FreeCinema

Follow us

ΝΙΝΟΤΣΚΑ (1939)

(NINOTCHKA)

  • ΕΙΔΟΣ: Ρομαντική Κωμωδία
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ερνστ Λιούμπιτς
  • ΚΑΣΤ: Γκρέτα Γκάρμπο, Μέλβιν Ντάγκλας, Αϊνα Κλερ, Μπέλα Λουγκόσι
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 110'
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: NEW STAR

Τρεις απεσταλμένοι της Ρωσίας των Μπολσεβίκων καταφθάνουν στο Παρίσι για να πουλήσουν τα περίφημα κοσμήματα της Δούκισσας Σουάνα. Η πρώην ευγενής και φυγάς στην Πόλη του Φωτός μαθαίνει τα νέα και κινείται δικαστικά. Η πατρίδα θα απαντήσει στέλνοντας σκληροπυρηνική συντρόφισσα, η οποία θα λυγίσει για τα μάτια… του κυρίου της Δούκισσας!

Είναι η προτελευταία εμφάνιση της Γκάρμπο στο σινεμά, κάτι που δίνει έξτρα ιστορική βαρύτητα στο φιλμ, το οποίο διαφημίστηκε στην εποχή του με το προφανέστατο σλόγκαν… «Garbo laughs!». Ναι, η diva όχι μόνο παίζει σε κωμωδία, αλλά γελάει και το διασκεδάζει, στο ρόλο της Νινότσκα, της παγοκολώνας που αντί για καρδιά έχει σφυροδρέπανο και θα βρει το δάσκαλό της… στα μάτια γοητευτικού καιροσκόπου, ο οποίος επίσης θα μάθει τι εστί αληθινή αγάπη, αφού πρώτα οι σεναριογράφοι Τσαρλς Μπράκετ, Μπίλι Γουάιλντερ και Γουόλτερ Ράις κάνουν φύλλο και φτερό τη ρωσική αριστοκρατία και την κομμουνιστική προπαγάνδα, με ατάκες που θα ηχούν αγέραστα αστείες στην κινηματογραφική αιωνιότητα.

Τα πάντα λειτουργούν ρολόι, όπως μπορείς να φανταστείς για μεγάλη παραγωγή της MGM που σέβεται την star – πρωταγωνίστριά της, μέσα από μια σειρά αλλεπάλληλων στιχομυθιών που κοντράρονται πολιτικά και ερωτικά, έστω κι αν στο δεύτερο μισό, με την επιστροφή στη Ρωσία του… ενός δωματίου για τρεις κοπέλες και μιας κοινής τουαλέτας ανά όροφο, ο ρυθμός κοπάζει και το στήσιμο φωνάζει από το θεατρινίστικο καλούπωμα των σκηνικών (με προφανή κατάληξη την απαγόρευση από το ανατολικό μπλοκ…).

Πέρα από τις απολαυστικές ριπές χιούμορ των one-liners, είναι πραγματική πρόκληση να παρατηρείς την ερμηνεία της Γκάρμπο, που από ice queen μεταμορφώνεται σε άβουλο πλάσμα της σοβιετικής μηχανής που παρήγε συντρόφους δίχως ένστικτο, βούληση κι αισθήματα. Μπορεί κάποιοι να απορήσουν και για τη γκάμα των δυνατοτήτων της star, που εκφραστικά στέκει στα όρια του… μονολιθικού (θα βοηθήσει η πληροφορία πως η Γκάρμπο αισθανόταν εξαιρετικά άβολα όντας αμακιγιάριστη στο μεγαλύτερο μέρος του φιλμ, δε διασκέδαζε στην ιδέα της κωμωδίας, έβγαλε αρκετές σκηνές με νευρικότητα και ενίοτε έβρισκε το χιούμορ του σεναρίου… χυδαίο!). Τελικά, όμως, γέλασε! Κι εμείς ακόμη περισσότερο.

ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

Το να βλέπεις τη Γκάρμπο σε κωμωδία αποτελεί και φιλμικό παράδοξο και μοναδική εμπειρία. Το να γίνεσαι μάρτυρας ενός πραγματικού φαινομένου κινηματογραφικής diva (πέρα από κάθε λογική σύλληψη και κρίση υποκριτικής), απλά, σε πηγαίνει σε άλλες εποχές. Και αξίζει να σου συμβεί. Πιθανότατα όχι μια ιδανική βραδιά γα τη Λιάνα Κανέλλη στο θερινό…


MORE REVIEWS

ΑΜΠΙΓΚΕΪΛ

Ασύνδετη ομάδα παρανόμων απάγει ανήλικη μπαλαρίνα, με τη φήμη ότι πρόκειται για την κόρη ζάμπλουτου ο οποίος θα δώσει ασυζητητί το τεράστιο ποσό των λύτρων που θα του ζητηθεί. Η μικρή Άμπιγκεϊλ, όμως, δεν είναι ένα κοινό, απροστάτευτο κοριτσάκι…

ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Σε ένα κοντινό, δυστοπικό μέλλον, η Αμερική σπαράσσεται από τον διχασμό ενός Εμφυλίου που έχει μετατρέψει τη χώρα σε αληθινή ζώνη πολέμου. Καθώς μία ισχυρή φατρία ανταρτών κατευθύνεται προς τον Λευκό Οίκο για να σκοτώσει τον Πρόεδρο, μία φωτορεπόρτερ και η ομάδα συνεργατών της αγωνίζεται να προλάβει να φτάσει στη Γουόσινγκτον πριν να είναι αργά.

DEMON SLAYER: KIMETSU NO YAIBA - HASHIRA TRAINING

Ο Τάνζιρο, ο Γκένια και η Νέζουκο καταδιώκουν έναν δαίμονα Ανώτερης Τάξης στα δάση του Χωριού Ξιφασκίας, με τον πρώτο ν’ αντιμετωπίζει ένα θανάσιμο δίλημμα. Βγαίνει κερδισμένος, αλλά δεν πρόκειται να χαρεί τη νίκη του, μιας και ο Άρχοντας Μούζαν θέλει να εκμεταλλευτεί εκείνη της «μολυσμένης» Νέζουκο έναντι του ήλιου!

MIA AND ME: Η ΤΑΙΝΙΑ

Όταν η Μία επιστρέφει στο παλιό εξοχικό σπίτι της οικογένειας με τον παππού της, η πέτρα στο μαγικό της βραχιόλι φωτίζει ξαφνικά - ένα κάλεσμα για βοήθεια! Μέσω μιας αστραφτερής πύλης, μεταφέρεται στον φανταστικό κόσμο των μονόκερων της Σεντοπίας. Εκεί συναντά τον μονόκερο Στόρμι και τον Ίκο, ένα ξωτικό από το Νησί Λώτους, το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα τη βοήθειά της. Ο Τόξορ, ένας αποκρουστικός κακός που μοιάζει με βατράχι, θέλει να κατακτήσει το νησί με μαύρη μαγεία.

ΕΝΑ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΚΑΦΕ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

Στα Τίρανα του σήμερα, ο Αγκίμ κι ο Γκεζίμ, κωφά και πανομοιότυπα δίδυμα αδέλφια που μοιράζονται την ίδια στέγη, ανακαλύπτουν πως οδηγούνται σταδιακά στην τύφλωση εξαιτίας μιας γενετικής ασθένειας.

MR KLEIN

MR KLEIN

Πάνε κάτι κακόμοιρα κουμούνια στο Παρίσι να πουλήσουν βαλιτσάρα με κοσμήματα πρώην ευγενούς και λαλάνε από τη μπουρζουαζία και τις χάρες της κι έρχεται το κομματόσκυλο να τα κάνει ντα! Η Παπαρήγα να βγάλει ανακοίνωση, κατά τα άλλα… άσε μας, κουκλίτσα μου!