FreeCinema

Follow us

ΛΑΣΙ ΓΥΡΝΑ ΣΠΙΤΙ (2020)

(LASSIE: EINE ABENTEUERLICHE REISE)

  • ΕΙΔΟΣ: Οικογενειακή Δραματική Περιπέτεια
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Χάνο Ολντερντίσεν
  • ΚΑΣΤ: Νίκο Μάρισκα, Σεμπάστιαν Μπέζελ, Άννα Μαρία Μίχε, Μπέλα Μπάντινγκ, Ματίας Χάμπις, Γιόχαν φον Μπούλοφ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 96'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ROSEBUD.21

Η σπιτονοικοκυρά θέλει να τους διώξει εξαιτίας του σκυλιού, μόλις που έχουν μετακομίσει γιατί έχασαν το σπίτι τους, η σύζυγος είναι έγκυος, ο σύζυγος μένει ξαφνικά άνεργος και το αγοράκι τους δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τη Λάσι του.

Είμαι φιλόζωος. Έχω και σκύλο. Η δυσφορία που έζησα παρακολουθώντας αυτό το φιλμ, όμως, δεν περιγράφεται! Επίσης, εάν αυτό αποτελεί εκσυγχρονισμένο remake της original νουβέλας «Lassie Come-Home» του Έρικ Νάιτ που γέννησε την πρώτη ταινία Λάσι, στο Χόλιγουντ του 1943, μάλλον κάτι χάθηκε στη μετάφραση… στα γερμανικά! Τώρα, εσείς, σε όποια γλώσσα και να το πετύχετε, καλό είναι να έχετε κάνει και το αντιλυσσικό από πριν…

Μέσα σε ένα εντελώς χαρωπό και φωτεινό κλίμα γερμανικής επαρχίας, οι ήρωες του έργου βιώνουν δυσκολίες και δράματα που καθόλου δεν ταιριάζουν με το genre στο οποίο θέλει ν’ ανήκει το «Λάσι Γύρνα Σπίτι». Εκεί, λοιπόν, που παρακολουθείς κοινωνικό δράμα δυστυχίας με κάποια λανθάνουσα έφεση προς το ρεαλιστικό και προβληματισμένο, σου ξεπετάγεται τρέχοντας και πηδώντας από το πουθενά… σε αργή κίνηση το χαριτωμένο Rough Collie, σκάνε μαζί μικρές γκάφες κομπαρσαρίας σε μία απελπισμένη «comic relief» προσπάθεια και… δείχνεις υπομονή επειδή (μάλλον) συνοδεύεις ανήλικο.

Στο εντελώς προσχηματικό στόρι, ο πατέρας που εργάζεται σε μικρή βιομηχανία φυσητού γυαλιού μένει εντελώς ξαφνικά άνεργος, ενώ η οικογένειά του μόλις που έχει μετακομίσει στο νοίκι, έχοντας χάσει το σπίτι της. Η σύζυγος είναι έγκυος, ο μικρός τους γιος δέχεται διαρκώς (και ασκόπως…) bullying στο σχολείο και η σπιτονοικοκυρά τους λέει πως το συμβόλαιο της νέας τους οικίας δεν αναφέρει πουθενά κάτι για τόσο μεγαλόσωμο σκυλί όσο η Λάσι τους. Για να κατευνάσει τα νεύρα της, ο πατέρας θ’ αναζητήσει άλλη προσωρινή κατοικία για το τετράποδο και το σενάριο θα συνεχίσει να σερβίρει κακοτοπιές και προβλήματα για τους ήρωες της ταινίας.

