FreeCinema

Follow us
11.0410:50

Το Σωματείο Σκηνοθετών στρώνει το χαλί για το «Nomadland».


Ακολουθώντας το Σωματείο των Παραγωγών, από χθες τα προγνωστικά και τα… στοιχηματζίδικα μπορούν να γέρνουν όλο και πιο θετικά προς την οσκαρική νίκη του «Nomadland», καθώς η Κλόι Τζάο τιμήθηκε και από το Σωματείο των Σκηνοθετών για τούτο το κοινωνικό δράμα. Ως φιλμ που σκηνοθετήθηκε από γυναίκα, καλύπτει και μία δυνατή agenda… «πολιτικής ορθότητας».

Όταν το Σωματείο των Σκηνοθετών ψηφίζει, σε αυτή την οσκαρική κατηγορία (έστω) έχει σχεδόν το αλάθητο. Από το 1948 μέχρι σήμερα, μόλις οκτώ (!) ήταν οι σκηνοθέτες που ενώ βραβεύτηκαν από τους συναδέλφους τους, δεν έτυχαν της προτίμησης των μελών της Ακαδημίας. Τα προηγούμενα έξι χρόνια, το βραβείο του DGA είχε ένα δυνατό σερί συμφωνίας του Σωματείου με τον τρόπο που οι επαγγελματίες του Χόλιγουντ ψηφίζουν για το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας, αλλά πέρσι μας τα χάλασε με τον Σαμ Μέντες και το «1917», αφού η Ακαδημία προτίμησε να τιμήσει τον Κορεάτη Μπονγκ Τζουν-Χο για τα «Παράσιτα» (δε με χάλασε καθόλου…).

Είχα μία (αστεία) υποψία ότι χθες το βράδυ το Σωματείο των Σκηνοθετών μπορεί να ρίξει μια… τρελή ψήφο υπέρ του Ντέιβιντ Φίντσερ για το «Mank», αλλά επικράτησε η Κλόι Τζάο (φωτό) για το «Nomadland», που πλέον δείχνει το μεγάλο φαβορί των Όσκαρ, καθώς έχει με το μέρος του και το επίσης πολύ σημαντικό βραβείο καλύτερης ταινίας από το Σωματείο των Παραγωγών. Δύσκολα αγνοούνται αυτά τα δύο, πλέον. Για στατιστικούς λόγους, να αναφέρω ότι φέτος οι σκηνοθέτες που ψηφίζουν για τα Όσκαρ αριθμούν τους 564 (από 526 που ήταν μέλη της Ακαδημίας πέρσι). Και μιας που αναφέρθηκε η στατιστική, η Κλόι Τζάο είναι μόλις η δεύτερη γυναίκα που ψηφίστηκε από τους συναδέλφους της για το βραβείο του DGA στα χρονικά του θεσμού του συγκεκριμένου κλάδου, μετά τη νίκη της Κάθριν Μπίγκελοου για το «The Hurt Locker», το 2010. Η Μπίγκελοου έγινε (κατόπιν) και η πρώτη γυναίκα που βραβεύτηκε με το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας (πικρή αυτή η ανάμνηση…).

Επισημαίνεται ότι το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας για ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους πήγε στους Μάικλ Ντουέκ και Γκρέγκορι Κέρσο για το «The Truffle Hunters», μία συμπαραγωγή της ελληνικής εταιρείας Faliro House Productions (με διανομή από τη Sony Pictures Classics για τις ΗΠΑ).

Χθες το βράδυ, πάντως, δόθηκαν και τα βραβεία του Σωματείου των Σκηνογράφων, τα οποία χωρίζονται σε κατηγορίες χρονικού πλαισίου δράσης. Το «Mank» (φωτό) προτιμήθηκε από τα έργα περιόδου, το «Tenet» από τα φαντασίας και το «Da 5 Bloods» από τα σύγχρονα. Μόνο το τρίτο δεν υπάρχει στην αντίστοιχη οσκαρική πεντάδα. Γενικά, οι βραβεύσεις των επαγγελματικών Σωματείων ολοκληρώνονται στις 17 Απριλίου με εκείνο των Μοντέρ. Θα επανέλθω τότε για μία σούμα της κατάστασης.