FreeCinema

Follow us

ΓΕΤΙ: Ο ΧΙΟΝΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΩΝ ΙΜΑΛΑΪΩΝ (2019)

(ABOMINABLE)

  • ΕΙΔΟΣ: Animation
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζιμ Κάλτον, Τοντ Γουάιλντερμαν
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 97'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: TULIP

Σε μία πόλη της Κίνας, ένα πελώριο γέτι θα βρει στοργή και προστασία στα χέρια ενός κοριτσιού το οποίο θα βαλθεί να βρει τρόπους να το συνοδεύσει με ασφάλεια μέχρι το σπιτικό του… στο όρος Έβερεστ!

Αμερική και Κίνα συναντιούνται δημιουργικά σε τούτη την animated (συμ)παραγωγή της εταιρείας Pearl (μέχρι πρόσφατα Oriental DreamWorks), η οποία καταφέρνει να μας δώσει ένα τελικό προϊόν σίγουρα αρεστό για το κοινό κάθε πολιτισμικής παράδοσης και, πρωτίστως, για όλη την οικογένεια. Όχι ότι πετυχαίνει κάτι το εξαιρετικά πρωτότυπο ή το «μαγικό» τούτο το «Γέτι: Ο Χιονάνθρωπος των Ιμαλαΐων», όμως (θα) είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς στο τόσο καλόψυχο πνεύμα του φιλμ.

Στην ουσία, το έργο πατάει πάνω στο κλασικό μοτίβο «ξένο πλάσμα βρίσκεται μόνο μακριά από τον τόπο του και καταδιώκεται από κακούς, αλλά θα πέσει στα χέρια γήινου παιδιού το οποίο θα καταφέρει να το σώσει και να το βοηθήσει να γυρίσει από εκεί που ήρθε». Με άλλα λόγια, αυτό που όλοι μας λατρέψαμε στον «Εξωγήινο» (1982) του Στίβεν Σπίλμπεργκ δίνει την έμπνευση της ιστορίας κι εδώ (όπως και στο πρόσφατο «Φαρμαγεδών», άλλωστε), εμπλουτίζοντας την ιστορία και με στοιχεία άλλων παιδικών ταινιών, όπως το «Ψηλά στον Ουρανό» (2009) της Pixar. Η έφηβη Γι δεν είναι ακόμη έτοιμη να αντιμετωπίσει τη ζωή, μετά τον χαμό του πατέρα της, από τον οποίο έχει κρατήσει το βιολί του και μία σειρά από ταξιδιωτικές εικόνες που δημιουργούν στο μυαλό της ένα travelogue ιδεατής «φυγής» (με ή χωρίς εισαγωγικά). Με τον σκοπό αυτό, η Γι κάνει δουλειές του ποδαριού όλη μέρα ώστε να εξοικονομήσει λίγα χρήματα, χάνοντας έτσι (και) τις παρέες της. Ένα βράδυ θα βρει στην ταράτσα της πολυκατοικίας, στην οποία διαμένει με τη μητέρα και τη γιαγιά της, ένα τρομαγμένο γέτι που μάλλον καταδιώκεται από ελικόπτερα τα οποία «χτενίζουν» την περιοχή. Το μυθικό ζώο το έχει σκάσει από έναν πάμπλουτο συλλέκτη και μία ζωολόγο που, αν και συνεργάζονται μεταξύ τους για να το πιάσουν ξανά, έχουν εντελώς διαφορετική agenda για το μέλλον του. Η Γι θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του γέτι και θα αποφασίσει να το βοηθήσει να διαφύγει, αν όχι και να επιστρέψει στους δικούς του, ξεκινώντας έτσι ένα ταξίδι περιπέτειας μέχρι… το όρος Έβερεστ!

Σε αντίθεση με animated φιλμ που μας είχε δώσει στο παρελθόν η DreamWorks και δεν έκρυβαν τους αποκλειστικά εμπορικούς τους στόχους, το «Γέτι» εκπλήσσει από νωρίς με σύγχρονες αναφορές για την καθημερινή ζωή, έως και με μικρά ταξικά σχόλια που θα ξαφνιάσουν (μάλλον ευχάριστα) κυρίως τους γονείς – συνοδούς των μικρών θεατών, οι οποίοι θα ταυτιστούν γρήγορα με το πρωταγωνιστικό δίδυμο που γίνεται γρήγορα αξιαγάπητο. Σταδιακά, το γέτι θα αποκαλύψει και μία (όντως) υπερφυσικά μαγική του ικανότητα, που θα βοηθά τη μικρή Γι και δύο γειτονόπουλα που τη συνοδεύουν στο ταξίδι αυτό να ξεφεύγουν από τις κακοτοπιές ή και να δημιουργούν αστείους μπελάδες (όπως στη σκηνή της καταδίωξης από τα γιγάντια μύρτιλα!). Στο κατόπι τους πάντα, οι χαρακτήρες των «κακών» γίνονται το bonus της δράσης, προσθέτοντας κάποια ενδιαφέροντα οικολογικά μηνύματα.

Σίγουρα υπάρχουν χαμένες ευκαιρίες σε σχέση με τον σχεδιασμό του γέτι και τα χαρακτηριστικά του, ενώ μεγάλο κρίμα είναι και η ελάχιστη χρήση του φιδιού που κάνει «Whoop!» και αποτελούν ένα ωραίο κωμικό εύρημα που άξιζε (χιουμοριστικής) ανάπτυξης, όμως αυτό το «Γέτι» καταφέρνει και χωρίς να ικανοποιεί τις πιο σοβαρές απαιτήσεις (ή προσδοκίες σου) να κερδίζει μικρούς και μεγάλους, προκαλώντας μία ευχάριστη θέρμη συγκίνησης στην καρδιά μέχρι το (προφανώς χαρούμενο) φινάλε του.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Δεν δίνει κάτι πραγματικά καινούργιο, αλλά έχει όμορφο σχέδιο, γρήγορο ρυθμό, διασκεδαστικές τροπές και «σε ρίχνει» με την αφελή γλύκα του κεντρικού του ήρωα. Εγγυημένα κατάλληλο και ψυχαγωγικό οικογενειακό θέαμα προσφέρει το «Γέτι», λοιπόν. Δώστε του την αγάπη που του αρμόζει. Οι προβολές γίνονται σε ελληνική γλώσσα και σε 3D.


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΜΗ ΜΟΥ ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ

Διάσημος συγγραφέας επιστρέφει στη γενέτειρά του έπειτα από τριανταπέντε χρόνια απουσίας, προκειμένου να παραστεί σε επετειακές εκδηλώσεις. Η τυχαία συνάντηση με τον γιο παλιού συμμαθητή του, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος του εφηβικός έρωτας, ξετυλίγει το κουβάρι των αναμνήσεων, αλλά και των συγκρούσεων.

MR KLEIN

MR KLEIN

Τεράστιο λευκό γούτσου-γούτσου θέλει να βρει τους γονείς του στο Έβερεστ. Για παιδάκια μόνο, αλλά κάπου με τούμπαρε κι εμένα, ψυχούλα είμαι, να το ξέρετε…