FreeCinema

Follow us

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ «RAKE»;


Εκπνοή, πιθανότατα δια παντός, της σειράς που ξεκίνησε με αξιώσεις και προσδοκίες από το FOX τούτο το midseason, του «Rake». Τις μέρες που οι πάντες, μα οι πάντες, ξοδεύουν τη μελάνη τους για το «Game of Thrones» και την τέταρτη πρεμιέρα του – όχι άδικα, κι ας μην είμαστε φίλοι του – θεωρούμε πως στο «Rake» αξίζει να αφιερώσουμε μερικές γραμμές. Οπωσδήποτε, δεν πρέπει να πάει αδιάβαστο, πάντως.

Ασθμαίνοντας, έπιανε κάθε βδομάδα 0,6 – 0,7 της τηλεπίτας και στα τελευταία πια επεισόδια, το ένατο, το δέκατο, με το στανιό άγγιζε το 0,4, πράγμα που ενίσχυσε τον ήδη έντονο πονοκέφαλο του δικτύου. Αυτά είναι απαγορευτικά ratings και το κανάλι στον πανικό του, και αφού είχαν ήδη γυριστεί δεκατρία επεισόδια, άλλαξε την ημέρα προβολής από Πέμπτη σε Σάββατο με την πρόθεση τα δυο τελευταία να προβληθούν back to back το Σάββατο, 5 Απριλίου. Υπολείπεται ένα ακόμη, όμως (για τις 13 του μηνός), που ούτε ο Θεός ο ίδιος ξέρει τι θα απογίνει. Βίαιη συρρίκνωση έστω και του χρόνου του, στα μάτια μας σκληρή και λίγο άδικη – όχι από πλευράς του καναλιού, οι άνθρωποι επιχειρηματίες είναι – αλλά από πλευράς θεατών. Το αμερικάνικο κοινό δεν τον αγάπησε τον «Rake», που φοράει τα παπούτσια τού πολύ αγαπημένου Γκρεγκ Κινίαρ, στο πρώτο του μεγάλο breakthrough στη μικρή οθόνη και σε ένα ρόλο που σηκώνει όλο το στόρι απόλυτα στους ώμους του. Η original σειρά, για την ιστορία, είναι αυστραλέζικη, ξεκίνησε το 2010 από το ABC1 και ολοκληρώθηκε φέτος μετά από τρεις σεζόν. Εκεί, περπάτησε καλά, βραβεύτηκε κιόλας, αλλά όπως φαίνεται δε συνέβη το ίδιο με το αμερικανάκι αδέρφι του, που αναμένει το FOX να ανακοινώσει τη χλωμή του έκβαση.

rake-3

Έχει δυσκολία το να αναλύσεις, ποιο πράγμα και γιατί αρέσει στο κοινό, πόσω μάλλον στο αμερικανικό, που απέχει από μας σε ιδιοσυγκρασία και είναι τόσο ανομοιογενές. Αναμφίβολα, ένας anti-hero χασοδίκης που αναλαμβάνει την υπεράσπιση απίθανων περιπτώσεων, γιατί του τις φορτώνουν μην έχοντας επιλογή, δεν είναι ό,τι πιο glam. Δεν μπορείς αλλά δε θέλεις και να ταυτιστείς μαζί του. Επιπλέον, παρά το ότι κυκλοφορεί με κοστούμια, στη μισή σειρά μένει… στον οικογενειάρχη κολλητό του, έχει μια υστέρω πρώην που τον θεωρεί άχρηστο (φυσικά), ένα γιο ωριμότερο από την αφεντιά του και ο οποίος τα ’χει με την καθηγήτριά του (!), πηδάει από δω κι από κει χωρίς να συμβουλεύεται το πάνω του κεφάλι, παίζει χαρτιά, χρωστάει και της Μιχαλούς και τον στριμώχνουνε στα χαμαιτυπεία όπου συχνάζει για τα χρεωστούμενα. Μιλάμε, δηλαδή, για αυτοεκτίμηση zero και για ετεροεκτίμηση… ας μην το συζητάμε. Ο «Rake» είναι ένα απόλυτο… ράκος ανθρώπου που το παιχνίδι της ζωής το έχει πάρει μόνο ως παιχνίδι. Ο Γκρεγκ Κινίαρ, παρά ταύτα, είναι πολύ ωραίος και δείχνει σε όλα τα επεισόδια να το διασκεδάζει. Μόνο ο ρόλος τού… εραστή δεν του πάει και έχει πολλά νταλαβέρια με το άλλο φύλο ορμωμένου πασών των κατευθύνσεων. Κι αυτό, φυσικά, τον βάζει σε μπελάδες που φτάνουν ως το δήμαρχο του Λος Άντζελες.

