FreeCinema

Follow us

ΠΙΝΟΚΙΟ (2019)

(PINOCCHIO)

  • ΕΙΔΟΣ: Δραματικό Παραμύθι Φαντασίας
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ματέο Γκαρόνε
  • ΚΑΣΤ: Φεντερίκο Ιελάπι, Ρομπέρτο Μπενίνι, Ρόκο Παπαλέο, Μάσιμο Τσεκερίνι, Μαρίν Βακτ
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 120'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: ODEON

Ένας μαγικός κορμός δέντρου είναι η πρώτη ύλη που χρησιμοποιεί ο Τζεπέτο για να σκαλίσει πάνω του τον Πινόκιο, μια μαριονέτα που θα ζωντανέψει και θ’ αναζητήσει την περιπέτεια μακριά από την «πατρική» στοργή του δημιουργού της.

Κακά τα ψέματα. Όταν λέμε Πινόκιο, η μνήμη μας κατευθύνει αμέσως στο κλασικό animated αριστούργημα της Disney από το 1940. Ταυτόχρονα, μας έρχεται στο μυαλό η εικόνα του ομώνυμου ήρωα από το ίδιο φιλμ, αυτή η ξύλινη μαριονέτα του παραμυθιού που ζωντανεύει, με την απορημένη έκφραση του μικρού παιδιού, τα ροδαλά μάγουλα και το πλατύ χαμόγελο. Είναι πολύ δύσκολο να αντικαταστήσεις αυτή την εικόνα. Δεν είναι απλά ένα ρίσκο. Είναι ακατόρθωτο.

Εδώ, λοιπόν, δεν έχουμε να κάνουμε με μία ακόμη απόπειρα του studio της Disney να εκμεταλλευτεί τον περίφημο κατάλογο των animated επιτυχιών του παρελθόντος και να ξεζουμίσει ξανά ένα live action remake (μόδα εσχάτως, η οποία αποδεικνύει το πόσο στείρα είναι η φαντασία των ανθρώπων που διοικούν το Χόλιγουντ σήμερα), αλλά με τα μεγαλεπήβολα σχέδια μιας ευρωπαϊκής (συμ)παραγωγής που θέλει να βάλει τα «γυαλιά» στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εμφανίζοντας στη μεγάλη οθόνη ένα φιλμικό αποτέλεσμα που… χτυπάει το κεφάλι του με τα ίδια του τα πόδια! Τα ξύλινα πόδια του… Ο «Πινόκιο» του Ματέο Γκαρόνε είναι ένα mini φεστιβάλ παραδοξότητας και γκροτέσκου, το οποίο δεν διαθέτει ίχνη παιδικότητας, ψυχαγωγικού οικογενειακού σινεμά, όσο και καρδιάς που οποιοσδήποτε θεατής θα επεδίωκε να νοιώσει να δονείται. Με λίγα και σταράτα λόγια, το έργο είναι δυσάρεστο.

Η ιστορία του παραμυθιού του Κάρλο Κολόντι είναι πάνω-κάτω γνωστή. Ο ξυλουργός Τζεπέτο δημιουργεί τον Πινόκιο, τη μαριονέτα ενός μικρού αγοριού που ζωντανεύει και ζητάει να εξερευνήσει τον απέραντο κόσμο μας, αποδρώντας από τον υπερπροστατευτικό «κηδεμόνα» του. Ο μύθος διατηρείται στην αφήγηση, όμως οι εικαστικές επιλογές του Γκαρόνε ξενίζουν ιδιαίτερα. Όποιοι έχουν παρακολουθήσει το σπονδυλωτό και επίσης αποτυχημένο «Παραμύθι των Παραμυθιών» που σκηνοθέτησε το 2015, μπορούν να έχουν εξαρχής μία ιδέα του φιλμικού σύμπαντος τούτου του «Πινόκιο», ο οποίος δεν στοχεύει σε ένα ανήλικο κοινό, αλλά επιχειρεί να εισάγει το ενήλικο «παιδί» σε μία διαδρομή φανταστικού σινεμά, με σκόρπια ίχνη κοινωνικής αλληγορίας και νατουραλισμού άλλης εποχής.

Όλοι οι ήρωες ερμηνεύονται από ανθρώπους με προσθετικά και τόνους μακιγιάζ, οι οποίοι έχουν όψη διόλου φιλική ή κολακευτική για το βλέμμα του θεατή, με τον Πινόκιο να… ενοχλεί περισσότερο απ’ όλους σε χαρακτηριστικά και εκφράσεις προσώπου, δίπλα σε συμπληρωματικούς ρόλους ζωικής προέλευσης που εδώ παντρεύονται με ανθρωπόμορφες λεπτομέρειες, σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να «ντυθούν» με μια μαγεία… απούσα από το μεγαλύτερο μέρος του φιλμ (και της δράσης του). Ακόμη πιο ατυχής σε οπτικοποίηση, ο περίφημος γρύλλος που προσπαθεί να γίνει ο μέντορας του Πινόκιο, εδώ παίρνει μία απόλυτα σκιαχτική μορφή που με καμία δύναμη δεν θα μπορέσεις να αιτιολογήσεις.

Παραδόξως, ο γερασμένος (πια) Ρομπέρτο Μπενίνι δείχνει να έχει προσγειωθεί υποκριτικά και κάνει μία συμμαζεμένη εμφάνιση ως Τζεπέτο, απέχοντας έτη φωτός μακριά από το… τσίρκο της ερμηνείας του ομώνυμου ήρωα στην τραγελαφική μεταφορά του 2002, στην οποία είχε αναλάβει και χρέη σκηνοθέτη. Ίσως στο μέλλον να επιδιώξει να υποδυθεί και… όλους τους υπόλοιπους χαρακτήρες ταυτόχρονα, από το σύνολο των μαριονετών του περιοδεύοντος «freak show» (με τέτοιο μοιάζει εδώ, ατυχώς) έως και εκείνο του… κήτους που καταπίνει τον Τζεπέτο και τον Πινόκιο. Με διάρκεια δύο ωρών, κι εσείς θα ελπίζετε να σας καταπιεί κάποιος, όσο το δυνατόν νωρίτερα!

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Ένας «Πινόκιο» που δεν είναι για παιδιά! Γιατί; Παραμύθι δίχως target group, δήθεν «αρτίστικο», που ούτε προσφέρει κάποια εναλλακτική ψυχαγωγία «φυγής» για το ενήλικο κοινό. Για έναν περίεργο λόγο, καθώς τον παρακολουθούσα, θυμήθηκα το music promo για το «Sans Contrefaçon» της Μιλέν Φαρμέρ. Απείρως πιο κινηματογραφικό, μεστό σε συναισθήματα και πλήρες σαν «ταξιδιάρικη» εμπειρία. Σε μόλις επτά λεπτά! Το 1987!


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

Διάσημος συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από τριανταπέντε χρόνια απουσίας, προκειμένου να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις. Η τυχαία συνάντηση με τον γιο παλιού συμμαθητή του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του εφηβικός έρωτας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, αλλά και των συγκρούσεων.