FreeCinema

Follow us

Ξαναβλέποντας τα «Χάρι Πότερ».

Αυτό που λέει ο τίτλος. Ο Dark Lord (ψαρούκλες, ο Φάνης Κουσουρής είναι πάλι) ξαναβλέπει τις ταινίες του «Χάρι Πότερ», κρατάει σημειώσεις, αξιολογεί και… το αύριο είναι μια καινούργια μέρα. Γιατί το έκανε; Γιατί μπόρεσε (και μάλλον έχει άπλετο ελεύθερο χρόνο).

ΠΡΩΤΗ ΤΑΙΝΙΑ: «Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ (ΝΟΤ ΡΙΛΙ) ΛΙΘΟΣ» (2001)

Ξεκινάει με τις περιπέτειες ενός σατανικού παιδιού που ρίχνει τον γιο της οικογένειας που τον μεγάλωσε (για 11 χρόνια) μέσα στο κλουβί ενός επικίνδυνου φιδιού, κάνοντας τις βελζεβούλικες μαγείες του. Μετά μαθαίνουμε ότι ο πιτσιρικάς εκτός από σατανικός μάγος είναι και χαζίπλουτος, αφού έχει ένα γεμάτο χρηματοκιβώτιο με χρυσά νομίσματα. Στη συνέχεια επιτίθεται σε αθώα πλάσματα όπως ο σκύλος ή το βουνίσιο τρολάκι, κάνοντάς τους μπούλινγκ. Παίρνει μια θέση στην ομάδα Κουίντιτς του σχολείου με την παρότρυνση του φίλου του Ντράκο Μάλφοϊ, με βύσμα την τεκνατζού ΜακΓκόναγκολ, η οποία σούγκαρ μάμι τού αγοράζει και δώρα όπως τη σούπερ σκούπα 2000, για να έχει άνισο αβαντάζ από τα άλλα παιδάκια που ούτε βαθύπλουτα είναι, ούτε σούγκαρ μάμι έχουν. Τέλος, παραβιάζει καμία δεκαριά κανόνες, κάνει στάχτη τον καθηγητή του Κατά των Σκοτεινών Δυνάμεων (γιατί αυτός είναι μια τέτοια), προκαλεί τον θάνατο του κυριούλη που ήταν δεμένος με τη φιλοσοφική λίθο, και παρότι έχει παραβεί κάθε κανόνα και όριο, στο τέλος του δίνουν και τους πόντους που χρειάζεται ο οίκος του (που είναι τελευταίος) για να γίνει πρώτος, από καθαρό νεποτισμό και επειδή είναι σελέμπριτι.

Dark Lord points: 6 / 10

ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ: «Η ΚΑΜΑΡΑ ΜΕ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ» (2002)

Ο μικρός μπούλης με τα γυαλάκια επιστρέφει δριμύτερος. Με το που ξεκινάει η ταινία, καταστρέφοντας την επαγγελματική καριέρα του πατριού / θείου του, και ρίχνοντάς τον από το παράθυρο. Την ίδια στιγμή, συνωμοτεί με ένα προδοτικό και απρόβλεπτο house elf, που κάνει το ανείπωτο: προδίδει τον οίκο του για να εξυπηρετήσει τον σκοτεινό άρχοντα Πότερ, αυτοτιμωρούμενο ως άλλος Σίλας ζηλωτής. Πριν πάνε στο σχολείο, ο Πότερ προσποιείται πως αποτυγχάνει μια απλή μαγική τηλεμεταφορά για να κατασκοπεύσει την οικογένεια Μάλφοϊ που φοβάται διώξεις από το Υπουργείο Μαγείας. Στο Χόγκουαρτς, παίρνουμε από την αρχή μια γεύση του πώς ο Χάρι Πότερ ζει εν μέσω διπλών στάνταρντ, όταν θεωρεί πως ο δευτεροετής Μάλφοϊ (που συνεχίζει τις απόπειρες να συμφιλιωθεί με τον Πότερ και τη συμμορία του) δεν αξίζει να γίνει σίκερ (αυτός έγινε ως πρωτοετής) ή να έχει μια γρήγορη σκούπα (αυτός είχε την πιο γρήγορη πέρυσι).

