FreeCinema

Follow us

PAW PATROL: Η ΤΑΙΝΙΑ (2021)

(PAW PATROL: THE MOVIE)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Καλ Μπράνκερ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 86'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ODEON

Όταν, υπό μυστηριώδεις συνθήκες, ο επικρατέστερος νέος Δήμαρχος της Πόλης της Περιπέτειας εγκαταλείπει την εκλογική μάχη, ο Χάμντινγκερ, ο μοναδικός εναπομείναντας υποψήφιος, αναλαμβάνει τη θέση. Παντελώς ακατάλληλος και ορκισμένος εχθρός των σκύλων, ειδικότερα της PAW Patrol, σχεδόν θα καταστρέψει την πόλη, η οποία θα χρειαστεί τη βοήθεια της ατρόμητης ομάδας που, μεταξύ άλλων, θα έχει ν’ αντιμετωπίσει και τις τραυματικές εμπειρίες ενός από τα μέλη της.

Η τηλεοπτική σειρά – φαινόμενο που έχει κατακτήσει τις καρδιές των (πάρα πολύ) μικρών παιδιών και μετρά εκατομμύρια σε εισπράξεις από κάθε λογής merchandise της, από μπλουζάκια μέχρι περιοδικά (κάτι για το οποίο η ταινία «κλείνει το μάτι» από τα πρώτα της λεπτά), κάνει το κινηματογραφικό της ντεμπούτο εν έτει 2021. Και πολύ άργησε, αν θέλετε τη γνώμη μας, μιας και αποτελεί ένα πρώτης τάξεως «χρυσωρυχείο» για τους παραγωγούς των studios, σε ένα target group που αποδεδειγμένα αποτελεί δυναμικό κοινό για τα ταμεία των σινεμά. Με έτος δημιουργίας το 2013, και ήδη στην 9η τηλεοπτική σεζόν του, η ιδέα του Κιθ Τσάπμαν ακολουθεί ένα νεαρό, τον Ράιντερ, που ηγείται ομάδας κουταβιών διάσωσης, πιστά στο καθήκον του να προστατέψουν την παραθαλάσσια κοινότητα του Κόλπου της Περιπέτειας από κάθε λογής κίνδυνο.

Αυτή τη φορά, η δράση μεταφέρεται στην παρακείμενη Πόλη της Περιπέτειας, μία αχανή μεγαλούπολη, για προφανείς λόγους που έχουν να κάνουν με το γεγονός πως είναι πολύ ευκολότερο να κεντρίσεις την προσοχή πολύ μικρών παιδιών με ένα πολύχρωμο, ατέλειωτο αστικό τοπίο, γεμάτο ουρανοξύστες, high-tech αρχηγεία και, φυσικά, τα gadgets της πρωταγωνιστικής μας ομάδας. Η αλήθεια είναι πως το «PAW Patrol: Η Ταινία» τα καταφέρνει περίφημα σε αυτόν τον τομέα. Το animation είναι εξαιρετικά καλοφτιαγμένο, προσεγμένο και σε καμία περίπτωση προχειροδουλειά, όπως έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε ουκ ολίγες φορές σε φιλμ κινουμένων σχεδίων έξω από τα πατροπαράδοτα μεγάλα studios. Είναι δεδομένο πως θα καταφέρει να κρατήσει τα παιδιά σε εγρήγορση, εκεί όμως έγκειται και το θέμα της ταινίας: είναι αδιανόητο να μπορέσει κάποιος άνω της ηλικίας των 10 με 12 ετών (και είμαστε πολύ επιεικείς) να παρακολουθήσει τούτο το έργο χωρίς να βαρεθεί… μέχρι θανάτου στο πρώτο δεκάλεπτο. Εύλογα, μιας και μιλάμε για χαριτωμένα κουταβάκια που μιλούν κι έχουν «gadgets» όπως μπετονιέρες και αεροπλανάκια.

