος θανατικού. Από έρωτα. Τα χρόνια που θα περάσουν, μαζί ή χώρια, θα είναι κι από ένας μικρός «θάνατος», που θα επαναλαμβάνεται διαρκώς, σαν «πρόβα», για κάτι κακό που τους περιμένει (ίσως).

Αν και δεν απέκτησαν την ουσιαστική φήμη που θα τους άξιζε, οι «Εραστές του Αρκτικού Κύκλου» εμπεριέχουν κινηματογραφικές συλλήψεις και ευρήματα που κοπιαρίστηκαν πολλάκις (και παγκόσμια, ακόμη) στις επόμενες δεκαετίες, αφηγηματικά «tricks» που δυναμιτίζουν κυριολεκτικά το συναίσθημα και εξακολουθούν να… σε παίρνουν και να σε σηκώνουν με μια μαγική ευκολία, στην οποία συντελεί με εξαιρετικό τρόπο και η πρωτότυπη μουσική του Αλμπέρτο Ιγκλέσιας.

Το φιλμ άργησε να έρθει στους ελληνικούς κινηματογράφους στην εποχή του. Προβλήθηκε για πρώτη φορά στις Νύχτες Πρεμιέρας του 2000, όπου ξάφνιασε και ταρακούνησε τόσο τους θεατές ώστε να κερδίσει το βραβείο κοινού. Στην εμπορική του διανομή ατύχησε… παταγωδώς! Μέχρι σήμερα, παραμένει ένα μικρό «μυστικό» που μοιράζονται φανατικοί κινηματογραφόφιλοι (με ένα «κλείσιμο ματιού» θα τοποθετούσα και τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη σε αυτούς…) και φίλοι του ισπανικού σινεμά. Για μένα, ήταν το #6 στο top 10 των καλύτερων ταινιών που παρακολουθήσαμε στην κινηματογραφική σεζόν 2000 – 2001. Σήμερα σας δίνεται μία ακόμη ευκαιρία, να δείτε αυτό το πανέμορφο έργο στις διαστάσεις της μεγάλης οθόνης, όπως ακριβώς το αξίζουν οι widescreen εικόνες του. Και η μεγάλη καρδιά του.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Η αιώνια αγάπη αποκτά διαστάσεις μεταφυσικές, όπως ίσως της αξίζει, σε τούτη την κλασική για το ευρωπαϊκό σινεμά ερωτική ιστορία, η οποία ανέδειξε το ταλέντο του Χούλιο Μέντεμ, αν και παραμένει ελαφρώς παραγνωρισμένη από το πλατύ κοινό. Οι παράλληλες οπτικές γωνίες του αγοριού και του κοριτσιού αποτελούν ένα μοτίβο που πολλοί αντέγραψαν μετέπειτα, η μουσική του Αλμπέρτο Ιγκλέσιας σε στοιχειώνει κυριολεκτικά και το φινάλε θα σε τινάζει από το κάθισμά σου κάθε φορά που θα βλέπεις ή θα ξαναβλέπεις αυτή τη μοναδική σε συναισθήματα ταινία. Κι επειδή θα το ψάχνεις μετά την προβολή, αυτό είναι το τραγούδι


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

Διάσημος συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από τριανταπέντε χρόνια απουσίας, προκειμένου να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις. Η τυχαία συνάντηση με τον γιο παλιού συμμαθητή του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του εφηβικός έρωτας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, αλλά και των συγκρούσεων.

MR KLEIN

MR KLEIN

Οι εραστές του μεγάλου ύπνου. Αλλά παίχτε το σε κάνα χειμερινό, ρε μάγκες, έβαλε «δροσιά» και τα καθίσματα στα θερινά κοψομεσιάζουν…