FreeCinema

Follow us
03.1014:00

Φεστιβάλ Λονδίνου: Η επικαιρότητα στο προσκήνιο.


Οι 78 χώρες που εκπροσωπούνται φέτος στο μεγαλύτερο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Μεγάλης Βρετανίας μοιάζουν να έχουν ένα βασικό στόχο φιλμικής πρότασης: την κοινωνική, ιστορική και συχνά πολιτική «αφύπνιση» του κοινού, το οποίο θα παρακολουθήσει τις ταινίες του 63ου προγράμματος έως τις 13 Οκτωβρίου. Τo FREE CINEMA, ασφαλώς, βρίσκεται και πάλι εκεί!

230 ταινίες μεγάλου και 116 μικρού μήκους, 28 παγκόσμιες, 12 διεθνείς και 28 ευρωπαϊκές πρεμιέρες αποτελούν μια στιβαρή «σύνοψη» της φετινής κινηματογραφικής περιόδου. Είναι κάτι που γνωρίζει να κάνει τόσο καλά το Φεστιβάλ Λονδίνου, που διοργανώνεται για 63η φορά από το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (BFI), με επιπλέον προβολές και σε άλλες μεγάλες βρετανικές πόλεις, πλέον. Κι ενώ οι πιο ηχηρές παρουσίες στο πρόγραμμα ελκύουν αυτόματα την προσοχή, είναι οι πιο διακριτικές επιλογές εκείνες που υπερτερούν και πλειοψηφικά αλλά, κυρίως, και σε θέματα παγκόσμιας επικαιρότητας.

Η καρδιά του φεστιβάλ, το Λονδίνο, αποτελεί μια από τις πιο πολυπληθείς και πολυ-πολιτισμικές πόλεις του κόσμου, βρίσκεται ωστόσο στο επίκεντρο ισχυρών πολιτικοκοινωνικών κρίσεων, και το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, σύμφωνα με τη Διευθύντριά του, Τρίσα Τατλ, καθρεπτίζει και τις δύο πλευρές της ταυτότητάς του. Έτσι, ενώ ασφαλώς και υπάρχουν αρκετές ταινίες που δημιουργήθηκαν στο Χόλιγουντ ή σε άλλους μικρότερους αλλά ήδη καταξιωμένους κινηματογραφικούς άξονες, αριθμητικά και καλλιτεχνικά το βάρος φέτος πέφτει περισσότερο σε ταινίες από μικρότερες βιομηχανίες και με θεματικές που κλίνουν σχεδόν μαζικά προς τις επιπτώσεις του σημερινού status quo, είτε πρόκειται για φυλετικές είτε για κοινωνικο-οικονομικές, πολιτικές και ιστορικές. Ειδική έμφαση δίνεται στα 42 ντοκιμαντέρ και στη φυλετική ισότητα, με το Φεστιβάλ να υπερηφανεύεται για το υψηλότερο ποσοστό γυναικείας παρουσίας ever, με το 40% των συμμετεχουσών ταινιών να έχει σκηνοθετηθεί (ή συν-σκηνοθετηθεί) από γυναίκες.