Η εντελώς άνευρη αφήγηση του φιλμ κυλά με βασανιστικούς ρυθμούς, το έργο ενώ ουσιαστικά ανήκει στο είδος του εφηβικού θεάματος, έχει εκτελεστεί (#diplhs) με τόσο παιδαριώδη τρόπο που προσβάλλει οποιαδήποτε ανήλικο target group το οποίο έχει ξεπεράσει την προσχολική ηλικία, οι ερμηνείες είναι από μπουφόνικες έως ντροπιαστικά διεκπεραιωτικές και, στην τελική, το πρόσχημα της ύπαρξης του σκυλιού καταντά αστείο, καθώς ο ρόλος του (σχεδόν) δεν είναι πρωταγωνιστικός. Όσο για τις «περιπέτειες» της Λάσι μέχρι να «γυρίσει σπίτι», περιορίζονται σε κλοπή λουκάνικων από καντίνα (καταραμένη πείνα που ωθείς στην παρανομία μέχρι και ευγενικά τετράποδα…), άκυρη σεκάνς με προβατάκι και κακό λύκο στο δάσος και, για την «επική» κλιμάκωση, βουτιά διάσωσης παιδιών σε ποτάμι. Ακόμη και το ταλαίπωρο σκυλί – star θα το έβαζε στα πόδια εάν έβλεπε το φιλμικό αποτέλεσμα!

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Υπάρχουν θεατές που δεν θα παραπονεθούν καθόλου βλέποντας το «Λάσι Γύρνα Πίσω». Είναι παιδιά που δεν θα καταλαβαίνουν καν την ελληνική μεταγλώττιση, διότι είναι… βρέφη. Επίσης, το φιλμ θα εκτιμηθεί από γονείς στο home entertainment, όπου θα χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία κατά της αϋπνίας… για κάθε παιδική (και όχι μόνο) ηλικία.


MORE REVIEWS

ΑΓΡΙΑ ΦΥΣΗ

Ολιγοήμερο ταξίδι εταιρικού bonding σε απομονωμένο hiking retreat αυστραλέζικου εθνικού πάρκου καταλήγει σε θρίλερ, με την εξαφάνιση μιας γυναίκας η οποία (διόλου συμπτωματικά;) λειτουργούσε ως πληροφοριοδότης για λογαριασμό ομοσπονδιακών πρακτόρων. Υπάρχει χρόνος για να βρεθεί ζωντανή ή μήπως πρόκειται για ένα καλοστημένο σχέδιο δολοφονίας;

ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΔΕΣΜΟΣ

Στο μεγάλο «πουθενά» του Νέου Μεξικού, κάπου στα ‘80s, η Λου, επιστάτρια ενός βουτηγμένου στην τεστοστερόνη γυμναστηρίου, θα ερωτευθεί την Τζάκι, μια bodybuilder περαστική από τα μέρη εκείνα, που δεν έχει στον ήλιο μοίρα, μα ονειρεύεται περισσότερα μούσκουλα και δόξα. Γύρω τους, όμως, συγκεντρώνονται αρκετά… πτώματα και χρέη παλιά κι αλύτρωτα.

ΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

Όταν έπειτα από έλεγχο αλκοτέστ του αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης, ο Μαρκ οφείλει να περάσει από μια σειρά ιατρικών και ψυχολογικών σεμιναρίων αξιολόγησης, εάν επιθυμεί να το πάρει ξανά πίσω. Το αληθινό πρόβλημα του Μαρκ, όμως, δεν είναι η προσωρινή απώλεια του διπλώματός του, αλλά η μη συνειδητοποίηση της κατάστασης την οποία βιώνει ως… αλκοολικός.

ΕΓΩ, ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ

Δύο έφηβα αγόρια ξεκινούν από το Ντακάρ της Σενεγάλης κυνηγώντας το όνειρο της καλύτερης ζωής στην Ευρώπη. Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιταλία, να εύχεσαι να μην είναι μακρύς ο δρόμος.

ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΟΠΛΟΙΟ

Η καθημερινότητα στο πλωτό κέντρο φροντίδας πασχόντων από ψυχικές διαταραχές «Adamant», το οποίο βρίσκεται δεμένο σε προβλήτα του Σηκουάνα στο Παρίσι.