FreeCinema

Follow us

«12 Monkeys»: Back to the future. Forward to the past.


Στα μισά του έχει φτάσει το νέο, φιλόδοξο (προωθημένο ως) καμάρι του SyFy, «12 Monkeys». Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού η κριτική μόλις και μετά βίας του έδωσε τη… βάση, αλλά οι fans πωρώνονται μαζί του όλο και πιο πολύ, από επεισόδιο σε επεισόδιο. Ποιος έχει δίκιο, τελικά; Και γιατί, τέλος πάντων, προκύπτει τόσο… προβληματικό στα ratings;

Ως ένα βαθμό, δίκιο έχουν όλοι, θα απαντούσα στο πρώτο από τα παραπάνω ερωτήματα. Η κριτική, γιατί γίνεται κατ’ ανάγκη βιαστικά, αφορώντας τα δύο, το πολύ τέσσερα πρώτα επεισόδια κάθε σειράς, previews των οποίων διατίθενται κατά παράδοση στους… επαγγελματίες τηλεθεατές των ΗΠΑ. Όπως έχουμε ξαναπεί, όμως, φέρνοντας ως παραδείγματα τόσο τις δημιουργίες του Τζος Γουίντον, όσο και το «Fringe» του Τζέι Τζέι Έιμπραμς, μερικές σειρές θέλουν τον χρόνο τους για να αποδείξουν την αξία τους. Έτσι, αν για τα δύο πρώτα επεισόδια του «12 Monkeys» δικαιολογούνται τα μετριοπαθή 57 και 63% που σκόραρε στα στατιστικά των metacritic και Rotten Tomatoes, αντίστοιχα, για τα επόμενα (ειδικά από το τέταρτο που κόβει ανηλεώς την ανάσα, και μετά) έξι που έχει παίξει μέχρι τώρα, τόσο χαμηλά σκορ φαντάζουν άστοχα και εμπαθή.

12 Monkeys series1

Γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στις δυσανάλογα υψηλές βαθμολογίες που του εξασφαλίζει σταθερά το κοινό του, με 7,7 στο metacritic, 84% στο Rotten Tomatoes και 7,9 στο imdb. Αυτοί οι «12 Πίθηκοι», βλέπεις, αν και βασίζονται (όπως δηλώνουν στους τίτλους της αρχής του) στην ομότιτλη πολυαγαπημένη ταινία του Τέρι Γκίλιαμ, σε σενάριο Ντέιβιντ και Τζάνετ Πιπλς, η οποία (όπως επίσης δηλώνουν στους τίτλους τέλους τους) με τη σειρά της άντλησε έμπνευση από το μικρού μήκους, ασπρόμαυρο αριστούργημα του Κρις Μαρκέρ, «La Jetée», καθόλου δεν μοιάζει με τους εμβληματικούς… προγόνους της. Συνειδητά. Κυριολεκτικά. Εξόφθαλμα. Και με αρκετή δόση χιούμορ. Πώς;

12 Monkeys series3

Ο δικός τους Τζέιμς Κόουλ (ο πάντα πειστικός ως διστακτικός ήρωας, πρώην κωλόπαιδο, Άαρον Στάνφορντ τού «Nikita»), αντίθετα με εκείνον επί της μεγάλης οθόνης του Μπρους Γουίλις, διαθέτει πολλά και μακριά μαλλιά, κι ενώ παραμένει αντιήρωας, είναι πολύ πιο συνειδητοποιημένος και στα… συγκαλά του, αφού δεν είναι αιχμάλωτο πειραματόζωο των επιστημόνων τού κατεστραμμένου μέλλοντος, αλλά συνεργάτης, φίλος ακόμη, της Δρος Τζόουνς (η Μπάρμπαρα Ζούκοβα, παρακαλώ!) και της ομάδας της, που τον πηγαινοφέρνουν στον χρόνο. Η δική τους Δρ. Ράιλι (η ακαταμάχητης αμεσότητας Αμάντα Σουλ, που κλέβει συστηματικά την παράσταση από το υπόλοιπο regular καστ) δεν ονομάζεται Κάθριν, αλλά Κασσάνδρα, είναι γιατρός του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και ουχί ψυχίατρος, και κάθε άλλο παρά καστανομάτα και μελαχρινή σαν την κινηματογραφική της αντίστοιχη, Μάντλιν Στόου, είναι κατάξανθη, με γαλανά μάτια – θάλασσα. Στο δικό τους σύμπαν ο Τζέφρι Γκόινς (Μπραντ Πιτ), ο μισότρελος επαναστάτης γιος τού Δρος Γκόινς, που μοιάζει να έχει σχέση με τον στρατό των 12 Πιθήκων και το ξέσπασμα του ιού που στο μέλλον αποδεκατίζει το 90% της ανθρωπότητας, γίνεται… Τζένιφερ Γκόινς (Έμιλι Χάμσερ), μισότρελη μεν, μαθηματική ιδιοφυία δε, κόρη του ύποπτου ως δημιουργού του ιού, Λίλαντ Γκόινς (Ζέλικο Ίβανεκ). Μας συστήνουν, δε, και δύο επιπλέον βασικούς χαρακτήρες, οι οποίοι οπλίζουν με extra βάθος το πρωταγωνιστικό ντουέτο και περιπλέκουν και δη κάνουν πιο ζουμερές τις σχέσεις και τη διάδραση όλων μεταξύ τους: τον πρώην (;) αγαπημένο της Κασσάντρα, Άαρον Μάρκερ (ο επίσης εκ του «Nikita», Νόα Μπιν, με το ολοκάθαρο πρόσωπο) που δουλεύει για την αμερικανική Κυβέρνηση, και τον Χοζέ Ράμσι (ο Κερκ Ασεβέντο από το λατρεμένο μας «Fringe»), που είναι ο καλύτερος φίλος τού Κόουλ και λειτουργεί ως συνείδησή του.

