FreeCinema

Follow us

ΤΡΕΛΑ ΠΛΟΥΣΙΟΙ (2018)

CRAZY RICH ASIANS

dvd / blu-ray

  • ΕΙΔΟΣ: Ρομαντική Κομεντί
  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζον Μ. Τσου
  • ΚΑΣΤ: Κόνστανς Γου, Χένρι Γκόλντινγκ, Μισέλ Γεό, Τζέμα Τσαν, Λίσα Λου, Ακουαφίνα
  • ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 120'
  • FORMATS: DVD
  • ΠΕΡΙΟΧΗ: 2 (με ελληνικούς υπότιτλους)
  • ΔΙΑΝΟΜΗ: TANWEER

Αν με ρωτούσες ποια ταινία αδικήθηκε περισσότερο από την ελληνική κινηματογραφική διανομή πέρσι, το «Crazy Rich Asians» θα βρισκόταν με απόλυτη σιγουριά στην πρώτη θέση! Με budget 30.000.000 δολαρίων, το φιλμ αιφνιδίασε τους πάντες στις ΗΠΑ, κάνοντας ποδαρικό στο #1 του αμερικανικού box-office στα μέσα του περασμένου Αυγούστου, με εισπράξεις που σχεδόν ισοφάριζαν το κόστος παραγωγής του! Κατέληξε να φτάνει τα 174.051.230 δολάρια μονάχα στην Αμερική, με το παγκόσμιο σύνολο να πιάνει το σοκαριστικό ποσό των 238.051.230 δολαρίων. Πλέον, βρίσκεται στα πρόθυρα του να μπει και στα φετινά Όσκαρ, αφού την έχουν επισημάνει με υποψηφιότητες τα δύο ισχυρότερα (ακόμη και αριθμητικά αν το πάρεις) σωματεία επαγγελματιών, εκείνο των ηθοποιών (στην κατηγορία του ensemble καστ, παρακαλώ!) και το επίσης βαρύνουσας σημασίας αντίστοιχο των παραγωγών (ως μια από τις καλύτερες ταινίες του 2018). Οι δύο υποψηφιότητες που είχε στις Χρυσές Σφαίρες είναι αμελητέες μπροστά στην αποδοχή των σωματείων.

Προφανέστατα, η ελληνική διανομή φοβήθηκε το αποκλειστικά ασιατικό καστ της ταινίας (οποία ειρωνεία, αν ήταν «art-house» τίτλος θα ήταν πιο απλό να πουληθεί…) και το timing του release στο εξωτερικό δεν βοήθησε τόσο, αφού μας πέτυχε στο τέλος του καλοκαιριού, περίοδο στην οποία θα μπορούσε να σταθεί καλύτερα στη χώρα μας το έργο (και δη στα θερινά). Έτσι, το «Τρελά Πλούσιοι» έκανε πρεμιέρα straight to DVD για την ελληνική αγορά και θεωρώ πως είναι κρίμα να χάσετε την ευκαιρία να το απολαύσετε, έστω από το σπίτι.

Η πλοκή είναι απόλυτα τυπική. Ασιάτισσα μεγαλωμένη στην Αμερική γνωρίζει εκεί σχιστομάτικο αγόρι που ερωτεύεται και μάλλον το πάνε για κάτι πολύ σοβαρό σύντομα. Ένα προσκλητήριο γάμου από την πατρίδα δίνει την ευκαιρία σ’ εκείνον να την καλέσει να γνωρίσει τους δικούς της στη Σιγκαπούρη, για να ανακαλύψει (για πρώτη φορά εκεί) πως ο αγαπημένος της είναι κληρονόμος τεράστιας περιουσίας και ένας από τους πιο περιζήτητους εργένηδες στον πλανήτη, με επίδοξες νύφες που θα σκότωναν για να τον γραπώσουν! Ακόμα χειρότερα, το γυναικοκρατούμενο σόι εκείνου δεν αρέσκεται τόσο στην ιδέα του γάμου με «λαϊκό» κορίτσι «από τα ξένα» και η μέλλουσα πεθερά δείχνει διαρκώς τα δόντια της, δυσκολεύοντας τις μελλοντικές προοπτικές του ζευγαριού.

Σε πρώτο επίπεδο, λόγω του πολιτισμικού background, το μυαλό του θεατή μπορεί να πηγαίνει ευθέως στην περίπτωση του «Γάμος αλά Ελληνικά» (2002), όμως θα ήταν ελαφρώς άδικη αυτή η σύγκριση, καθώς εδώ τα layers του σεναρίου και των χαρακτήρων δεν βασίζονται στη φαρσοκωμωδία αλλά σε κοινωνικές παραδόσεις, έθιμα και αξίες ενός λαού, τα οποία κρίνονται συνολικά με καυστικό τρόπο ως ξεπερασμένα, ιδωμένα (και) μέσα από μια πληθώρα δευτεραγωνιστών που δεν παίζουν «κομπαρσαρία» στην ιστορία, αλλά είναι καλογραμμένοι, πληρέστατοι και ουσιώδεις ήρωες. Η ταινία προσφέρει απόλυτη ψυχαγωγία, κάνοντας μια καλοσχεδιασμένη πορεία μέσα στα κινηματογραφικά είδη της ρομαντικής κομεντί και της παλιομοδίτικης ηθογραφίας, δίχως να φοβάται να ακουμπήσει και το μελοδραματικό στοιχείο. Οι ηθοποιοί είναι σκέτη αποκάλυψη, με πρώτη και καλύτερη την κακιά πεθερά της Μισέλ Γεό, η χημεία στο casting είναι εξαιρετική, το επίπεδο της παραγωγής ρίχνει σαγόνι στο πάτωμα (δεν θα εκπλαγώ αν περάσει και υποψηφιότητα για τα σκηνικά στα Όσκαρ) και το «Τρελά Πλούσιοι» είναι σίγουρα η καλύτερη συνάντηση του δυτικού mainstream σινεμά με την ασιατική αγορά από εποχής της «Λέσχης της Χαράς και της Τύχης» (1993) του Γουέιν Γουάνγκ (προφανώς, εξαιρώ τα έργα πολεμικών τεχνών). Τρέξτε στο πλησιέστερο DVD club!

EXTRAS

  • Featurette παρασκηνίων με τους συντελεστές του φιλμ, από εξωτικά locations γυρισμάτων σε Σιγκαπούρη και Μαλαισία

MORE HOME CINEMA