FreeCinema

Follow us

ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ (1982)

(EVIL UNDER THE SUN)

  • ΕΙΔΟΣ: Θρίλερ Μυστηρίου
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Γκάι Χάμιλτον
  • ΚΑΣΤ: Πίτερ Ούστινοβ, Τζέιν Μπίρκιν, Νίκολας Κλέι, Σίλβια Μάιλς, Τζέιμς Μέισον, Μάγκι Σμιθ, Νταϊάνα Ριγκ, Ρόντι ΜακΝτάουαλ, Κόλιν Μπλέικλι, Ντένις Κουίλεϊ, Έμιλι Χόουν
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 117'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: NEO FILMS

Έχοντας αναλάβει την αποστολή να εντοπίσει κλεμμένο διαμάντι για χάρη εκατομμυριούχου φίλου του, ο Ηρακλής Πουαρό καταφθάνει σε απομονωμένο resort της Αδριατικής, στο οποίο (φυσικά και) διαπράττεται μυστηριώδης φόνος. Συμπτωματικά, όλοι οι ένοικοι του ξενοδοχείου δεν αγαπούσαν και τόσο το θύμα, αλλά τυγχάνει να έχουν και πειστικά άλλοθι.

Άγκαθα Κρίστι να ‘ναι… κι ό,τι να ‘ναι! Πίσω στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν έβλεπα το… «Δύο Εγκλήματα Κάτω από τον Ήλιο» (τα εκ νέου «βαφτίσια» έγιναν για ν’ αποφευχθεί κάποιο #spoiler ή λόγω άγνοιας του original ελληνικού τίτλου;) στην πρώτη του κινηματογραφική προβολή, σίγουρα δεν φανταζόμουν πως το 2020 τούτη η μέτρια και σχεδόν τηλεοπτικών προδιαγραφών παραγωγή θα εμφανιζόταν ξανά στις μεγάλες οθόνες ως… «κλασική» επανέκδοση! Εκείνα τα χρόνια, τα θερινά (ειδικά του κέντρου της Αθήνας) έπαιζαν αριστουργήματα του παρελθόντος, με το συγκεκριμένο – ή (και) άλλα παρεμφερή – φιλμ να καλύπτουν τις ανάγκες προγραμματισμού των συνοικιακών σινεμά, τα οποία δεν είχαν αποκλειστικά σοβαρές προθέσεις σε σχέση με την καλλιτεχνική ποιότητα του φιλμ που εξασφάλιζαν. Εκεί έβρισκαν θέση τα… «δεύτερα». Σήμερα, με το άλλοθι του ονόματος της συγγραφέως, τούτο το «Έγκλημα» (#diplhs) μπορεί να μοστράρει παντού! Διότι εκεί καταντήσαμε/νε το ελληνικό κινηματογραφικό καλοκαίρι…

Επιχείρησα να δω την ταινία ξανά, από επαγγελματικό βίτσιο και για λόγους φρεσκαρίσματος της μνήμης, προφανώς. Συνέβη αυτό που φοβόμουν: με πήρε ο ύπνος! Ως εκ θαύματος, άνοιξα πάλι τα μάτια στη σεκάνς της τελικής λύσης του μυστηρίου, κατά τα συνήθη πρότυπα των έργων της Κρίστι, με τον Ηρακλή Πουαρό να έχει συγκεντρώσει τους… ζωντανούς από το καστ για να τους αποκαλύψει την ταυτότητα του δολοφόνου της αποσυρθείσας star της σκηνής, Αρλίνα Στιούαρτ Μάρσαλ (Ριγκ), που όλοι οι υπόλοιποι κάποια στιγμή είχαν ευχηθεί να τη βρει… ο κακός ο ψόφος!

