FreeCinema

Follow us
20.1015:00

«Τα Κινηματογραφικά» της Ελένης Καραΐνδρου στο ΚΠΙΣΝ.


Ο τίτλος τα λέει όλα. Τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, στις 20:30, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Ελένη Καραΐνδρου θα παρουσιάσει επιλεγμένες συνθέσεις από την μακρά και δημιουργικότατη πορεία της στον κινηματογράφο. UPDATE: Λόγω των νέων μέτρων, η συναυλία θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία κοινού και θα μεταδοθεί με live streaming.

Αν και το όνομα της Ελένης Καραΐνδρου έχει ταυτιστεί κινηματογραφικά με τις εικόνες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Νοεμβρίου στο ΚΠΙΣΝ, το κοινό θα έχει την ευκαιρία ν’ ακούσει και επιλογές από δουλειές της με άλλους (κυρίως Έλληνες) σκηνοθέτες, από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 μέχρι και τα πιο πρόσφατα χρόνια. Τα ονόματα αυτών (και οι ταινίες τους) είναι: Χριστόφορος Χριστοφής («Ρόζα», 1982), Τώνια Μαρκετάκη, («Η Τιμή της Αγάπης», 1983), Λευτέρης Ξανθόπουλος («Καλή Πατρίδα, Σύντροφε», 1985), Μαργκαρέτε φον Τρότα («L’Africana», 1990), Πηγή Δημητρακοπούλου («Το 10 του Μ. Καραγάτση», 2008) και Παϊμάν Μααντί («Bomb, Yek Asheghaneh», 2018).

Προφανώς, ένα μεγάλο μέρος της συναυλίας θα συνδέεται με τις μουσικές που έγραψε για οκτώ φιλμ του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ξεκινώντας την θρυλική συνεργασία τους από το 1984: «Ταξίδι στα Κύθηρα» (1984), «Ο Μελισσοκόμος» (1986), «Τοπίο στην Ομίχλη» (1988), «Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού» (1991), «Το Βλέμμα του Οδυσσέα» (1995), «Μια Αιωνιότητα και Μια Μέρα» (1998), «Το Λιβάδι που Δακρύζει» (2004) και «Η Σκόνη του Χρόνου» (2008). Δουλειές που της έφεραν την παγκόσμια αναγνώριση, φτάνοντας να δισκογραφεί (και) με τη διεθνούς φήμης εταιρεία ECM (από το 1990).

Στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, η Ελένη Καραΐνδρου θα παίξει στο πιάνο, πλαισιωμένη από καταξιωμένους σολίστες, μεταξύ των οποίων οι: Βαγγέλης Χριστόπουλος (όμποε), Ντέιβιντ Λιντς (σαξόφωνο τενόρο), Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα, λαούτο), Ναταλία Μιχαηλίδου (πιάνο), Αλέξανδρος Μποτίνης (βιολοντσέλο), Στέλλα Γαδέδη (φλάουτο), Παναγιώτης Σιωράς (κλαρινέτο), Γιάννης Ευαγγελάτος (φαγκότο), Σοφία Σιωρά (τρομπέτα), Άγγελος Σιωράς (κόρνο), Ντίνος Χατζηιορδάνου (ακορντεόν), Άρης Δημητριάδης (μαντολίνο) και Λίλυα Εσίποβα (άρπα).

Το σύνολο εγχόρδων (με κονσερτίνο την Ηρώ Σειρά), το οποίο συμμετέχει στη συναυλία, συνεργάζεται με την Ελένη Καραΐνδρου τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην ηχογράφηση των έργων όσο και στις ζωντανές εμφανίσεις της. Τη μουσική διεύθυνση της συναυλίας θα έχει ο Μίλτος Λογιάδης, τη σκηνοθετική επιμέλεια ο Αντώνης Αντύπας, ενώ στο σχεδιασμό ήχου θα είναι ο Γιώργος Καρυώτης, μόνιμος συνεργάτης της εδώ και τριάντα χρόνια.

Η δυνατότητα παρακολούθησης της συναυλίας, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, θα δοθεί σε περιορισμένο αριθμό θεατών με την προαγορά εισιτηρίου ηλεκτρονικά, ενώ οι υπόλοιποι θεατές θα έχουν την επιλογή να παρακολουθήσουν τη συναυλία ζωντανά στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ, στη σελίδα του στο facebook και στο κανάλι του στο YouTube.

Τιμές εισιτηρίων: €15, €10 και €5 (μειωμένο). Προπώληση εισιτηρίων ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της ticket services από την Παρασκευή 23/10.

Λόγω των συνεχών εξελίξεων όσον αφορά τα μέτρα για τη δημόσια υγεία, περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν κοντά στην ημερομηνία της συναυλίας, στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ.

UPDATE: Σε συνέχεια της ανακοίνωσης των νέων μέτρων για τη δημόσια υγεία, η συναυλία θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία κοινού και θα μεταδοθεί με live streaming. Εάν είχατε ήδη προμηθευτεί τα εισιτήριά τους online ή τηλεφωνικά, η επιστροφή αντιτίμου του εισιτηρίου θα γίνει αυτόματα στην κάρτα σας, χωρίς να χρειαστεί κάποια ενέργεια εκ μέρους σας.