FreeCinema

Follow us

Οι καλύτερες ταινίες της σεζόν 2012 – 2013.

Οι 10 καλύτερες ταινίες της κινηματογραφικής σεζόν 2012 – 2013, αποκλειστικά με φιλμ που διανεμήθηκαν στη χώρα μας, είναι εδώ. Μια λίστα που συζητιέται, ενίοτε προκαλεί και, αν μη τι άλλο, διαφέρει από την προβλεψιμότητα των «ιερών αγελάδων» και της «κουλτούρας» της ντόπιας κριτικής. Αυτός είναι ο ειλικρινής απολογισμός του Ηλία Φραγκούλη.

Είναι αυτή η μοναδική στιγμή του χρόνου στην οποία αποκαλύπτεται μια τρομακτική αλήθεια: υπάρχουν και ταινίες που μου αρέσουν! Ακολουθώντας, λοιπόν, την παράδοση της ελληνικής κινηματογραφικής πραγματικότητας (και όχι τα αμερικανικά πρότυπα απολογισμού έτους), ιδού η λίστα με τα 10 σημαντικότερα κινηματογραφικά φιλμ που (διανεμήθηκαν στη χώρα μας και) επέλεξα από τη σεζόν η οποία μόλις τέλειωσε. Η σειρά αρίθμησης είναι πάντοτε αξιολογική. Η αντοχή τους στο πέρασμα του χρόνου θα τεσταριστεί με αναδρομικές επισκέψεις, δικές μου και δικές σας, στο μέλλον…

Πριν από την αντίστροφη μέτρηση, να σημειωθεί ότι η χειρότερη ταινία της κινηματογραφικής σεζόν 2012 – 2013 ήταν το «The Master» του Πολ Τόμας Άντερσον (αν και κανείς δεν πρέπει να κατηγορεί τον αυνανισμό). Η λίστα παρουσιάστηκε με αυτή τη σειρά και από την εκπομπή CINEMaD.

10

Πριν τα μεσάνυχτα (2013) του Ρίτσαρντ Λίνκλεϊτερ

Before Midnight


Το τρομακτικό συναίσθημα του να έχεις μπει στα 40 και ν’ αναρωτιέσαι που πήγε όλη αυτή η αγάπη. Ακόμη και το πρόσωπό σου ή το σώμα που ήξερες να ψηλαφίζεις για χρόνια. Μερικές φορές, όλα αυτά βρίσκουν ξανά την ιδανική τους ισορροπία μ’ ένα βλέμμα. Και η ζωή συνεχίζεται. Με την αγάπη δίπλα σου. Ακόμα – και για πάντα… (Πλήρης κριτική της ταινίας βρίσκεται εδώ.)

9

Stoker (2013) του Παρκ Τσαν-Γουκ


Ο σπουδαίος Κορεάτης σκηνοθέτης, στην πρώτη του αγγλόφωνη ταινία, στήνει ένα homage στο δημιουργό που τον ενέπνευσε να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα. Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ θα ήταν υπερήφανος. Αν και θα μούτρωνε λίγο για τα όρια (ακόμη και) του σημερινού Χόλιγουντ σε σχέση με την απεικόνιση του σεξ. Τουλάχιστον, οι φόνοι έγιναν αγριότεροι. Κάτι είναι κι αυτό… (Πλήρης κριτική της ταινίας βρίσκεται εδώ.)

8

Τα μυθικά πλάσματα του Νότου (2012) του Μπεν Ζαϊτλιν

Beasts of the Southern Wild


Η μικρή ταινία που μπορούσε… Σαν παραμύθι από το μέλλον, με ρίζες στην αρχή της ανθρωπότητας, τοποθετημένο σε ένα ρεαλιστικό σχεδόν σήμερα αλλά δίχως αύριο. Μια ταινία δίχως τόπο και χρόνο, που κρατούσες μέσα σου για πολύ καιρό μετά την προβολή, ασυναίσθητα αλλά και τόσο φυσικά. (Πλήρης κριτική της ταινίας βρίσκεται εδώ.)

7

Η ζωή του Πι (2012) του Ανγκ Λι

Life of Pi


Άκουγες την ιστορία για το αγόρι στη βάρκα και την τίγρη και φοβόσουν πως πρόκειται για ένα από τα μεγάλα… ναυάγια της χρονιάς. Αλλά η ταινία σ’ έβγαζε ασφαλή στη στεριά, με άπειρες εικόνες για αναμνήσεις, μαζί με τη διαπίστωση πως το 3D μπορεί να έχει αξία, αν ο δημιουργός της ταινίας έχει όραμα που ξεπερνά… το ταμείο. (Πλήρης κριτική της ταινίας βρίσκεται εδώ.)

