FreeCinema

Follow us

ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΕΙΔΑ ΤΟ ΔΟΛΟΦΟΝΟ (1980)

(THE MIRROR CRACK'D)

  • ΕΙΔΟΣ: Θρίλερ Μυστηρίου
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γκάι Χάμιλτον
  • ΚΑΣΤ: Άντζελα Λάνσμπερι, Τόνι Κέρτις, Ροκ Χάντσον, Τζέραλντιν Τσάπλιν, Έντουαρντ Φοξ, Κιμ Νόβακ, Ελίζαμπεθ Τέιλορ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 105'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: SUMMER CLASSICS

Θαυμάστρια παλιάς diva του σινεμά δηλητηριάζεται από άγνωστο που μάλλον είχε σκοπό να «καθαρίσει» την πρώτη. Η Μις Μαρπλ αναλαμβάνει δράση, ενώ τα πτώματα συρρέουν…

Τα έλεγα και στα τέλη Ιουνίου, με την (εντελώς αχρείαστη, επίσης) επανέκδοση του «Εγκλήματος Κάτω από τον Ήλιο» (1982), το οποίο χαρακτήρισα ως «ταφόπλακα γι’ αυτές τις ‘αστραφτερές’ παραγωγές κινηματογραφικών μεταφορών έργων μυστηρίου της Άγκαθα Κρίστι». Δύο χρόνια πριν, είχε προηγηθεί ένα… ακόμη πιο τραγικό φιλμ μυστηρίου που έφερε το όνομα της περίφημης συγγραφέως, με μεγάλο επιτελείο ξεθωριασμένων χολιγουντιανών stars, οι οποίοι πεταχτήκανε μέχρι το Κεντ της Μεγάλης Βρετανίας για μερικές μέρες… διακοπών μετά πληρωμής, έχοντας την υποχρέωση να εμφανίζονται και μπροστά από κάτι κάμερες για ολίγες ώρες.

Το αποτέλεσμα είναι ένα απερίγραπτο camp, που περισσότερο λειτουργεί σαν κωμωδία, αν καταφέρεις να παραμείνεις ξύπνιος μέχρι τέλους. Το εντελώς τηλεοπτικό ύφος σκηνοθεσίας, η ατονία σε αφήγηση και ρυθμό, η βαριεστημάρα του επιτελείου των πρωταγωνιστών συνθλίβουν το μυστήριο (που εδώ δεν είναι καν ιδιαίτερα εμπνευσμένο ή δυνατό) και τα πετυχημένα (κυρίως… κακιασμένα) one-liners δεν αρκούν για να διασώσουν το σύνολο του έργου. Η Άντζελα Λάνσμπερι είναι αρκετά αποστειρωμένη για να υποδυθεί την καπάτσα Μις Μαρπλ και δεν συγκρίνεται με τον τρόπο που την ενσάρκωσε στο παρελθόν η Μάργκαρετ Ράδερφορντ. Η τηλεόραση διαφώνησε μαζί μου, χαρίζοντας στην πρώτη μία επιτυχημένη σειρά με το «Murder, She Wrote» (που ξεκίνησε το 1984), όμως εκεί ο ρόλος ήταν σαφώς πιο φρέσκος και ανανέωσε την εικόνα της Λάνσμπερι.

Το… gay κοινό, από την άλλη, μπορεί να λατρέψει τις λιγοστές σκηνές που έχουν μαζί στην οθόνη οι Ελίζαμπεθ Τέιλορ και Κιμ Νόβακ, σχεδόν ουρλιάζοντας από τα γέλια, καθώς είναι οι μόνες από το καστ που δείχνουν ικανές να ξεστομίσουν τις ατάκες τους και να κλέψουν την παράσταση ακόμη και από το φονικό (#diplhs) μυστήριο της πλοκής! Αν υπάρχει μία και μόνο στιγμή για την οποία αξίζει να θυμόμαστε τούτο το φιλμ, είναι το εξωφρενικό close-up στο πρόσωπο της σοκαρισμένης Τέιλορ, με την κάμερα να τονίζει χαρακτηριστικά κι εντελώς «αδιάκριτα» το… μουστάκι της! Έπος!

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Διαβάστε κανένα βιβλίο της Άγκαθα Κρίστι, καλύτερα. Κάποτε θα ξεμείνει η διανομή από παρελθούσες κινηματογραφικές μεταφορές των έργων της και θα περάσει κι αυτή η μάστιγα…


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΕΝΑ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

Στα Τίρανα του σήμερα, ο Αγκίμ κι ο Γκεζίμ, κωφά και πανομοιότυπα δίδυμα αδέλφια που μοιράζονται την ίδια στέγη, ανακαλύπτουν πως οδηγούνται σταδιακά στην τύφλωση εξαιτίας μιας γενετικής ασθένειας.