FreeCinema

Follow us
10.1114:40

Θεσσαλονίκη 54: Φλέβα «από Χρυσάφι».


Η ταινία «Κελί από Χρυσάφι» επιβεβαίωσε το όνομά της στην τελετή λήξης του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η οποία βρήκε το φιλμ από το Μεξικό να αποχωρεί με πλήθος βραβείων στις αποσκευές, συμπεριλαμβανομένου και του Χρυσού Αλέξανδρου, της μεγαλύτερης διάκρισης της βραδιάς.

Σε πλήρη αντίθεση με την επεισοδιακή τελετή έναρξης, η τελετή λήξης τού 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δεν είχε κανέναν πολιτικό ή εκπρόσωπο της Κυβέρνησης για να ανάψει τα αίματα. Ευτυχώς, όμως, είχε σαφή άποψη και καλλιτεχνικό κριτήριο, με την Κριτική Επιτροπή να μην εμφανίζει διαθέσεις «μοιρασιάς» των βραβείων αλλά να ξεχωρίζει με σαφήνεια ακριβώς εκείνες τις ταινίες που πραγματικά κέρδισαν τις εντυπώσεις της.

TELETH_LHKSHS_54OY
MotionTeam

Είχαμε ήδη επισημάνει ότι καμία ταινία τις τελευταίες δέκα μέρες δε συγκέντρωσε περισσότερο το χειροκρότημα του κοινού από το φιλμ του Διέγο Κεμάδα-Δίες, «Κελί από Χρυσάφι», και δηλώσαμε ότι δε θα εκπλαγούμε αν επικρατήσει του ανταγωνισμού και κατακτήσει τον Χρυσό Αλέξανδρο το βράδυ του Σαββάτου, στην τελετή λήξης. Και, όντως, σε μια δίκαιη απόφαση και μάλλον σπάνια συγκυρία, όπου κοινό και κριτές συμφωνούν, το μεξικανικό φιλμ έκλεισε θριαμβευτικά τη βραδιά, κατακτώντας τόσο το βραβείο κοινού για ταινία του διαγωνιστικού τμήματος αλλά και το σημαντικότερο βραβείο της διοργάνωσης από την Επιτροπή, με επικεφαλής τον Αλεξάντερ Πέιν και μέλη τους Σκοτ Φούντας (κριτικό κινηματογράφου τού Variety), Άντα Σόλομον (παραγωγό από τη Ρουμανία), Εντουάρ Ουαϊντρόπ (καλλιτεχνικό διευθυντή στο Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών τού Φεστιβάλ Καννών) και Κωνσταντίνο Βήτα (μουσικό). Λίγο το έντονο κοινωνικό του θέμα, λίγο το γεγονός ότι κρύβει μια βίαιη ιστορία ενηλικίωσης στον πυρήνα του, λίγο η λατινοαμερικάνικη προέλευση που πάντα έχει πλεονέκτημα στο Φεστιβάλ και πολύ η ισορροπημένη προσέγγιση όλων των θεματικών του, οδήγησαν το «Κελί από Χρυσάφι» στην απόλυτη επιτυχία. Παρεμπιπτόντως, το φιλμ κατέκτησε και το βραβείο σκηνοθεσίας αλλά και το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων… «Ανθρώπινες Αξίες» (χωρίς σχόλιο).

Suzanne 2013

Συνεχίζοντας τις προβλέψεις μας, είχαμε, επίσης, αναφέρει ότι η «Suzanne» (της Κατέλ Κιγεβερέ) δεν έμοιαζε να έχει βλέψεις για τον Χρυσό Αλέξανδρο, όμως, κανείς δεν μπορούσε να αμφισβητήσει τη δύναμη των ερμηνειών της. Και μπορεί η ταινία να κατέκτησε, τελικά, τη δεύτερη μεγαλύτερη διάκριση της βραδιάς, το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος, όμως, η πραγματική της καταξίωση ήταν η βράβευση τόσο της πρωταγωνίστριάς της, Σάρα Φορεστιέ, με το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας αλλά και του ηθοποιού Φρανσουά Νταμιέν με το Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης, που είθισται να τιμά ό,τι εντυπωσιάζει την Επιτροπή και δεν μπορεί να «χωρέσει» στα υπόλοιπα βραβεία.