12 Monkeys series2

Επίσης, το παρόν τού Κόουλ είναι το 2043 και όχι το 2027, ενώ η εποχή της Ράιλι είναι τα 10’s και όχι τα 90’s. Και η χρονομηχανή δεν βρίσκεται στα υπόγεια της μετααποκαλυπτικής Φιλαδέλφεια, αλλά στη μέση του πουθενά, όπου η φύση έχει αρχίσει να επαναδιεκδικεί το τοπίο από τα απομεινάρια τού πολιτισμού, σε μια παλιά, κρατική εγκατάσταση, εντός και εκτός της οποίας οι επιζώντες του ιού μπορούν να κινούνται ελεύθερα, άνευ ειδικών στολών. Εντέλει, τα μόνα κοινά που έχουν αυτοί οι τηλεοπτικοί «12 Monkeys» με τους κινηματογραφικούς συνονόματούς τους είναι οι βασικοί άξονες της πλοκής τους: αφού ένας απίθανος ιός που διαρκώς μεταλλάσσεται εξολοθρεύει σχεδόν ολόκληρη την ανθρωπότητα, επιστήμονες από το μέλλον στέλνουν άνθρωπο στο παρελθόν για να σταματήσει το ξέσπασμά του. Καταφέρνουν έτσι ως σειρά, να ακυρώσουν τις όποιες προσδοκίες ή προκαταλήψεις απέναντί τους, προκύπτοντας διαρκώς απρόβλεπτοι, αναπάντεχοι και συναρπαστικοί. Γεγονός στο οποίο συνδράμει η επιλογή τους να μηδενίζουν και να επανεκκινούν / επαναπροσδιορίζουν την ιστορία τους διαρκώς, εξαντλώντας subplots που άλλες σειρές… λιβανίζουν σε κύκλους ολόκληρους, σε δύο το πολύ τρία επεισόδια, με κάποια από αυτά, σαν το ιδιαίτερα συγκινητικό έβδομο, «The Keys», να μοιάζουν με… season finale!

12 Monkeys series5

Το αποτέλεσμα είναι μια εν δυνάμει εθιστική σειρά, που σπρώχνει το σασπένς σε δυσθεώρητα ύψη. Που ούτε θέλει, ούτε δοκιμάζει να συγκριθεί με τις κλασικές πηγές έμπνευσής της, αλλά να σταθεί ξεχωριστή και αυτόνομη. Όχι ακόμα σπουδαία, αφού μόλις άρχισε να ρίχνει άγκυρα στο τόσο ακαταπόνητο συναίσθημα της (κάθε είδους) αγάπης, που αντίθετα με τα θνητά όντα από τα οποία εκπορεύεται, παραμένει ακατάβλητο στο πέρασμα και τα τερτίπια του χρόνου, ορίζοντας και δίνοντας αξία στην ατελή, ανθρώπινη φύση μας όσο κανένα άλλο. Σίγουρα, όμως, ενδιαφέρουσα σειρά και εν δυνάμει cult ειδικά για τους nerdy μύστες της επιστημονικής φαντασίας. Και ειδικά αν της δοθεί η ευκαιρία τουλάχιστον ενός ακόμα, δεύτερου κύκλου. Πιθανότητα, όμως, που δυστυχώς φαντάζει διαρκώς όλο και πιο μακρινή…