Και σε αυτό το επεισόδιο ο Πότερ παραβαίνει κανόνες, ναρκώνει συμμαθητές του, χρησιμοποιεί σκοτεινά φίλτρα που παράγει η Μάγισσα Φούρκα Ερμιόνη. Επίσης μιλάει τη φιδογλώσσα – λογικό, όπως κάθε σκοτεινός άρχοντας – αλλά το χειρότερο απ’ όλα, ψάχνει να ανοίξει την Κάμαρη με τα Μυστικά, που θα σημάνει τον θάνατο κάποιων Λασπογέννητων. Αυτό το ξέρει καλά, αλλά δεν τον σταματάει. Στην προσπάθειά του παγιδεύει έναν πασίγνωστο συγγραφέα μάγο, επειδή δεν αντέχει κάποιον πιο σελέμπριτι από τον ίδιο, του σβήνει με τέχνασμα τη μνήμη αλλά και τον χτυπάνε στο κεφάλι (δεύτερος καθηγητής κατά των Σκοτεινών Δυνάμεων, υπόψιν). Παγιδεύει, επίσης, τη μικρή Τζίνι σε προσποιητό ηρωισμό ώστε να τροφοδοτήσει το μεταξύ τους ειδύλλιο. Αυτό που τον τραβάει σε εκείνη είναι φυσικά ότι είναι ginger και δεν έχει ψυχή, όπως ακριβώς και ο κολλητός του ο Ρον, αλλά και η εκνευριστική φυτούκλα μάγισσα Ερμιόνη, που στη θέση τής καρδιάς έχει ένα λυσάρι ξορκιών.

Όλο το σχολείο καταλαβαίνει τι κουμάσι είναι ο Πότερ, οπότε τον παραγκωνίζουν και τον φοβούνται. Μονάχα δύο άνθρωποι (εκτός της συμμορίας του) πιστεύουν πως δεν έκανε τις πετρώσεις αυτός: ο Πρύτανης Διπλόδωρος που ακόμη πιστεύει σε αυτόν και προδίδεται (με τον ίδιο τρόπο που είχε προδοθεί) από τον Βόλντεμορτ, και ο Μάλφοϊ ο οποίος λέει παντού πως αποκλείεται να είναι ο Πότερ ο Κληρονόμος του Σλίδεριν. Και ο Πότερ τι κάνει; Του στήνει πλεκτάνη για να τον γελοιοποιήσει.

Το χειρότερο απ’ όλα, δε, είναι η κόντρα των σκοτεινών λόρδων, του παλιού με τον νέο. Ο Λορντ Πότερ διαλύει το φίδι τού Βολντεμορτ, αλλά σε μια συμβολική κίνηση βάναυσης σκληρότητας που παραπέμπει σε τιμωρίες Ρωμαίων και Βυζαντινών αυτοκρατόρων, προχωράει σε ένα damnatio memoriae του αντιπάλου του, σβήνοντας στην ουσία την ύπαρξή του από τον εικονικό χώρο μνήμης των μάγων, τον εξαϋλώνει χωρίς δεύτερη σκέψη και σαν να μην έφτανε η πρώτη μαχαιριά (με το δόντι στο ματωμένο ημερολόγιο), καταφέρνει 2-3 ακόμη, με εμφανές μίσος στην καρδιά και σκοτάδι στα μάτια.

Παρ’ όλες τις παρανομίες, τις σκοτεινές και απαγορευμένες τεχνικές και το μίσος με το οποίο εκτυλίσσεται η δεύτερη ιστορία, η σκληρή συμμορία του Πότερ στο τέλος γελάει και χειροκροτεί χαρούμενη, πάνω από τα συντρίμμια που έσπειρε, ενώ ο κανάγιας σύμμαχός τους και γνωστός θαμώνας του μαγικού υποκόσμου Χάγκριντ, αφήνεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους από τη Φυλακή του Αζκαμπάν.