Βέβαια, μία επιπλέον τροχοπέδη είναι, χωρίς αμφιβολία, και το σενάριο. Συνήθως, εννιά φορές στις δέκα, οι ταινίες κινουμένων σχεδίων έχουν ένα ηθικοπλαστικό, διδακτικό μήνυμα. Άλλες φορές όσο πιο γενικό και αφελές γίνεται, άλλες πολύ βαθύτερο, ειδικότερα όταν απευθύνονται και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Εδώ, έχουμε το παράδοξο πως δεν υπάρχει απολύτως τίποτα, πέρα από τη βασική ασχολία της ιστορίας να μας παρουσιάσει ένα αρχετυπικό «οι ήρωες μας που θα θριαμβεύσουν απέναντι στον κακό της υπόθεσης», μέσω κλασικών ευτράπελων που συμβαίνουν επί της οθόνης. Πέραν τούτου, η υποπλοκή της τραυματικής εμπειρίας του Τσέιζ έχει κάτι να δώσει γύρω από το θέμα της εγκατάλειψης των σκύλων, αλλά ποτέ δεν αξιοποιείται στο βαθμό που θα μπορούσε.

Κάπου εδώ, συνήθως θα αναφερόμασταν στο πάγιο θέμα της έλλειψης προβολών άνευ μεταγλώττισης, αλλά όταν το φιλμ απευθύνεται σε τόσο μικρές ηλικίες, ποιος νοιάζεται; Τα παιδιά σας σίγουρα θ’ αντέξουν και χωρίς τον Τάιλερ Πέρι!

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Αποκλειστικά και μόνο προς τέρψη των πολύ μικρών παιδιών σας, πριν κάνουν το σπίτι ανάστατο για να τα πάτε να το δουν στο σινεμά. Δεν έχετε παιδιά; Κανένα pawβλημα!


MORE REVIEWS

ΓΚΟΤΖΙΛΑ x ΚΟΝΓΚ: Η ΝΕΑ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ

Ένα μυστηριώδες σήμα (κινδύνου;) έρχεται από τα βάθη της Κοίλης Γης και καλεί την ερευνητική ομάδα που προστατεύει τον Κονγκ στη Νήσο του Κρανίου να βρεθεί στα έγκατα αχαρτογράφητων περιοχών, ελπίζοντας να μην αναμειχθεί και ο Γκοτζίλα, προκαλώντας νέες επικές μάχες.

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΟΡΜΙΑ

Ποια είναι τα όρια των δικαιωμάτων μας επάνω στο ίδιο μας το σώμα, σε συνάρτηση με τις ανά την Ευρώπη υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις που ορίζουν το πόσο αυτό μας ανήκει; Ένα έργο τεκμηρίωσης που επιχειρεί να θίξει και να απαντήσει σε πολλά νομικά και ηθικά διλλήματα… ζωής και θανάτου.

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Μπολόνια, 1858. Εξάχρονο αγόρι οικογένειας Εβραίων τίθεται αναγκαστικά υπό την επιμέλεια του Πάπα, προκειμένου να μεγαλώσει σύμφωνα με τις αρχές της Καθολικής Εκκλησίας. Οι γονείς του θα κάνουν τα πάντα για να το πάρουν πίσω, όμως, η κόντρα με την παπική Ρώμη δεν είναι απλή υπόθεση.

Η ΧΙΜΑΙΡΑ

Φυλακόβιος αρχαιοκάπηλος επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος, όπου ξαναβρίσκοντας την παλιοπαρέα των συναδέλφων του, ξηγιέται… παλιά του τέχνη κόσκινο. Ή μήπως κυνηγάει χίμαιρες;

ΚΟΥΚΛΕΣ ΤΗΣ ΔΡΕΣΔΗΣ

Νεαρή δημοσιογράφος ερωτεύεται αιρετικής στάσης ζωγράφο και performance artist. Όταν η δεύτερη πεθαίνει, η πρώτη αγωνίζεται να νικήσει την ελληνική γραφειοκρατία, ζητώντας να παραλάβει τη σορό της αγαπημένης της συντρόφου.