TELETH_LHKSHS_54OY2
MotionTeam

Με άλλα λόγια, η βραδιά εξελίχθηκε σε θρίαμβο για τη Strada Films, η οποία έχει τα δικαιώματα και για τις δύο παραπάνω ταινίες, και που είδε την εκπρόσωπό της, Μαρίνα Κόντη, να ανεβαίνει συνέχεια στη σκηνή για να παραλάβει τα βραβεία εκ μέρους των συντελεστών! Η ίδια σημείωσε ότι μάλλον «πρόκειται για κοινό καλό γούστο: αφενός του κ. Τάκη Βερέμη, που είναι ο ιδιοκτήτης τής Strada Films και επιλέγει τις ταινίες και αφετέρου του κ. Εϊπίδη που επέλεξε την ταινία για να συμμετάσχει στο διαγωνιστικό τμήμα τού Φεστιβάλ». Στα χαριτωμένα της βραδιάς, μάλιστα, η παρουσιάστρια Στεφανία Γουλιώτη λανθασμένα κάλεσε την κυρία Κόντη στη σκηνή για την παραλαβή κι ενός βραβείου ταινίας που… δεν εκπροσωπείται από την εταιρεία! Η δύναμη της συνήθειας…

antonis paraskevas

Όσον αφορά το ελληνικό ενδιαφέρον, αναμενόμενα η ταινία που συγκέντρωσε την εύνοια της Επιτροπής ήταν η «Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου, που έκλεισε τη βραδιά με το βραβείο ανδρικής ερμηνείας για το Χρήστο Στέργιογλου (εξ ημισείας με το Χάιμε Βαδέλ για την ερμηνεία του στην ταινία «Το Ποτό του Διαβόλου») και το βραβείο FIPRESCI για ελληνική ταινία.

Nebraska

Η βραδιά έκλεισε με τον Αλεξάντερ Πέιν να παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό την καινούργια ταινία του, «Nebraska», η οποία διαγωνίστηκε στο τελευταίο Φεστιβάλ των Καννών, κατέκτησε (εκεί) το βραβείο ανδρικής ερμηνείας για τον Μπρους Ντερν και οδεύει ολοταχώς για τα Όσκαρ. Λιτή, συγκινητική κατά στιγμές και απόλυτα συνεπής με την ως τώρα φιλμογραφία τού Πέιν, η ταινία ξεσήκωσε το κοινό (φάνηκε να αρέσει πολύ), όμως, δεν έδειξε να κατέχει πραγματική σπιρτάδα ή αιχμηρή ματιά. Η ερμηνεία τού Μπρους Ντερν είναι όντως έντονης δυναμικής, όμως, το υπόλοιπο σύνολο παίζει πολύ εκ του ασφαλούς και εξελίσσεται μέσα από όλα τα απαραίτητα στάδια που θα περίμενε κανείς από μία ταινία που αφορά τη σχέση πατέρα – γιου. Άραγε, είναι αυτό αρκετό;

Ακολουθεί ολόκληρη η λίστα των βραβείων.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος – Θόδωρος Αγγελόπουλος: «Κελί από Χρυσάφι (La Jaula de Oro)» του Διέγο Κεμάδα – Δίες
Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος: «Suzanne» της Κατέλ Κιγεβερέ
Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία – Χάλκινος Αλέξανδρος: «Χάλια Μαλλί (Pelo Malo)» της Μαριάνα Ρονδόν
Βραβείο Σκηνοθεσίας: Διέγο Κεμάδα – Δίες για την ταινία «Κελί από Χρυσάφι (La Jaula de Oro)»
Βραβείο Σεναρίου: Τάε – Γκον Κιμ για το σενάριο της ταινίας «Οι Αισιόδοξοι (Sunshine Boys)»
Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας: Σάρα Φορεστιέ για την ερμηνεία της στην ταινία «Suzanne»
Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας (εξ ημισείας στους): Χρήστο Στέργιογλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» και Χάιμε Βαδέλ για την ερμηνεία του στην ταινία «Το Ποτό του Διαβόλου (La chupilca del diablo)»
Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης: Φρανσουά Νταμιέν για την ερμηνεία του στην ταινία «Suzanne»
Ειδική μνεία: Μαχμούντ Λότφι για τη φωτογραφία του στην ταινία «Ένα Βήμα την Ημέρα (Al-Khoroug Lel-Nahar)

ΒΡΑΒΕΙΑ FIPRESCI
Για το Διαγωνιστικό Τμήμα: «Χάλια Μαλλί (Pelo Malo)» της Μαριάνα Ρονδόν
Για Ελληνική Ταινία: «Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ – «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ»
«Κελί από Χρυσάφι (La Jaula de Oro)» του Διέγο Κεμάδα – Δίες

BΡΑΒΕΙΑ ΚΟΙΝΟΥ FISCHER
Διεθνές Διαγωνιστικό: «Κελί από Χρυσάφι (La Jaula de Oro)» του Διέγο Κεμάδα – Δίες
Ελληνικό Πρόγραμμα – Βραβείο Μιχάλης Κακογιάννης: «Η Τελευταία Φάρσα» του Βασίλη Ραΐση
Ματιές στα Βαλκάνια: «Τα Παιδιά του Ιερέα (Scecenikova djeca)» του Βίνκο Μπρέσαν
Ανοιχτοί Ορίζοντες: «Papusza» των Γιοάνα Κος – Κράουτσε και Κρίστοφ Κράουτσε

Thessaloniki 54