6

Ted (2012) του Σεθ ΜακΦάρλεϊν


Το πιο αποθεωτικό χτύπημα της pop κουλτούρας για το 2012 (ο δημιουργός του φιλμ κατέληξε να παρουσιάζει έως και τη φετινή απονομή των Όσκαρ!) ήταν ένας λούτρινος αρκούδος που κάπνιζε, έκανε drugs, έβριζε χειρότερα κι από λιμενεργάτη και γάμαγε δίχως genitalia! Με έκανε να ψάχνω στη συλλογή μου για το βινύλιο του soundtrack του «Flash Gordon»! (Πλήρης κριτική της ταινίας βρίσκεται εδώ.)

5

Banksy: Η Τέχνη στο Δρόμο (2010) του Banksy

Exit Through the Gift Shop


Η μπλόφα που ονομάζουμε έργο τέχνης, η ανακύκλωσή της και ένα ντοκιμαντέρ μέσα στο ντοκιμαντέρ από τον street artist που ανέτρεψε τους κανόνες των γκαλερί και των μουσειακών συλλογών. Σου βγάζει τόσο πολύ τη γλώσσα που σε κάνει να ντρέπεσαι ν’ αποκαλείς τον εαυτό σου κριτικό τέχνης. (Πλήρης κριτική της ταινίας βρίσκεται εδώ.)

4

Aννα Καρένινα (2012) του Τζο Ραϊτ

Anna Karenina


Σα να βάζεις τον Τολστόι σ’ ένα κουκλόσπιτο. Που στην πραγματικότητα ήταν ένα ολόκληρο θέατρο, από άκρη σ’ άκρη! Μπορεί το πρωταγωνιστικό ζευγάρι να μην ήταν το ιδανικό ούτε για ανάγνωση του λογοτεχνικού έπους, η σύλληψη και η συμβολοποίηση των χώρων, όμως, θα πρέπει να διδάσκονται και σε σκηνοθέτες και σε σκηνογράφους, ήδη. (Πλήρης κριτική της ταινίας βρίσκεται εδώ.)

3

Frankenweenie (2012) του Τιμ Μπέρτον


Μετά τις ταινίες για τον πατέρα του, ο αγαπημένος μου σκηνοθέτης – φετίχ λέει να θυμηθεί και τον ίδιο του τον εαυτό, και γυρίζει πίσω στην παιδική του γειτονιά, μαζί με όλη τη συγκίνηση που μπορεί να σου βγάλει ένας άνθρωπος ο οποίος αγάπησε, από τότε, το σινεμά. Στην πιο σκοτεινή του ή και… τερατωδώς τραγελαφική μορφή. Σπάρκι για πάντα! (Πλήρης κριτική της ταινίας βρίσκεται εδώ.)

2

Holy Motors (2012) του Λεός Καράξ


Μπορεί και να ήταν η ταινία της χρονιάς. Μισήθηκε, όμως, άλλο τόσο όσο και αγαπήθηκε. Στην τελική, το καλύτερο κλείσιμο του ματιού πάνω στην κινηματογραφική αφήγηση, τη σινεφιλία και το format της 7ης Τέχνης. Όσοι ήξεραν τι σήμαινε αυτή η μάσκα στο πρόσωπο της Εντίτ Σκομπ, ρίγησαν αληθινά. (Πλήρης κριτική της ταινίας βρίσκεται εδώ.)

1

Looper: Αντιμέτωποι με το Χρόνο (2012) του Ραϊαν Τζόνσον


Η #1 ταινία της σεζόν ήταν η πιο φανταστική σπαζοκεφαλιά που έχω δει εδώ και χρόνια. Σνομπαρίστηκε απόλυτα από τη ντόπια κριτική, δεν κατάφερε να πάρει υποψηφιότητα για Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου, όμως, ο χρόνος πάντα επουλώνει τις πληγές. Σε 30 χρόνια από τώρα, κάποιος ετοιμάζεται να γυρίσει στο παρελθόν για να σου δώσει σφαλιάρα επειδή το αγνόησες. Κι εγώ μαζί του. (Πλήρης κριτική της ταινίας βρίσκεται εδώ.)