rake-2

Ο Σαμ Ρέιμι, παραγωγός και γραφιάς περιωπής, ιδιαίτερος και μάστορας του black comedy και του fantasy, μαζί με τους συγγραφιάδες του μας παρέδωσαν κάποια στόρι που εκτυλίσσονται μες τα δικαστήρια όπου παρακολουθείς τον Κίγκαν Ντιν, κατά κόσμον Γκρεγκ Κινίαρ, να επιδίδεται σε απίθανες και μάλλον απίστευτες υπερασπίσεις ορροδώντας προ ουδεμίας ηθικής γραμμής, εννοείται. Αλλά το θέμα είναι ότι οι υποθέσεις δεν είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και οι εμπλεκόμενοι δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυποι ούτε κάποιοι που έχουν τη στοιχειώδη ελκυστικότητα. Η βοηθός τού Κίγκαν, μια γεματούλα όμορφη δικηγορίνα με fake βρετανική προφορά, μένει ανεκμετάλλευτη μέσα στη διακοσμητικότητά της, παρότι βάζει το χεράκι της παντού για να τον συνδράμει στην παιχνιδιάρικη αντιμετώπιση των υποθέσεών του. Αλλά, πιο γενικά, να πούμε ότι οι γυναικείοι χαρακτήρες έχουν ένα συμβολισμό και μπορείς να καταλάβεις, κοιτάζοντας από μια απόσταση, ότι καμιά δεν είναι συμπαθής και επουδενί μπορείς να ταυτιστείς μαζί τους. Η πρώην γυναίκα του, η Μάντι, εντάξει, είναι αυτό που δε θέλεις ποτέ να γίνεις. Καμιά εκτίμηση για τον πρώην της, με νεύρα σπασμένα και ψυχραιμία ανύπαρκτη, ζει για να κάνει τη ζωή τού Κίγκαν δύσκολη γιατί, απλά, είναι επί μονίμου βάσεως τσακωμένη με τη ζωή. Η γκομενίτσα που πηδάει επί πληρωμή, η Μίκι, κρατάει έναν ασαφή ρόλο που δεν έχω καταλάβει (τον αγαπάει ή δεν τον αγαπάει, πάει να κάνει και σχέση με έναν τύπο που έχει λεφτά και τη θέλει να τη βγάλει και από την ανούσια ζωή της…). Είναι και η γυναίκα του καλύτερού του φίλου, η Σκάρλετ, που κρατάει πολύ βασικό ρόλο, συνδικηγορίνα του Κίγκαν, λεπτή σα λαμπάδα, ανατολίτικης ανατομίας στο πρόσωπο, η οποία δείχνει να τον απορρίπτει, αλλά σαν κάτι να υπάρχει στο υπόστρωμα από συναισθήματα προς αυτόν, ανικανοποίητη μάλλον από τη σχέση της, αποσπασματικά δοσμένη στον άνδρα της, αποσπασματικά χτισμένη απένταντι στη διάδρασή της με τον ήρωα ή τον περίγυρό της. Δημιουργεί μια αμηχανία, μην επιτρέποντάς σου να τη συμπαθήσεις εντέλει, γιατί είναι κάπως απροσδιόριστο το πού μπλοκάρει.

rake-1

Όλα αυτά, από μια μικρή απόσταση, μάλλον συνιστούν τα στοιχεία – τροχοπέδη για να μπεις στο παιχνιδάκι τού «Rake». Προσωπικά, δεν μπορούσα παρά να κοιτάζω τα ανόητα καμώματά του με ένα μειδίαμα στα χείλη, διαρκώς. Και παρά το ότι εδώ και κει, συνειδητοποιείς αυτές και ακόμη άλλες ατέλειες, ένα κακούτσικο, ανόητο «παιδί» που μπαίνει και στις αίθουσες δικαστηρίων και μιλά εν ονόματι της δικαιοσύνης, έχει αν μη τι άλλο μια πλάκα. Προφανώς, όχι για όλους. Σίγουρα, όχι για πολλούς.

Rake series