12 Monkeys series7

Πολυδιαφημισμένη από το SyFy ως high-concept σειρά, αναπόσπαστο κομμάτι της απόπειρας του καναλιού να επιστρέψει στις καλές και εμπορικά και καλλιτεχνικά εποχές του «Battlestar Galactica», δια χειρός των έμπειρων στο είδος δημιουργών τού καθ’ όλα αξιόλογου, επίσης… speed-αρισμένου «Nikita» της Μάγκι Κιου, και του άκρως φιλόδοξου και αδίκως κομμένου μετά τον πρώτο κύκλο του, «Terra Nova», Τράβις Φίκετ και Τέρι Μάταλας (ο οποίος έχει επιπλέον προϋπηρεσία στο αγαπημένο μου, επταετές «Star Trek: Voyager»), και παρά το σταθερά, ιδιαίτερα θερμό feedback από το (προφανώς μικρό) πιστό κοινό τους, το «12 Monkeys», ούτε λίγο, ούτε πολύ, τρώει τα μούτρα του στα ratings. Κάνοντας μετριοπαθή πρεμιέρα, σκοράροντας 1,35 εκατομμύρια τηλεθεατές και 0,4 ποσοστό στις ηλικίες 18 – 49, αγωνίζεται από εβδομάδα σε εβδομάδα να σταθεροποιηθεί στα 700.000 ζευγάρια μάτια και στο αναιμικό ακόμα και για τα δεδομένα της συνδρομητικής τηλεόρασης 0,2 rating.

12 Monkeys series8

Εναντίον του μοιάζουν να λειτουργούν πολλά πράγματα. Τα σε σύγκριση με τα επόμενα, μεσοβέζικα και άνευρα και στην όψη και στο περιεχόμενο δύο πρώτα του επεισόδια, που απέτρεψαν τους λιγότερο υπομονετικούς θεατές να συνεχίσουν να το παρακολουθούν. Το γεγονός ότι κάποιοι από τους λάτρεις της ταινίας του Γκίλιαμ δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση μαζί του, ώστε να μην τους χαλάσει μια από τις πιο ανεκτίμητες κινηματογραφικές εμπειρίες / αναμνήσεις τους, ενώ κάποιοι άλλοι από τους ίδιους, που ήλπιζαν σε μια ευφάνταστη συνέχεια εκείνης της λατρεμένης τους ταινίας, απογοητεύτηκαν με το πόσο λίγο της μοιάζει. Και, φυσικά, η ατυχής φέτος συγκυρία του… «Helix». Επιθυμώντας να ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο τη θέση του στο βράδυ της Παρασκευής, το Syfy επέλεξε να προβάλει το «12 Monkeys» μια ώρα πριν απ’ την περσινή, παραλίγο αριστουργηματική επιτυχία του, «Helix». Έλα, όμως, που ο… πιο παράξενος και από παράξενος 2ος κύκλος τού τελευταίου προέκυψε σφόδρα αμφιλεγόμενος, χάνοντας σημαντικό μέρος των οπαδών του και σημειώνοντας βουτιά στις τηλεθεάσεις του.

Κρίμα. Γιατί με λίγη ψυχραιμία και ακόμα λιγότερη υπομονή, αμφότερες οι σειρές έχουν πολλές απολαύσεις να προσφέρουν. Η δε… δευτεροετής γιατί, αν και ελάχιστα θυμίζει τον 1ο κύκλο της, παίρνει πολλά δεόντως σουρεάλ, και κατά τη γνώμη μου γόνιμα ρίσκα μετάλλαξης, καθώς δείχνει από κύκλο σε κύκλο να επαναφαντάζεται τολμηρά, εξ αρχής, κλασικές ιστορίες του τρόμου και του φανταστικού (βασικά εκείνη του «The Thing» πέρυσι, και εκείνη του «Νησιού του Δόκτορος Μορό» φέτος). Η μεν νέα, για όλους τους παραπάνω λόγους – δηλαδή της θαυμάσιας ικανότητάς της για διαρκή επαναπροσδιορισμό και επανεκκίνηση, συν τους σπόρους μιας πολλά υποσχόμενης, πολυδιάστατης εξέλιξης, που δεν σταματά να σπέρνει σε κάθε επεισόδιο. Ξανά και ξανά, λοιπόν. Συναρπαστικά. Δημιουργικά. Γενναία. Erase. Rewind. Και όπως λέει ο Κόουλ στην πρώτη σκηνή του πρώτου επεισοδίου, reset.

12 Monkeys cover

UPDATE: Κοίτα να δεις που, ευτυχώς, το SyFy μας διέψευσε! Μόλις ανακοινώθηκε επισήμως πως το «12 Monkeys» θα επιστρέψει και για τουλάχιστον έναν ακόμα, 2ο κύκλο. Προφανώς, το κανάλι πιστεύει στη σειρά όσο κι εμείς, ώστε να της δώσει τον χρόνο να ανταποκριθεί δεόντως στις (μεγάλες) προσδοκίες μας. Αμήν.