Dark Lord points: 8 / 10

ΤΡΙΤΗ ΤΑΙΝΙΑ: «Ο ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ ΤΟΥ ΑΖΚΕΜΠΑΠ» (2004)

Η ταινία, φυσικά, ξεκινάει με τον Χάρι Πότερ να αντιδρά στον γνωστό σε όλους μας κλασικό ενοχλητικό συγγενή, με ακραία μαγική βία, είτε παραμορφώνοντάς τον είτε καταστρέφοντας το σπίτι στο οποίο τον φιλοξενούν, σε μια τόσο κόζι κατασκευή εν είδει boutique bnb. Ήδη κιόλας, από τα πρώτα λεπτά του φιλμ, βρίσκουμε τους δύσμοιρους Μαγκλς να παρακαλάνε γονατιστοί για έλεος τον σκοτεινό λόρδο Πότερ.

Ο κακομοίρης ο Μάλφοϊ συνεχίζει να ενδιαφέρεται και να προσπαθεί να γίνει φίλος του, ρωτάει για εκείνον, αλλά το μόνο που κερδίζει είναι να φάει ξύλο από ένα Ιππόγρυπα, μαζί και ένα μπουκέτο από την Ερμιόνη χωρίς λόγο. Στεγνό μπούλινγκ και σε αυτή την ταινία. Η Ερμιόνη όχι απλώς βαράει τον Μάλφοϊ χωρίς λόγο αλλά και ελευθερώνει το επικίνδυνο πλάσμα που κόντεψε να τον σκοτώσει.

Κατά τα άλλα, τυπικός Χάρης, συνωμοτεί με έναν καταδικασμένο δολοφόνο κι έναν λυκάνθρωπο για να ελευθερώσουν τον πρώτο και (βολικά) χάνεται αυτός που θα μπορούσε να αποδείξει την (και καλά) αθωότητά του. Παραβαίνοντας φυσικά πάλι 20 κανόνες, ενώ επιτίθεται στον φτωχό Σέβερους, και καταστρέφοντας τους φρουρούς τού Αζκαμπάν οι οποίοι δίκαια πάνε να συλλάβουν τον φυγά. Στο τέλος, έτσι για να προστεθεί ένα κάποιο insult to injury, παίρνει και δώρο μια ακόμη πιο γρήγορη ιπτάμενη σκούπα, δώρο από τον εγκληματία – φυγά νονό του.

Dark Lord points: 5 ½ / 10

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΑΙΝΙΑ: «ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ» (2005)

Σε αυτό το επεισόδιο βλέπουμε τα διπλά στάνταρντ υπέρ τού Λορντ Πότερ να γίνονται από ενδοσχολικά… υπερσχολικά. Έτσι συμμετέχει ως δεύτερος τσάμπιον του Χόγκουαρτς, ενώ οι άλλες σχολές έχουν από έναν. Ο κακόμοιρος Ντράκο μια κουβέντα λέει και τον μεταμορφώνουν σε νυφίτσα και τον τυραννάνε. Ένας τύπος του κλέβει το κορίτσι για τον χορό και καταλήγει νεκρός. Με το αίμα του αναγεννιέται ο Λορντ Βόλντεμορτ.
Κλάσικ Πότερ.

Dark Lord points: 4 / 10

ΠΕΜΠΤΗ ΤΑΙΝΙΑ: «ΤΑΓΜΑ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ» (2007)

Ο Λορντ Πότερ μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι αφού συμμετέχει τόσο σε μια παραμαγική οργάνωση, αλλά και δημιουργεί εκ του μηδενός τη δική του οργάνωση paramilitary νέων, τους οποίους έκανε recruit and train για τους δικούς του σκοπούς – δήθεν για το καλό. Ακούγεται υπερβολικά πολύ σαν την ιστορία της Al-Qaeda, για να είμαστε ειλικρινείς.

