FreeCinema

Follow us

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ (2019)

(RICORDI?)

  • ΕΙΔΟΣ: Αισθηματικό Δράμα
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Βαλέριο Μιέλι
  • ΚΑΣΤ: Λούκα Μαρινέλι, Λίντα Καρίντι, Τζιοβάνι Αντζάλντο, Καμίλα Ντιάνα
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 106'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: WEIRD WAVE

Αγόρι συναντά κορίτσι. Ερωτεύονται, μιλάνε, θυμούνται. Θυμούνται πολλά. Οι αναμνήσεις, όμως, πολλές φορές δεν αρκούν για να σώσουν έναν έρωτα.

Υπάρχουν οι καλές ταινίες, οι κακές, οι μέτριες και κάπου ανάμεσα σε όλες αυτές, υπάρχουν και οι αφόρητα πληκτικές. Εκείνες που σε κάνουν να κοιτάζεις ανά λεπτό το ρολόι σου, μετρώντας αντίστροφα τον χρόνο, μέχρι τη στιγμή που θα πέσουν οι τίτλοι τέλους και ξεφυσώντας με ανακούφιση θα μονολογήσεις, «Τελείωσε!». Τέτοια περίπτωση είναι το δεύτερο φιλμ στην καριέρα του Ρωμαίου σκηνοθέτη και σεναριογράφου Βαλέριο Μιέλι, το οποίο έρχεται δέκα ολόκληρα χρόνια μετά το αδιανέμητο στη χώρα μας ντεμπούτο του, «Dieci Inverni» (2009).

Το ζεύγος των κεντρικών ηρώων της ταινίας μένει ανώνυμο σε όλη τη διάρκειά της. Αυτός είναι καταθλιπτικός και μελαγχολικός. Αυτή είναι αισιόδοξη και χαρούμενη. Τα ετερώνυμα ως γνωστόν έλκονται κι έτσι οι δυο τους θα ξεκινήσουν ερωτική σχέση κατόπιν της γνωριμίας τους σε καλοκαιρινό party, η οποία καθ’ όλη τη διάρκειά της θα παλαντζάρει είτε στη μεριά εκείνου προσφέροντας το δάκρυ, είτε στη μεριά εκείνης χαρίζοντας το γέλιο. Ολόκληρο το ερωτικό τους ταξίδι, όμως, μοιάζει καταδικασμένο να φιλτράρεται μέσα από τις αναμνήσεις της ζωής τους, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να μην απολαμβάνουν το σήμερα, αλλά να ζουν δέσμιοι του παρελθόντος. Και το παρελθόν, εκτός από αδύνατον να αλλάξει, στην περίπτωσή τους αποδεικνύεται όχι και τόσο ευχάριστο ή ευοίωνο.

Σενάριο με την πλήρη έννοια του όρου δεν υπάρχει σε τούτες τις «Αναμνήσεις». Πρόκειται ουσιαστικά για ένα collage εικόνων, μέσω των οποίων συντίθεται η ζωή εκείνου κι εκείνης. Μνήμες δυσάρεστες ή ντροπιαστικές (το «ατύχημα» στην πισίνα), ευχάριστες ή μελαγχολικές (το κουκλοθέατρο των παιδικών χρόνων) ζωντανεύουν καθώς οι δύο ερωτευμένοι νέοι νοσταλγούν εκείνα τα χρόνια, με τον σκηνοθέτη να οπτικοποιεί τις ονειροπολήσεις τους στο παρελθόν. Έχει κάτι από τον παραμυθένιο κόσμο της «Αμελί» (2001) η προσέγγιση αυτή, χωρίς όμως την ευφυία και την πολύχρωμη έμπνευση που τότε είχε επιδείξει ο Ζαν-Πιερ Ζενέ. Όπως και όλη αυτή η ανασύσταση των θραυσμάτων του παρελθόντος, άνευ συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου και ονομάτων, πατάει πάνω στο «Πέρυσι στο Μαριενμπάντ» (1962), χωρίς περαιτέρω σχόλια, καθώς η αναφορά και μόνο του τίτλου της ταινίας του Αλέν Ρενέ πλάι σε τούτες τις «Αναμνήσεις» είναι ντροπιαστική γι’ αυτήν.

Το ερώτημα που σε γενικές γραμμές θέτει το φιλμ είναι το κατά πόσο μπορεί ένα ερωτευμένο ζευγάρι να ατενίσει το μέλλον με αισιοδοξία, όταν το βάρος ενός περισσότερο ή λιγότερο οδυνηρού παρελθόντος βαραίνει στους ώμους του. Σαφής απάντηση δεν δίνεται, μιας και μέσω μιας σειράς τσιτάτων, που θα ζήλευε ακόμη και ο Πάουλο Κοέλιο («εάν ζούσαμε για πάντα, δεν θα είχε νόημα να ξοδεύουμε τον χρόνο μας σε αναμνήσεις»), και αναγωγών στην παιδική ηλικία, που εδώ λειτουργεί ως η ρίζα του κακού (αφού καταδυναστεύει αιώνια το πεπρωμένο), ο Μιέλι αδιαφορεί για την οποιαδήποτε συνοχή της ταινίας του. Αυτό που φαίνεται να τον ενδιαφέρει περισσότερο είναι να γίνει όσο το δυνατόν πιο κατατονικός μπορεί, στοχεύοντας στις κριτικές επιτροπές των ανά τον κόσμο φεστιβάλ, όπου η ταινία του προβλήθηκε με επιτυχία, «γράφοντας» την ίδια ώρα τον απλό θεατή στα παλιά του τα παπούτσια. Τον γράφουμε, λοιπόν, κι εμείς, ευχόμενοι πως στο μέλλον θα γυρίσει κάτι που θα αφορά.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Δεν θα πρότεινα σε κανέναν να γίνουν οι «Αναμνήσεις» τούτες μέρος των… δικών του αναμνήσεων. Εκτός εάν θέλει να πατήσει έναν γερό δίωρο ύπνο που θα… θυμάται για πάντα.


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΕΝΑ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

Στα Τίρανα του σήμερα, ο Αγκίμ κι ο Γκεζίμ, κωφά και πανομοιότυπα δίδυμα αδέλφια που μοιράζονται την ίδια στέγη, ανακαλύπτουν πως οδηγούνται σταδιακά στην τύφλωση εξαιτίας μιας γενετικής ασθένειας.