Τι κάνει την ταινία του Γκάι Χάμιλτον να επιζεί του… απόλυτου φιλμικού ολέθρου; Η πένα της Κρίστι, φυσικά, και το πνεύμα των ατακών που έχει κουρδίσει με γνήσιο βρετανικό φλέγμα ο Άντονι Σάφερ. Το επιτελείο των πρωταγωνιστών, που μπορεί να μην είναι και της πρώτης γραμμής (πια) ή να δείχνουν ότι χαίρονται (#not) που… φλέγονται από τον ήλιο στα γυρίσματα, όμως, έστω τα καταφέρνουν στις πιο κυνικές στιγμές των ρόλων τους. Η χρήση (αν όχι χυδαία εκμετάλλευση) θρυλικών συνθέσεων του μακαρίτη Κόουλ Πόρτερ, που δίνουν μία παράδοξη νότα ποιότητας στο όλο project… ναφθαλίνης. Και το υπέροχο τοπίο της δήθεν Αδριατικής, που στην πραγματικότητα είναι η ισπανική Μαγιόρκα, αλλά ενίοτε θυμίζει και ελληνικές τοποθεσίες τις οποίες χαρήκαμε στο… «Mamma Mia (2008). Αυτό το τελευταίο το πρόσθεσα υπούλως εδώ, ως υπενθύμιση ιδανικά ψυχαγωγικού έργου για το καλοκαίρι. Δίχως… φόνο, μεν, αλλά που έκανε άψογα τη δουλειά του και έχει τα φόντα να ιδωθεί σαν… κλασική επανέκδοση στο μέλλον (πάνω από 600.000 θεατές θα συμφωνήσουν μαζί μου)!

Δυστυχώς, το «Έγκλημα Κάτω από τον Ήλιο» στέκει ως ένα από τα λιγότερο αξιόλογα φιλμ που βασίστηκαν σε βιβλίο της Άγκαθα Κρίστι, σε μία προσπάθεια εκμετάλλευσης του trend που δημιούργησε η επιτυχία του «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές» (1974), με τη διαφορά ότι εκεί υπήρχε καραμπινάτος σκηνοθέτης και επιτελείο πρωταγωνιστών που… έχανες στο μέτρημα! Μαζί με μία ασυναγώνιστη πλοκή και αφήγηση, κάτι που με κανέναν τρόπο δεν αντιλαμβάνεσαι εδώ. Η αποτυχία της ταινίας στην εποχή της στάθηκε και η ταφόπλακα γι’ αυτές τις «αστραφτερές» παραγωγές κινηματογραφικών μεταφορών έργων μυστηρίου της συγγραφέως (τρεις στο σύνολό τους, μετά το «Οριάν Εξπρές»). Θα έλεγα ότι υπήρχε το… τέλειο άλλοθι!

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Από το 2016 μέχρι σήμερα, η αναζήτηση ευπρεπών θρίλερ μυστηρίου για τα θερινά σινεμά έστρεψε το ενδιαφέρον της διανομής προς τις κινηματογραφικές μεταφορές βιβλίων της Άγκαθα Κρίστι, δίχως να λαμβάνεται υπόψη η καλλιτεχνική αξία του εκάστοτε φιλμ. Στις περισσότερες περιπτώσεις το όνομα της περίφημης Βρετανίδας συγγραφέως μοιάζει με «εγγύηση» για το ελληνικό κοινό, το οποίο για πολλές δεκαετίες διάβαζε μανιωδώς τα bestseller της στις παραλίες. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πραγματικά αδύναμο και άρρυθμο έργο, που σήμερα αντέχει (με ερωτηματικά και πάλι…) μονάχα σε τηλεόραση βγαλμένη σε μπαλκόνι το βραδάκι και ουχί στη μεγάλη οθόνη. Τι τα θες, όμως; Λίγο το αγιόκλημα, λίγο το γιασεμί, λίγο η γκαζόζα…


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

Διάσημος συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από τριανταπέντε χρόνια απουσίας, προκειμένου να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις. Η τυχαία συνάντηση με τον γιο παλιού συμμαθητή του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του εφηβικός έρωτας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, αλλά και των συγκρούσεων.