Το φεστιβάλ άνοιξε παραδοσιακά με μία βρετανική παραγωγή, το «The Personal History of David Copperfield», σε σενάριο και σκηνοθεσία Αρμάντο Ιανούτσι, μια εκμοντερνισμένη (σε ύφος και γραφή μόνο) εκδοχή του διάσημου βιβλίου του Τσαρλς Ντίκενς, με τον Ντεβ Πατέλ κάπως αναπάντεχα στον ομώνυμο ρόλο και συμπρωταγωνιστές τους Μπεν Γουίσο, Τίλντα Σουίντον και Χιου Λόρι. Οι υπόλοιπες μέρες θα είναι γεμάτες με ευρύτερα πολυαναμενόμενα φιλμ, όπως το «Στα Μαχαίρια» του Ράιαν Τζόνσον, την εύθυμη ταινία μυστηρίου με το εντυπωσιακό καστ (Ντάνιελ Κρεγκ, Τζέιμι Λι Κέρτις, Τόνι Κολέτ, Κρίστοφερ Πλάμερ, κλπ), το «A Beautiful Day in the Neighborhood» της Μάριελ Χέλερ με τον Τομ Χανκς, τον νικητή του βραβείου κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο «Jojo Rabbit» του Τάικα Γουαϊτίτι (εκείνο όπου ο ίδιος υποδύεται τον Χίτλερ ως φανταστικό φίλο ενός πιτσιρικά στη Ναζιστική Γερμανία), το «Ford v Ferrari» του Τζέιμς Μάνγκολντ με το δίδυμο Ματ Ντέιμον και Κρίστιαν Μπέιλ, το σκοτεινό (κυριολεκτικά και μεταφορικά) θρίλερ «The Lighthouse» του Ρόμπερτ Έγκερς (φωτό) με μοναδικούς πρωταγωνιστές τους Γουίλεμ Νταφόου και Ρόμπερτ Πάτινσον, και το «Marriage Story» του αγαπημένου Νόα Μπάουμπακ με τον Άνταμ Ντράιβερ και Σκάρλετ Τζοχάνσον ως ζευγάρι σε διάσταση. Μαζί με τις «μεγάλες» ταινίες, και αγαπημένοι / διακεκριμένοι δημιουργοί με τις νέες τους δουλειές, ονόματα όπως οι Μάικλ Γουίντερμποτομ, Φερνάντο Μεϊρέλες, Ρότζερ Μισέλ, Τακάσι Μίικε, Λούκας Μούντισον, Ξαβιέ Ντολάν, Τέρενς Μάλικ, Ανιέσκα Χόλαντ, Βέρνερ Χέρτσογκ, Ατόμ Εγκογιάν, Μάρκο Μπελόκιο και Γουός Γουεστμόρλαντ, ο οποίος αποτελεί και τον Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής για το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ.

Από ελληνικής πλευράς, ο Σύλλας Τζουμέρκας θα παρουσιάσει τη νέα του ταινία, «Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών», η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη θα παρευρεθεί με τα δύο πρώτα επεισόδια της σειράς «Trigonometry» που σκηνοθέτησε για το BBC, ενώ η μικρού μήκους ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Nimic» (φωτό) θα προβληθεί κάτω από την ενότητα των cult φιλμ μικρού μήκους.

Ωστόσο, η μεγάλη στιγμή του φεστιβάλ αναμένεται να έρθει την τελευταία του μέρα, καθώς ταινία λήξης για τις 13 Οκτωβρίου δεν είναι άλλη από το «The Irishman» του Μάρτιν Σκορσέζε. Το όνομα Netflix αποτελεί, όπως δείχνουν έως τώρα τα πράγματα, σπαζοκεφαλιά για την ταινία που ήδη χαρακτηρίστηκε αριστούργημα στην παγκόσμια πρεμιέρα της στη Νέα Υόρκη και που εδώ πραγματοποιεί τη διεθνή της πρώτη παρουσίαση. Κι αυτό γιατί το πιθανό μέγεθος της αποδοχής της από το ευρύτερο και το πιο εξειδικευμένο κοινό, καθώς και από κριτικούς, θα σταθμίσει τη δυνατότητα παραμονής της στα σινεμά για πολύ μεγαλύτερο διάστημα από τις λιγοστές μέρες που αρχικά υπολογιζόταν, πριν «συρρικνωθεί» στις συνδρομητικές μικρές οθόνες. Ό,τι και να γίνει, η προβολή της στις τεράστιες αίθουσες του Φεστιβάλ, μαζί με τη φυσική παρουσία των Μάρτιν Σκορσέζε, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Χάρβεϊ Καϊτέλ και Στίβεν Γκρέιαμ, θα αποτελέσει την ίσως πιο πολυσυζητημένη ταινία λήξης τουλάχιστον των τελευταίων ετών ενός φεστιβάλ που μπορεί να μην είναι καθοριστικός παράγοντας αγοραπωλησιών και μεγάλων βραβείων, αποτελεί ωστόσο ένα από τα πιο συνεπή και συναρπαστικά γεγονότα του κινηματογραφικού ημερολογίου.

Το 63ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Λονδίνου θα διαρκέσει έως και τις 13 Οκτωβρίου και το FREE CINEMA θα βρίσκεται εκεί με ανταποκρίσεις για highlights αλλά και προσωπικές επιλογές.