Ο κακομοίρης Μάλφοϊ τρώει μόλις μερικές σπρωξιές (επειδή άνοιξε το στόμα του) σε αυτό το επεισόδιο. Αλλά έχουμε την ευκαιρία να δούμε πώς το μήλο έπεσε κάτω από τη μηλιά, παρακολουθώντας φλάσμπακ από τον Τζέιμς Πότερ να κάνει το χειρότερο μπούλινγκ ώς τώρα στη σειρά, στον κακομοίρη τον Σέβερο (#RIP +) – στο μυαλό τού οποίου παρεμπιπτόντως εισβάλλει ο Χάρης, ενώ εκείνος τον βοηθάει και τον εκπαιδεύει. Κατά τα άλλα, ο Λορντ Πότερ ενώνει το μυαλό του με τον Λορντ Βόλντεμορτ, ελπίζοντας ότι θα είναι πιο πονηρός, αλλά τελικά #fail-άρει και σκοτώνουν τον νονό και πρωτοπαλίκαρό του, Σείριο Μαύρο. Σε όλη την ταινία αναρωτιέται (και καλά) αν γίνεται σαν τον Βόλντεμορτ (ενώ εμφανώς γίνεται, δεν χρειάζεται και τόση σκέψη…), αλλά όλοι τον καθησυχάζουν, τι καλός Λορντ Πότερ που είναι.

Α, επίσης σπάει καμία εικοσιπενταριά ακόμη κανόνες, μεταξύ των οποίων το ότι χρησιμοποιεί την κατάρα Crusciatus, μία εκ των τριών απαγορευμένων του είδους, αποκλειστικά φυλαγμένη για Νταρκ Λορντς.

Damn, αυτό δεν είναι παιδικό, αυτό είναι «Breaking Bad» για μάγους!

Dark Lord points: 9 / 10 (Κρούσιο στα μούτρα σου, μωρή καργιόλα Μπόναμ!)

ΕΚΤΗ ΤΑΙΝΙΑ: «ΗΜΙΑΙΜΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ» (2009)

Ο Πότερ βρίσκει τον Μάλφοϊ στις τουαλέτες να κλαίει. Χρησιμοποιεί σκοτεινή μαγεία και του κομματιάζει τα σωθικά. Ο Μάλφοϊ, ακόμη και υπό την απειλή της ίδιας του της ζωής, δεν σκοτώνει τον Διπλόδωρο. Τον οποίο, λίγα λεπτά πριν, ο Λορντ Πότερ έχει ταΐσει με το ζόρι το φίλτρο που σε κάνει βλαμμένο από τον πόνο. Σαν υγρό κρουσιάτους. Ξέρει ο Χάρη. Στο τέλος, και με νεκρό τον αγαπημένο τους αρχηγό, μιλάνε για τα φασώματά τους.

Dark Lord points: 7 / 10

ΕΒΔΟΜΗ ΤΑΙΝΙΑ: «ΤΑ ΘΑΝΑΤΕΡΑ ΧΑΛΟΟΥ 1» (2010)

Κάμπινγκ κι άλλο κάμπινγκ. Κι όλοι ξέρουμε πως οι κάμπερς με πεντακόσια μπαγκάζια είναι evil. Επίσης, προσπαθεί να φάει την γκόμενα του φίλου του. Δεν γίνεται τίποτε άλλο. Ίσως λίγο κάμπινγκ ακόμη.

ΟΓΔΟΗ ΤΑΙΝΙΑ: «ΤΑ ΘΑΝΑΤΕΡΑ ΧΑΛΟΟΥ 2» (2011)

Ο Λονγκμπότομ σκοτώνει τον Βόλντεμορτ και ο Πότερ γίνεται το πιο evil πράγμα στον κόσμο. Παντρεμένος με παιδιά.

Dark Lord points: 10 / 10

THE END